2014’te tamamen yerli ve milli imkanlarla tasarımı ve imalatını yaptığı, yüksek viyadüklerin yapımında kullanılan Launching Girder (Kiriş Sürücü Vinç) başta 3.Boğaz Köprüsü yaklaşım viyadüklerinin yapımında ve değişik birçok yapımı zor olan viyadüklerin yapımında çalışarak başarılı işler çıkaran M.Akif Güler, bu makinaların tasarımı ve imalatı sürecinde TÜBİTAK'a destek için müracaat ettiklerini söyledi.

Güler, o dönemde Fetö terör örgütünün engellemelerine rağmen tamamen yerli ve milli imkanlarla bu makinayı ülkeye kazandırdıklarını dile getirdi. 2019 yılında Dünyada örneği pek olmayan exterin ölçülerde ve çok yüksek kapasitede Launching Gantry (çok yüksek tonajlı viyadük montaj vinc) yine tamamen yerli ve milli imkanlarla tasarımını ve imalatını yaptıklarını anlatan Vanlı Mühendis Güler, “Bu makina da Siirt Eruh arasında Zarova Viyadüğünde yüksek tonajlı çelik kiriş montajı yaptık. PYES firması olarak köprü teknolojiler üzerine ArGe çalışmalarımıza hız kesmeden devam ettik ve Türkiye'de yerli firma olarak itme sürme tekniğini geliştirip ilk olarak Malatya’daki Tohma Köprüsü çelik gövdesini bu teknoloji ile mal ettik ve aynı sezon içerisinde bitirip teslim ettik” şeklinde konuştu.

Güler, bölge ve ülke adına haklı bir gururun sevinci içinde olduklarını söyleyerek, “ 6 Şubat 2021 tarihinde Ulaştırma ve Altyapı Bakanımız ve Sayın Cumhurbaşkanımızın teşrifleriyle açılışını yaptığımız Tohma köprüsü bölge açısından stratejik bir öneme sahip bir köprüdür. İtme sürme tekniği daha geliştirilerek dünyada örneği görülmemiş özellikteki, birçok yönden özel teknikler gerektiren bu sistemle şimdilerde ise Bitlis Çayı Viyadüğünün yapımına özel teknikler geliştirilerek başlandı ve yapımı devam etmektedir” diye konuştu.

Bunların bir başlangıç olduğunu söyleyen M.Akif Güler devlet FETÖ ve benzeri dış mihraklı kişi ve yapılardan temizlendikçe kendi gibi bor çok başarılı mühedislerin olduğu ve bunların birçok başarılı işlere imza atabilecek kapasitede olduğunu dile getirdi.

Van Bölge Gazetesi

Editör: Wan Haber