Henüz görüşme aşamasında olan konuyu değerlendiren Genç MÜSİAD Van Şube Başkanı ve turizmci Muhammed Enes Özkılıç, uygulamanın hayata geçirilmesi durumunda turizme artı değer katacağını söyledi.

Özkılıç; "Bu karar hayata geçirilirse, Kapıköy Sınır Kapısı'ndan giriş yapan İranlı turistlerin ulaşım konusu rahatlığa kavuşur. Bu otobüslerin kalkış saatleri belli olur. Buradaki ulaşım düzene girer" dedi.

 

“YAŞANAN SIKINTILAR ORTADAN KALKMIŞ OLUR”

Turizmci Özkılıç, belediye meclisinde gündeme getirilen konuyu desteklediklerini dile getirdi. Özkılıç, konuya ilişkin şunları söyledi: “Aslında bu konuyu bir kaç ay önce duymuştuk. Şimdi konunun belediye meclisinde gündeme getirilmesi olumlu bir gelişme. 2020 Nevruz'u öncesi bu projenin hayata geçirilmesi kentimiz turizmi için çok yerinde bir karar olur. Orada belediyeye ait 10 otobüsle ulaşım hizmetine başlanması, ulaşım konusunu bir standarta oturtur, ulaşım daha uygun fiyatlara sağlanmış olur. Mesela buradan kapıya 25 TL’ye gidiliyorken, belki belediye araçları 15 TL’ye yolcu taşıyacak. İranlılar için de, dolayısıyla ilimiz turizmi için de artı yönü olur bu uygulamanın. Turistler de otobüslerin buradan kapıya, kapıdan buraya kalkış saatleri bilmiş olacak. Diğer bir güzel yönü de şu;mevcut servisler şehir içinde dolaşıyor, servisler içinde yolcusu olduğu halde şehir içinde dolaşıyor, bu da İranlılar için kötü bir izlenimdi. Ama belediye otobüslerinin bu yönde hizmet vermesi bir kurumsallaşmış hizmet olur. Kalkış saatinin, güzergahının belli olduğu kurumsal bir hizmet olur ki, bu da hem İranlılar için hem ilimiz turizmi için olumlu bir adım olur. Söz konusu güzergahta yaşanan ulaşım problemi de bu hamle ile çözülmüş olur. Ben her zaman derim, 'rakip güzeldir, rakip kendini geliştirmeye yarar, kurumsallığı ve kaliteyi artırır.' Bu anlamda bu projenin hayata geçirilmesini destekliyoruz. İnşallah güzel olacaktır.”

 

“KURUMSALLIK ADINA ÖNEMLİ BİR ADIM OLUR”

Belirlenen araç sayının, yoğun girişlerin olacağı dönemlerde yetersiz kalacağını söyleyen Özkılıç, şöyle devam etti: “İlk etapta 10 tane aracın başlaması en azından bir başlangıç olur ama nevruz ayında yeterli olur mu derseniz, asla yetmez. Ama 10 aracın başlaması demek, bu güzergahta ulaşım konusunda kurumsallığın başlaması demek olur. Belli bir kalitenin gelmesi demek olur. Tabi bence en az bir yıl içinde bu araçların 2 katına çıkarılması beklentisi doğacaktır mutlaka. İran’ın da şuan ekonomik ve siyasi açıdan kendi içinde sıkıntıları var ama nevruz ayına kadar toparlanacaklarına inanıyorum. Şuan 10 araçla başlanacak olan hizmet, emin olun yoğun dönemlerde yetmeyecektir. Ek servislerin eklenmesi gerekecektir. Tabi sadece otobüs tahsis edilmesi değil, burada ulaşım ile ilgili koordinasyonun da profesyonelce sağlanması gerekmektedir. Çünkü buralarda turistlerin karşılaştığı her zorluk, ilimiz turizmine büyük zarar verebilmektedir. Bu nedenle kapıda çok iyi bir teşkilatlanmaya gidilmesi şarttır. Ayrıca burada hizmet verecek olanların da Farsça'yı öğrenmeleri, daha kaliteli bir hizmet sunmalarını sağlar. Temennimiz ve talebimiz, ilimiz turizmini yakından ilgilendiren konalarda gerekenlerin yapılmasıdır.” 

Prestij Özel Haber: M. Selim KURT

Editör: Wan Haber