Van’da, son bahar ürünü olan ceviz, bir süredir esnaf tezgâhındaki yerini almış durumda. 

Çatak, Bahçesaray ve Gevaş’ın yanı sıra Bitlis’ten getirilen cevizler, araçlar üzerinde sokak sokak dolaştırılarak, ya da tezgâhlarda satışa sunuluyor. 

Yerli cevizin yanı sıra Ukrayna’dan da ceviz getirten esnaflar, yine ya şehir içi araçlarla mahallelerde dolaştırarak, ya da tezgâhlarda satışını gerçekleştiriyor.

 

ESNAF SATIŞLARDAN MEMNUN

Yerli cevizin kilosu 15-17 TL arasında değişirken, Ukrayna cevizin kilosu ise 20 TL’den alıcı bulabiliyor.

Esnaflardan Süleyman Küçük, satışlardan memnun olduğunu söyledi. 

Şehir merkezinin birçok bölgesinde ceviz satışı yapıldığını ancak günlük satışlarının iyi olduğunu belirten Küçük, “Yine de çok şükür müşterimiz eksik olmuyor. Zaten ithal ceviz de olunca fiyatlar artmadı, fiyatlar uygun olunca insanlar kendi ihtiyaçları için alıyor. Satışlardan memnunuz” dedi. 

 

detay-043.jpg

 

İTHAL CEVİZ

Cevizleri daha çok Ukrayna’dan, bazen de Hizan tarafından getirdiğini belirten bir başka esnaf da mahalle aralarında satış gerçekleştirdiğini söyledi.

Bazen de Hazreti Ömer Camisi yanında satış yapmak istediğini ancak belediyenin kaldırım işgallerine karşı başlattığı çalışma nedeniyle zabıtanın kendilerine izin vermediğini belirten esnaf, “Satışlarımız iyidir. Müşteri genellikle oluyor. Fiyatlar da uygundur aslında ama kira parası, yakıt parası derken, yerli cevizden 1-2 lira daha farklı olabiliyor. Ama kaliteli ceviz getirtiyoruz, alan müşterimiz pişman olmuyor. Şimdiye kadar yakınan olmadı” diye konuştu.

 

YİYECEKLERDE CEVİZ KULLANIMI

Kalp ve tansiyon hastalarına, kanın pıhtılaşmasına ve beyin damarlarına iyi geldiği düşünülen ceviz, tatlı, yemek ve salatalar gibi çeşitli alanlarda kullanılabildiği gibi, tek başına da sevilerek tüketilen bir kuruyemiş olarak tercih ediliyor. 

Prestij Özel Haber: Adil HARMANCI

Editör: Wan Haber