Van'da balıkçı esnafı Birhat Demir, hafta içi tezgâhlarında yaklaşık 12 çeşit balık bulundurduklarını, Cuma günleri ise balık çeşitlerinde artış olduğunu söyledi. Balıkçı Demir, en fazla rağbeti gören balık çeşitlerinin ise hamsi ve Van Balığı olduğunu söyledi.

“HER BÜTÇEYE UYGUN BALIK ÇEŞİTLERİ VAR”

Van Gölü Balıkçılık çalışanı Birhat Demir, vatandaşlar tarafından hamsi ve Van Balığına olan ilginin diğer balık çeşitlerine göre daha fazla olduğunu söyledi.

Bunun sebebini de açıklayan Demir şöyle konuştu: “Şuan tezgâhımızda yaklaşık 12 çeşit balığımız var. Cuma günleribalık çeşitleri artıyor. Haftasonu sokağa çıkma kısıtlaması olduğu için, özellikle Cuma günleri balığa talep biraz daha fazla oluyor. Bu dönemlerde özellikle Van Balığı ve Hamsi'ye talep çok oluyor. Van Balığına olan ilginin sebebi hem yatı diğer balık çeşitlerine göre daha ucuz hem de kar gördüğünden dolayı bayağı yağlandı ve en lezzetli dönemi şuan. Bunun dışında Hamsi'ye de yoğun bir talep oluyor. Geçtiğimiz ay uygulanan av kısıtlamasından dolayı Hamsi de biraz irileşti, bu sebeple talep de arttı. Diğer balık çeşitlerine de ilgi var ama Hamsi ve Van Balığına nazaran biraz daha az diyebiliriz. Balık yatlarımız her bütçeye göre mevcut. Vatandaşlar, nüfusuna göre genellikle 1 kilo ile 5 kilo arası balık alıyor. Fiyatlarımız da şöyle; hamsi 20 TL, Van Balığı 10 TL, doğal alabalık 50 TL, ithal uskumru 25 TL, mercan 35 TL, sarı kanat 40 TL, çipura 40 TL, deniz levreği 40 TL, Çatak Alabalık 30 TL, istavrit 25 TL. Satışlarımızdan çok şükür memnunuz, tabi geçen senelere göre pandemiden dolayı düşüş var ama yine de vatandaşların balığa ilgisi söz konusu.”

“VATANDAŞLARIMIZI BOLCA BALIK TÜKETMEYE DAVET EDİYORUZ”

Van Balığı yatının geçmiş yıllara göre yükselmesinin sebebini artan giderlere bağlayan Demir: “ Hem yakıt masaraarı çok yüksek hem de yeteri kadar balık avlanmıyor. Her balıkçı en fazla 30 kilo balık çıkarabiliyor, bu da yatın yükselmesine sebep oluyor. Bundan sonraki süreçte balığın biraz daha çoğalmasını bekliyoruz, çoğalınca bu da yatlara yansır. 1-2 lira gibi bir düşüş olur diye tahmin ediyorum. Geçen aylarda az balık olduğundan dolayı yatı 10 TL’den biraz daha fazlaydı, vatandaşın ilgisi vardı ama yatı yüksekti. Şunu da söylemek istiyorum. Van Balığımızın bilindiği gibi 15 Nisan tarihinde av yasağı başlıyor, şuan tam sezonu olduğu için vatandaşlarımızı Van Balığını bolca tüketmeye davet ediyoruz.”dedi. Prestij Gazetesi

Editör: Wan Haber