Van merkezde bulunan Şerefiye Toplu Konut İdaresi (TOKİ) halkın bildiği isimle Sosyal Meskenler Konutları’nın sakinleri, doğalgaz faturalarından muzdarip. Konutlarda bulunan 852 daireye, site yönetimi tarafından ikinci kez gönderilen fatura tepkilere neden oldu. Merkezi sistem ile ısınan dairelerin bağlı olduğu kazan dairelerindeki sayaçlarda iddiaya göre, kaçak kullanım tespit edildi. Yaklaşık 3 milyon TL fatura çıkaran doğalgaz şirketi yetkilileri ile site yöntemi arasında yapılan anlaşma sonucu ise borç bir milyon TL’ye düşürüldü. Tespit edilen kaçak kullanımdan yönetimi sorumlu tutan site sakinleri, bir milyon TL borcun kendilerinden tahsis edilmek istenmesine tepkili. Yönetim ile doğalgaz şirketinin anlaştığını iddia eden site sakinleri, ortada olan kaçak kullanımla alakalarının olmadığını belirterek, ikinci kez fatura ödememekte kararlı. 

‘HAKSIZ KAZANÇ’

Site sakinlerinden Yusuf Zorba, bugüne kadar kendilerinden tahsil edilen site aidatlarının yüksek olmasından şikâyet ederek, birçok kez haksız ödeme yaptıklarını söyledi. Site yönetimini uyardıklarını ancak var olan tavrın değişmediğini ifade eden Zorba, “Site yönetimi bizlere ev faturası adı altında geçmişe dönük bir fatura gönderdi. Her daireden yaklaşık bin TL para istiyorlar. Oysa biz site sakinleri olarak her ay aidatlarımızı ve doğalgaz ücretini düzenli olarak Emlak Konut site yönetimine ödedik. Bu faturaları ödediğimize dair elimizde fatura ve belgelerimiz mevcuttur. İtirazda bulunduğumuz site yönetimi ise, ‘endeks kaçak kullanım bedeli’ olarak bu faturaların kesildiğini ve ödememizin zorunlu olduğunu söyledi. Bu sayaçları görmemiz bile mümkün değilken yapılan vurgunun faturası site yönetimi ve Aksa Doğalgaz Şirket yetkilileri tarafından bize kesiliyor. Burada ciddi bir haksız kazanç elde etme söz konusudur” dedi. Sitelerde yaşayan birçok ailenin dar gelirli olduğunu ve normal faturalarını dahi ödemede zorluk yaşadıklarını kaydeden Zorba, yetkililerden çözüm beklediklerini söyledi. 

‘HAKKIMIZI ARAYACAĞIZ’

Doğalgaz sayaçlarının site yönetiminin denetiminde olduğunu ve sayaçların bulunduğu kazan dairesinin kapılarının kilitli olduğunu belirten site sakinlerinde Alihan Yacan da, bugüne dek sayaçları dahi görmediklerini vurguladı. 5 yıldır site yönetimine düzenli olarak faturaları ödediklerini dile getiren Yacan, “Yeni faturaları kabul etmiyoruz ve ödemeyeceğiz. Ortada bir kaçak kullanım varsa bunun faturası yönetime kesilmelidir bize değil. Hukuksal yollara başvurup hakkımızı sonuna kadar savunacağız” diye konuştu. 

‘İCRAYA VERSİNLER’

Site sakinlerinden Naima Uygar ise, TOKİ’lerde genelde dar gelirli yurttaşların yaşadığını anımsatarak, düzenli ödeme yaptıkları halde ikinci kez kesilen faturaya tepkili. Uygar, “Ortada olan çalıntıyı vatandaşın ödemesini istiyorlar ama biz ödemeyeceğiz. İsterlerse icraya versinler. Hakkımızı onlara helal etmiyoruz. Bu parayı vermemek için sonuna kadar direneceğiz” dedi. MA

Editör: Wan Haber