Yaz aylarında kısmen iş yaptıklarını ancak kışın balık sezonu döneminde işlerinin çok iyi olduğunu dile getiren balıkçılar, balık avlanma yasağına kimsenin uymadığını söylediler. Ayrıca Van'da balıkçılığın zor şartlarda yapıldığını belirten balıkçılar, denetlenmenin olmamasından yakındılar. Balıkçılar, "Av yasağının harfiyen uygulanması için, başta biz balıkçılar olmak üzere ilgili her yer denetlenmelidir" diyorlar.

Haber: Fazıl ERÜŞ

İnci Kefali Balığı'nın av yasağı yarın başlıyor. Av yasağının sadece kağıt üzerinde uygulandığını iddia eden balıkçılar av yasağı döneminde çok sıkı denetimlerin yapılması gerektiğini, fakat bunun yapılmadığını belirttiler.

 

'YETKİLİLER GÖREVİNİ YAPMIYOR'
Denetimlerin olmamasına sitem eden Okyanus Balıkçılık sahibi Suat Tünk, "Sadece av yasağı döneminde değil 12 ay boyunca haftada iki defa denetlenmeliyiz. Bu bizim açımızdan da daha sağlıklı olur. Av yasağı döneminde balıkçıların balık avlamalarına göz yumuluyor. Özellikle Nisan ayının başından beri asma balık satıcılara geliyor. Normal şartlarda bu kanunen yasak. Asma balık ana balık üretimini bitiriyor. Üreme sezonunda balıklar su yüzeyine doğru çıkıyor. Bu balıklar av yasağı döneminde avlanıyor. Bunlara asma balık deniliyor. Bir balıkçı günde 100-150 kilogram balık avlarken asma balık döneminde ise yaklaşık 1 tona yakın balık avlıyorlar. Bu balıklar ise heba oluyor. Çünkü yenilecek durumda bile değiller. Yetkililer görevini yapmıyor. Sadece av yasağı döneminde yasağı ilan ederek yasak edemezsin. Bunu aynı zamanda çok sıkı bir şekilde denetlemelisin. Ama bunu uygulayan yetkili maalesef yok. Bu nedenle av yasağı dönemine inanmıyorum." dedi.

 

'BALIK PAZARIMIZ OLMALIDIR'
Av yasağı sezonu döneminde dükkan kirasını bile cepten karşıladığını vurgulayan Tünk, " Çiftlik balıklarına ilgi az oluyor. Biz çiftlik balıklarını satarak işçi maaşlarını bile karşılayamıyoruz. Vanlıların kışın balığa ilgisi çok yoğun. Ama kışın sağlıksız ortamlarda balık satılıyor. Manavlar bile balık satıyor. Biz vergi veriyoruz ama vergi vermeyen birçok yer balık satıyor. Artık büyükşehir olduk. Balık pazarımız olmalıdır."ifadelerini kullandı.

 

EN ÇOK İNCİ KEFALİ TERCİH EDİLİYOR
Mevsim sürecinden dolayı işlerinde azalmanın olduğunu söyleyen Çilek Balıkçılık sahibi İhsan Kaya ise, "15 Nisan'da İnci Kefali balığının sezonu kapanıyor. Yine de işlerimizden memnunuz. Balık avlanma sezonu kapandığı için çiftlik balıkları satıyoruz. Çiftlik balıklarımız Muğla ve İzmir gibi illerden geliyor. Çatak ve Gürpınar alabalıklarını da bu sezonda satıyoruz. Çiftlik balıkları ile deniz balıkları arasında az da olsa fiyat farkı oluyor. Ancak deniz balıkları daha sağlıklı ve daha lezzetlidir. Ortalama 20-30 çeşit balık satıyoruz. Vanlılar balık seviyor. En çok inci kefali tercih ediliyor. Balıkların kilosu 3 TL'den 100 TL'ye kadar değişiyor. Balık çok sağlıklı bir beyaz et ürünüdür. Bu nedenle herkese öneririm." şeklinde konuştu. / Prestij G.

Editör: Wan Haber