WanHaber - ÖZEL

Türkiye'de 11 Mart'ta görülen ilk koronavirüs vakası sonucu bir çok kısıtlama kararı alınmıştı. Uygulamaya konulan kısıtlama kararları ile beraber artış gösteren vaka sayılarında ibre bir anda tersine dönerek düşüşe geçilmişti. Kısıtlamalardan kademeli olarak normalleşme sürecine girilmesiyle beraber tedbir ve dikkat eksikliği sonucu ülkede vaka sayıları bir kez daha tavan yaptı.

ÖNCE TAZİYELER VAN'IN BAŞINI YAKMIŞTI

Van'da koronavirüs vakaları ilk olarak vatandaşların taziyelere katılımı sonucu kalabalıkla birlikte artış göstermişti. Van Valiliği İl Hıfzısıhha Kurulu taziye ve toplu etkinliklere yönelik bir çok yeni karara imza atarak vakaların önüne geçmeyi hedefledi. Bu kararlarla birlikte geitirilen kısıtlamalar biraz olsun taziye kaynaklı yayılımın önüne geçilmesini sağladı.

KENTİN HER KÖŞESİNDE DÜĞÜN VAR

Yaz aylarının girmesi ile birlikte 1 Temmuz itibariyle düğün salonlarındaki kısıtlamalar da kaldırılınca kentin her noktasında düğünler yapılmaya başladı. Süreçten dolayı düğünlerini ertelemek zorunda kalan genç çiftler normalleşme sürecini de fırsat bilerek kış gelmeden düğünlerini gerçekleştiriyor. Düğün salonu ve sokaklardaki düğünlerde ise kalabalıklar dikkat çekiyor. Bir çok düğünde sosyal mesafe kuralına uyulmazken denetimler ise yetersiz kalıyor. 

HALAYDAN VAZGEÇEMİYORUZ

İçişleri Bakanlığı'nın yayınladığı genelge ile düğün salonlarında mesafenin korunabileceği oyun havaları hariç halay, dans gibi etkinlikler yasaklanmıştı. Van'da bu yasaklar büyük ölçüde karşılık bulmadı. Kentteki düğünlerde halay organizasyonları devam ederken bulaş riskine davetiye çıkarılıyor. 

SOSYAL MEDYADAN YASAK ÇAĞRISI

Van'daki bazı sosyal medya kullanıcıları düğünlerin salgınla mücadeleyi sekteye uğrattığını belirterek İl Hıfzısıhha Kurulu'ndan konu ile ilgili kısıtlama getirilmesini talep etti. Düğünlere davet edilen vatandaşların kendilerini zorunlu hissederek katılım sağladığını ve bulaş riski ile karşı karşıya kaldığını belirtiler. 

Editör: Wan Haber