Van’da, ‘Sentez’ isimli ikinci kişisel resim sergisini açan ve yıllardır ilde sayısız üniversite ve fakültelere öğrenciler yerleştiren Vanlı Ressam Servet Pişken, amacının yöre halkına sanatı sevdirmek olduğunu söyledi. İkinci kişisel sergisinde özellikle geleneksel ve modern yaşamı iç içe kullandığını ifade eden Pişken, “Bir sanatın özünde sürekli geleneksel koşula bağlı olarak yaşama, sanki önceden atıf edilmiş bir durumdur. Bu günümüz yaşamına, teknolojiye ya da gelişen çağa aynı paralelde tekabül ediyor. İnternet üzerinde gelenekselleşmiş, insanın özünde olan, kalıpsal ruh ve geçmişini anlatan birçok şey silinip tekrardan insanların dağarcığına daha farklı bir şekilde oturtuluyor. Geleneksel ve modern yapılı bazı karma durumların birbirinden ayırt edilmeyerek ilgili, alakalı ve insanlara yardımcı olabilecek bir şekilde bunu ifade etmeye çalışıyorum. Örneğin bir televizyon kadrajı olan birçok şeyde, o olaylara kayıtlı olduğumuzu zannediyoruz. Oysa televizyonun dışında o kadar büyük bir dünya var ki. Yine ikinci kişisel sergimde dikkat ettim ki bir olayın, insanların geleneksel ve modern çatışma içerisindeki düşünceleri ve fikirleri bilinç altında bir köşede duruyormuş. Geleneksel yapılar toplumdan, büyüklerimizden aldığımız bir yer olarak, modern yaşam ise insanın zaten içinde yaşadığı bir durumdur. Teknoloji çağıyla beraber insanlar, hızlı bir yaşamı benimseyip modern bir şekilde geleneksel kalıplara uymadan daha hızlı bir yaşamı gerçekleştiriyorlar. Bende gelenekselden kopmadan, modern bir yaşamı nasıl sürdürebiliriz namına bir sergi açtım” dedi.


Son 6 yıldır kurduğu atölyesinde verdiği eğitimler sayesinde sayısız öğrencinin farklı üniversitelere yerleştiğini ifade eden Pişken, “Atölyemde açtığım heykel, resim, grafik, animasyon ve iç mimarlık kursları ile fakültelere öğrenciler hazırlıyorum. Yılda yaklaşık 30 ila 40 öğrencinin değişik fakültelere yerleşmesine katkı sağlıyorum” diye konuştu.


Açıklamalarında ünlü İspanyol Ressam Salvador Dali’nin ‘iyi ressam olmak için öncelikle İspanyol, sonra da adınızın Salvador Dali olması gerekir’ sözünün eleştirilmesi gereken bir konu olduğunu vurgulayan Pişken, “Salvador Dali, gerçekten büyük bir ressam. Gerek çalışmaları gerekse karakteri olsun takip edilen biri. Ancak söylediği sözün eleştirilebilecek bir konu olduğunu düşünüyorum. Yani sanatçı olabilmek için İspanyol ya da insanın adının Dali olması sözünü belki mizahi bir yaklaşımla anlatmıştır, ama ben şunu söylüyorum. Sanatçı olmak için Vanlı olmak da gerekiyor. Gerçek sanatçılık, bütün insanları ortak paydada görüp, ortak payda düşüncelerini yaşayıp, gözlemler sonucunda onların yapamadıkları ya da yapmak istediklerini onlara sunup ve bir takım fikirlerle onları yönlendirip topluma ve insanların tamamına ışık tutmaktır. Nitekim herkesin gördüğü ya da duyduğu şekilde tarihte gerçek büyük sanatçılar, işleriyle ön palana çıkarlar” şeklinde konuştu.

Editör: Wan Haber