TÜİK Van Bölge Müdürü Tolga Demirel yaptığı açıklamada, Van'da TÜFE bir önceki aya göre yüzde 1,68 artış, bir önceki yılın aynı ayına göre de yüzde 14,97 oranında artış gösterdiğini ifade etti.

Demirel, TRB2 (Van, Muş, Bitlis, Hakkâri) Bölgesine ait TÜFE'de ise bir önceki aya göre yüzde 1,64'lük bir artış olurken, bir önceki yılın aynı ayına göre de yüzde 14,45 oranında artış meydana geldiğini söyledi. 

Ana harcama grupları itibariyle aylık olarak en yüksek artış ülke genelinde yüzde 4,25'lik oran ile sağlık grubunda olurken, düşüş gösteren grup 4,37'lik oran ile giyim ve ayakkabı grubu olduğunu belirten Demirel, TRB2 Bölgesinde ise ana harcama grupları itibariyle aylık en yüksek artış yüzde 4,06'lık oranla ev eşyası grubunda olurken, düşüş gösteren grup 1,30'luk oran ile giyim ve ayakkabı grubu olduğunu vurguladı.

 VAN'DA OCAK AYININ ZAM ŞAMPİYONU MANDALİNA OLDU

Demirel'in verdiği bilgilere göre, madde bazlı değerlendirme yapılırsa yurt genelinde mandalina yüzde 26,77 ve otoban geçiş ücreti 25,50'lik oranlarla fiyatı en çok artan maddeler olurken, Van ilinin de dâhil olduğu TRB2 Bölgesinde ise mandalina yüzde 37,92 ile en çok zamlanan ürün iken, onu yüzde 19 oranındaki artışla patlıcan takip etti.

EN ÇOK FİYATI DÜŞEN KARNIBAHAR

Karnıbahar ise yüzde 41,89'luk bir oranda değer kaybederek Ocak ayında TRB2 Bölgesinin fiyatı en çok düşen ürünü oldu. Türkiye genelinde de yüzde 45,79 oranında değer kaybeden karnıbahar en fazla ucuzlayan ürün oldu.

Öte yandan Yİ-ÜFE'de bir önceki aya göre yüzde 2,66'lık bir artış gerçekleşirken, bir önceki yılın aynı ayına göre ise yüzde 26,16 oranında artış oldu.

Sektörel bazda aylık olarak elektrik ve gaz sektöründe yüzde 0,72 düşüş, imalat sektöründe yüzde 2,73 artış, madencilik ve taşocakçılığı sektöründe yüzde 2,46 artış ve su sektöründe ise yüzde 15,61 oranında artış meydana gelirken, ana sanayi gruplarında en yüksek aylık artış yüzde 4,34'lük oranla dayanıklı tüketim malı grubunda olurken, en yüksek yıllık artış yüzde 34,08'lik oranla yine ara malı grubunda gerçekleşti. Van Bölge Gazetesi

Editör: Wan Haber