Van için önemli bir içecek olan çay, kaymaklı/kaymaksız, sabah, öğle, akşam her öğün tüketilen bir içecek. Çay ve Süt Evlerinin bulunduğu kentte çay özellikle semaver kültürüyle önemli bir noktaya gelmiş durumda. Çayın önemli pişme aletlerinden bir tanesi olan semaver, bu nedenle İpekyolu ilçesine bağlı Kazım Karabekir Caddesi üzerinde heykeli de yapıldı. Yıllar önce yapılan Semaver Heykeli bulunduğu bölgeye de Semaver Kavşağı ismini vermiş durumda. Kent için bu kadar öneme sahip olan semaver ne yazık ki yıkılıyor. Yıllar önce yapılan semaver bakımsızlıktan ve yıllarca onarılmadığı için kötü durumda. 2011 yılında yaşanan büyük depremlerden de nasibini alan semaver çatlaklarıyla kötü bir görüntüye sahip. Vatandaşlar Maraş Caddesi’nde başlatılan çalışmalar kapsamında semaverin yenilenmesini ve Van’ın bir simgesi haline gelen heykelin onarılmasını yetkililerden talep ediyor.

VATANDAŞ YETKİLİLERE SESLENDİ

Yeni Doğu Gazetesi’ne konuşan vatandaşlardan Emin Tahir Algın şöyle konuştu: “Biz bu bölgeyi Semaver Kavşağı olarak birliyoruz yıllardır. Bu da buraya yapılan Semaver Heykelinden dolayıdır. Semaver denildiğinde bizim için akla ilk gelende çay oluyor. Zaman zaman parkta satılan çayımızı alıp gelip burada oturmak istiyoruz. Ancak semaverdeki çatlaklar bizi korkuyor. Her an yıkılacakmış gibi duruyor. Yetkililerin semavere bir el atmasını bekliyoruz. Bizim için bu kadar önemli olan ve ismini kavşağa kadar halk arasında veren Semaver onarılmalı ve daha düzgün bir hale getirilmelidir.”

“ÇALIŞMA KAPSAMINDA ONARILMALI”

Cadde üzerinde esnaflık yapan Ali Dağ ise, “Yıllardır bu semaver burada. Bizim her ne kadar kendi, balık, kaleler gibi yapılarımız ve simgelerimiz varsa semaverde onlardan bir tanesidir. Çay kültürümüz açısından önemli olan semaver depremlerin ve yıllarca bakımsızlığın ardından ciddi hasarlar aldı. O günden bugüne dokunan ve bir el atan olmadı ne yazık. Burada güzel refüjler ve ışıklandırmalar yapılarak kavşak güzel bir görünüme kavuşturuldu. Ancak arada semaver heykeline de el atmaları gerekiyor. Bizim için bir simge olan semaver onarılmalıdır. Bu da bana göre Maraş Caddesi’nde başlatılan çalışma kapsamında yapılabilir. Tamamen yenilenen caddenin içerisine bu kavşak ve özellikle semaver eklenirse mutlu oluruz. Şehrimiz için simge olan semaver güzelleştirilmeli ve gerekli değer verilmelidir.” Dedi. Yeni Doğu Gazetesi

Editör: Wan Haber