TÜİK Van Bölge Müdürü Tolga DEMİREL tarafından yapılan açıklamaya göre; TÜFE bir önceki aya göre yüzde 0,91 artış, bir önceki yılın aynı ayına göre de yüzde 15,61 oranında artış gösterdi. TRB2 (Van, Muş, Bitlis, Hakkâri) Bölgesine ait TÜFE’de ise bir önceki aya göre yüzde 1,10’luk bir artış olurken, bir önceki yılın aynı ayına göre de yüzde 15,44 oranında artış meydana geldi

Ana harcama grupları itibariyle aylık olarak en yüksek artış ülke genelinde yüzde 3,00’lık oran ile sağlık grubunda olurken, düşüş gösteren grup 2,32’lik oran ile çeşitli mal ve hizmetler grubu oldu. TRB2 Bölgesinde ise ana harcama grupları itibariyle aylık en yüksek artış yüzde 2,98’lik oranla gıda ve alkolsüz içecekler grubunda olurken, düşüş gösteren grup 2,50’lik oran ile çeşitli mal ve hizmetler grubu oldu.

Van’da Şubat Ayının Zam Şampiyonu Limon Oldu

Demirel’in verdiği bilgilere göre, madde bazlı değerlendirme yapılırsa yurt genelinde dolmalık biber yüzde 26,96 ve kabak 19,92’lik oranlarla fiyatı en çok artan maddeler olurken, Van ilinin de dâhil olduğu TRB2 Bölgesinde ise limon yüzde 30,14 ile en çok zamlanan ürün iken, onu yüzde 25,28 oranındaki artışla salatalık takip etti.

Karnabahar ise yüzde 18,95’lik bir oranda değer kaybederek Şubat ayında TRB2 Bölgesinin fiyatı en çok düşen ürünü oldu.

Türkiye genelinde de yüzde 19,04 oranında değer kaybeden evcil hayvanlar için gıda harcamaları en fazla ucuzlayan ürün oldu.

Editör: Wan Haber