WanHaber - ÖZEL

Van’da, 23 Ekim 2011’de, 7.2 şiddetinde merkez üssü Tabanlı Köyü olan büyük bir deprem gerçekleşmişti. Cumhuriyet tarihi boyunca Anadolu’da meydana gelen en büyük depremlerden biri olarak kayıtlara geçen Van Depremi’nde, 644 kişi hayatını kaybetti, binlerce kişi de yaralandı. Van depremi 10’uncu yılında anılırken, depremden sonra tamamlanamayan imar planı emlak ve inşaat sektörünü olumsuz yönde etkilemeye devam ediyor. Van’da imar sorunu bir türlü çözüme kavuşamazken Wan Haber’e değerlendirmelerde bulunan Van Emlakçılar Derneği Başkanı Orhan Özdek, yetkililere tepki gösterdi.

‘Kalkınmasını engelliyor’
Özdek, imar sorununun Van’ın kalkınmasını engellediği dile getirerek, “Van’da geçmişten bugüne kadar imarla ilgili sıkıntılar vardır. Şu anda altyapı ve üstyapı sorunları ciddi anlamda baş göstermiştir. Van’ın şu an ki imarı, Van’ı kurtarmayacak derecededir. Van’ın imarındaki bu sorun, Van’ın kalkınmasını engellemektedir. İmar yoksunu bir şehirdir” diye konuştu.

‘Depremden sonra’
Depremin ardından vatandaşların sağlam konut yapmaya başladığını ifade eden Özdek, “Van’da depremden sonra yapılan bütün konutlar sağlam yapılmıştır. Depremden önce yapılan bütün konutlar maalesef sağlam yapılmamıştır. İnsanlar depremi yaşadıktan sonra sağlam konutlar yapmaya başladılar” dedi.

‘Van’a değer vermiyorlar’
Özdek, yetkililerin Van’a değer vermediğinin altını çizerek, “Yetkililer Van’a değer vermemektedirler. Van turizm şehridir. Yeni imara, kentleşmeye adım atılması elzemdir ama yetkililer bunu göz ardı etmektedir. Çevre ve Şehircilik Bakanı Van’a yeterince değer vermemekte ve önemsememektedir” ifadelerini kullandı.

İmar sorununun bir an önce çözülmesi gerektiğini vurgulayan Özdek, sözlerini şöyle tamamladı:

“Van, Doğu Anadolu Bölgesi’nin başkenti ve nadide bir ilidir. Van’ın kalkınması imara bağlıdır. Bu şehre farklı bir imarı ve çevre yolunu kazandırmamız lazım. Bir an önce Van’ın imarının düzeltilip müteahhitlerin ve iş adamlarının teşviki ile yeni konutlara adım atılmalıdır.”

Editör: Wan Haber