Van Kahveciler Kıraathaneciler Ve İnternetçiler Odası Başkanı Niyazi Budak, 9 aydır kapalı bulunan Kıraathaneler, kahvehaneler, internet salonları, playstation, düğün salonları gibi mekânların uzun süredir kapalı olması sebebiyle ekonomik sıkıntı çektiklerini ifade ederek açılmasını talep etti.

KORONA VİRÜSTEN DOLAYI İŞYERLERİ KAPANDI

Tüm Dünyada etkisini gösteren salgın hastalık Türkiye’de de etkili olduğunu eğlence ve diğer işyerlerinin kapadığı ifade eden Budak, “Ülkemizde ve dünyada yaşanan coronavirüs (COVID-19) salgını nedeniyle, hükümetimizce alınan tedbirler doğrultusunda, kahvehane, kıraathane, internet salonu, internet kafe, playstation salonları, gece kulüpleri, tiyatro, sinema, gösteri merkezi, konser salonu, nişan/düğün salonu, çalgılı/müzikli kafe, içecek ağırlıklı kafe, gazino, birahane, taverna, kafeterya, kır bahçesi, nargile salonu, nargile kafe, her türlü oyun salonları (atari, playstation vb) her türlü kapalı çocuk oyun alanları, çay bahçesi, lunapark, yüzme havuzu, masaj salonu, SPA ve spor merkezlerinin faaliyetlerinin ilki 16.03.2020 pazartesi saat 24:00 itibariyle geçici bir süreliğine durdurulmasına karar verilmişti. Dedi

ESNAF KEPENK KAPATMA NOKTASINA GELDİ

Yayınlanan genelgelerle masa oyunlarının da yasaklanmasıyla birlikte okey salonlarının da kapandığını ifade eden Budak, “1 Haziran 2020’de tekrar kısmi olarak açılmıştı ancak okey, dama, tavla, satranç yasak olduğu için okey işletmecisi esnafımız halen kapalı durumda ve 20 Kasım 2020 Cuma günü saat 20:00’dan itibaren geçerli olacak şekilde, ikinci kez tekrar esnafımızın işyerleri kapatılmıştır.  Söz konusu genelgeler İçişleri Bakanlığı’nca 81 il valiliğine gönderilmiştir. Hükümetimizin insan sağlığı konusunda almış olduğu tüm tedbirleri destekliyor, daha fazla can kaybına neden olmadan, bir an önce bu virüsten tüm insanlığın kurtulmasını temenni ediyoruz. Fakat işyerlerimizin faaliyetlerinin durdurulması ile birlikte, sektör olarak ülke genelinde faaliyet gösteren esnaflarımız, yanında çalışanlar ve aileleri ile birlikte ekonomik olarak büyük zarara uğramış ve esnaflarımız tamamen ve iflas noktasına gelmiştir.” İfadelerini kullandı. Budak, maddeler halinde sunulan taleplerinin en kısa sürede çözüme kavuşturulmasını talep etti.

ESNAF KAPALI OLDUĞU HALDE KİRA ÖDEMEKTE

Kıraathaneler de okey tavla iskambil vb. oyunlar yasak. Bu oyunların bir an önce serbest bırakılması gereklidir. Esnaf kepenk indirmiş ve kapalı olmasına rağmen kirasını ödemektedir. Kira, nakdi para yardımı ve gıda yardımı yapılmasını talep ediyoruz.

ESNAFA 1 YIL GERİ ÖDEMESİZ KREDİ VERİLSİN

Esnafımıza en az 1 yıl geri ödemesiz faizsiz kredi veya hibe para yardımı verilmesi.Esnafımızın bankalara olan her türlü kredi borçları ile kredi kartı borçlarının ertelenmesi.

VERGİLER SİLİNSİN YA DA ERTELENSİN

Esnafımızın Vergi ve Sigorta Primlerinin ertelenmesi. Esnafımızın ödemiş olduğu Kira Stopajı, KDV, Muhtasar Vergisi, Eğlence Vergisi, Tabela Vergisi, Çevre Temizlik Vergilerinin ertelenmesi veya silinmesi. Elektrik, su, Doğalgaz, Türk Telekom internet vb. faturalarının silinmesi. Kapatılan bütün

VAKIF VE BELEDİYE'YE OLAN KİRALARIN ALINMAMASI

Esnafımıza kira, Nakdi para ve gıda yardımı yapılması, Vakıf ve Belediye'ye olan kiraların 2020 yılı tamamen alınmaması. Türk Telekom internet ücreti ve Digitürk abonesi olan işyerlerimizin uğramış olduğu maddi zararların telafi edilmesi.

SEKTÖRÜMÜZ İŞLETMECİLERİNİN KOSGEB KREDİ KAPSAMINA ALINMASI

Kirasını ödeyemeyen esnaf ile mülk sahipleri arasında mahkemelik durumlar var,  bunların bir an önce çözülmesi için Valilik, Milletvekilleri ve üst kuruluşların TBMM götürmeleri gerekmektedir

Editör: Wan Haber