Van'da, 12 Eylül günü başlayan 4 günlük Kurban Bayramı ziyaretleri 16 Eylül günü, yani dün son buldu. 15 Eylül günü son ahbap ve akraba ziyaretlerini gerçekleştiren vatandaşlar, dün yeniden sokaklara çıkmaya, esnaflar işlerinin başına dönmeye başladı. Memurlar ise 19 Eylül Pazartesi günü iş başı yapacak.

Çoğu esnafın da bu süre içinde işyerlerini kapattığı sokaklarda, dün tüm kepenklerin açılmasıyla birlikte kent hareketliliği de yeniden başladı.

İRANLI TURİSTLER

Bayram öncesinde Van'a gelen birçok İranlı turist de bayramı Van'da geçirmişti. 
İranlı turistlerin bayram sonrasında da Van sokaklarında dolaşması ve alışveriş yapması dikkat çekti. 

12 Eylül günü Beşyol'da meydana gelen ve 50 dolayında vatandaşın yaralanmasına neden olan patlamada 4 İranlı turist de yaralanmıştı.

MEMNUN OLAN DA VAR OLMAYAN DA

Van esnafının bir bölümü, Kurban Bayramı öncesinde yapılan satışlardan memnun kaldığını söylerken, bir kısmı ise memnuniyetsizliğini dile getirdi.

Bazı esnaflar satışların geçen yıla nazaran düşük olduğundan yakınırken, çoğu esnaf ise, bu yıl yaşanan sıkıntılara rağmen satışların ve sirkülâsyonun iyi olduğunu söyledi.
Süleyman Kaya isimli esnaf, yaşanan yoğunluktan dolayı bu yıl ilk kez bayram nedeniyle bir süreliğine işçi çalıştırdığını ve satışların iyi olduğunu söyledi.

"ORTAM SAKİN OLURSA…"

Ahmet Cebeci isimli esnaf da, esnafın ve vatandaşın rahat etmesi için siyasette tansiyonun düşmesi gerektiğini düşünenlerden...

Zamanında Karadeniz bölgesinden Van'a göç ettiğini söyleyen Cebeci, "Bakın burada bir patlama oldu ama insanlar yeniden sokaklarda. Ne yapsın insanlar, tabi ki hayat devam ediyor. Ama bu olaylar olmamalı. Biz doğru bulmuyoruz. Sadece kentimize zarar veriyor. Siyasi partiler bir araya gelsin, bu her ne ise, bir çare bulsunlar. Ortam sakin olursa biz de satışımızı daha rahat yaparız, müşterimiz de rahat eder. Ülkemiz de daha rahat bir ortama kavuşur, hepimiz kardeşiz, akrabayız, insanız yahu, insanlık ölmedi ya..! İnsanız hepimiz, yaşamak varken niye ölüyoruz?" diye konuştu.

KURBANLIKLARIN DURUMU

Öte yandan satış için getirilen ancak satılamayan bazı kurbanlık hayvanların da halen etrafta, kenar mahallelerde satışa sunulması dikkat çekti.

Hayvan tüccarları, uzak mesafeden getirdikleri hayvanlarını geri götürmek istemedikleri için kurbanlık fiyatından daha düşük bir fiyatla satmak istediklerini ifade etti.

Kaynak: Adil Harmancı - Prestij Gazetesi

Editör: Wan Haber