Van Kömürcüler ve Oduncular Kooperatif Başkanı Mehmet Aslantaş, şehir merkezinde doğalgazın yaygın olmasından ve Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfları tarafından dağıtılan yardım kömüründen dolayı site esnafının zor bir süreçten geçtiğini, işlerinde ciddi düşüşler yaşandığını söyledi.

Site esnafının koronavirüs sürecinde ciddi anlamda zarar gördüğünü de ifade eden Site Başkanı Aslantaş, doğalgazın yaygınlaşmasından dolayı özellikle şehir merkezinde perakende satışlarının çok düştüğünü ifade etti. Aslantaş, bu süreçte esnafın toptan satışlarla ayakta kalabildiğini de dile getirerek, kurumların kömür ihalelerini yerel esnafa vermesi talebinde bulundu. 

Doğalgazın Van şehir merkezinde yaygın olmadığı dönemlerde Van’ın istihdamına büyük katkı sunan Van Kömürcüler ve Oduncular Kooperatif Sitesi bugünlerde eski günlerini mumla arar duruma geldi. Daha önceki yıllarda her depoda en az 6-7 kişinin çalıştığı söylenen sitede şimdilerde ise her depoda en fazla 3 kişinin istihdam edildiği belirtiliyor. 

AKTİF FİRMA SAYISI 62'DEN 32'YE DÜŞTÜ

Bundan birkaç yıl öncesine kadar 62 firmanın aktif olduğu sitede şimdi ise 32 firma aktif olarak çalışıyor. Geçmiş yıllara nazaran sitede ciddi anlamda kömür satışının olmamasının istihdama etki ettiğine vurgu yapan Van Kömürcüler ve Oduncular Kooperatif Başkanı Mehmet Aslantaş: “O yoğun dönemlerimizde her bir esnafımızın yanında ortalama 8-10 çalışan vardı. Şimdi ortalama her depoda 1-2 kişi, en fazla 3 kişi var”dedi. Van’da doğalgazın yayılması ve dağıtılan yardım kömüründen dolayı sitede iş yapamayan kömürcü esnafının çoğunun ya kapısına kilit vurduğunu ya da başka sektörlere depolarını kiraladığını söyleyen Aslantaş, "Kalanlar ise siteye gelecek olan müşterinin yolunu gözlüyor" dedi.

"DOĞALGAZ VE YARDIM KÖMÜRLERİ İŞLERİMİZİ AZALTTI"

Van Kömürcüler ve Oduncular Kooperatif Başkanı Mehmet Aslantaş, şunları söyledi: “Toplam 62 üyemiz bulunuyor. Ancak şuan 32 üyemiz aktif olarak çalışıyor. Kömür sezonumuz başladı, satışlarımız devam ediyor. Birinci kalite kömür fiyatımız şuan 1600 TL civarında, odun fiyatlarımızın ise tonu 600 TL. Doğalgazın şehre yayılmasının işlerimize etkisi çok oldu. Pazar payımızın büyük bir kısmı şehir merkezi ve mahalleler. Köylerde fazla bir pazar payımız yok. Bunun yanı sıra işlerimizi etkileyen diğer bir mesele de dağıtılan yardım kömürleri oldu. Biz geçen gün de bunu dile getirdik, daha önceki yıllarda da devlet büyüklerimize konuyu aktardık. Doğalgaza geçen vatandaş var ama halen sosyal yardımlaşmada kaydı devam ettiği için yardım kömürü alanlar da var. Tabi bunu yapanları araştırma yetkimiz yok ama ilgili kurumların yetkisi var. Biz istiyoruz ki hak etmediği halde kimse yardım kömürü almasın, sadece ihtiyacı olanlara verilsin. Biz bu konuyu Valiliğimize de bildirdik.” 

“ESNAFIMIZ TOPTAN SATIŞLA AYAKTA DURMAYA ÇALIŞIYOR”

Daha önceki yıllarda site esnafının kent istihdamına katkısının oldukça fazla olduğunu ancak şehir merkezinde doğalgazın yaygın olmasıyla birlikte bu anlamda istihdam olanağının da düştüğünü belirten Aslantaş: “Daha önceleri kendi depolarında 10 kişi çalıştıran esnaf tamamen kapatıp gitti, bu pazar onlara yetmedi. İstihdam durumu oldukça düştü. Esnafımız genelde toptan satışla ayakta durmaya çalışıyor. Perakende satış oranımız çok düşük" dedi.

Kömür ihalelerinin Vanlı firmalara verilmesinin esnafı ayakta tutacağını anlatan Aslantaş, ihtiyaç sahiplerine dağıtılan kömürlerin de, bir formül bulunarak yerel esnaftan temin edilip verilmesinin talepleri arasında olduğunu söyledi.

“EN ÇOK ETKİLENEN SEKTÖRLERDEN BİRİ OLDUK”

Pandemi sürecinde site esnafının yaşadığı zorluklara da kısaca değinen Aslantaş: “Bu pandemi sürecinde çok büyük sıkıntılar yaşadık, bu süreçten en çok etkilenen sektörlerden biri olduk çünkü kömürümüz dolara endeksliydi, taksitli kömür satmıştık, sezonumuz yeni başlamıştı, dolar yükseldi. Yani kura dayalı ciddi sıkıntılar da yaşadık.” ifadelerini kullandı.
Prestij Gazetesi

Editör: Wan Haber