Köyündeki korona virüsü hastalarını sakladığı gerekçesiyle görevinden uzaklaştırılan muhtar Mikail Duman, iddia edilenin aksine köyde hasta olduğunu yetkililere kendisinin haber verdiğini söyledi.

İstanbul’dan Van’a 7 Nisan 2020 gelen bir kişi “korona virüsü taşıdığı” gerekçesiyle ilçe hıfzıssıhha kurulu kararıyla Örmetaş Mahallesi’nde karantinaya alınmıştı. Karantina süreci devam ederken, sağlık ekipleri de mahallede taramalarını sürdürdü. Ancak mahalleye İstanbul’dan gelen başka kişilerin de olduğu ve onların da korona virüsü taşıdığı belirlendi. Köy muhtarı Mikail Duman ise bu kişileri gizlemekle suçlandı. Bu iddia üzerine Başkale Kaymakamlığı, Duman hakkında görevi ihmal soruşturması başlatarak geçici olarak görevden uzaklaştırdı.

VALİ BİLMEZ: VİRÜSÜ GİZLEDİ

Van Valisi M. Emin Bilmez konuyla ilgili yaptığı açıklamada, “Bugün ayrı bir kötü olay da yaşadık. Başkale ilçesine bağlı Örmetaş Mahallesi’ne ayın 7’sinde İstanbul’dan gelen bir vatandaştan pozitif test sonucu çıkınca köy karantinaya alınmıştı. Buradaki köyümüz hem jandarma ekiplerimiz hem de sağlık ekiplerimiz tarafından sürekli takip ediliyordu. Buradaki muhtarımızın da ekiplerimize yardımcı olmadığı gibi zaman zaman da yanıltmaya çalıştığını tespit ettik. Dün köyde yapılan testte 8 kişi daha pozitif çıktı. Bundan dolayı da muhtarımızın hakkında soruşturma açtık. Hem de görevinden geçici olarak uzaklaştırıldı. Yani soruşturmalar neticesine göre hakkında işlem tekrar tesis edilecek” dedi.

MUHTAR DUMAN: BÜTÜN MUHTARLAR SEFERBER OLDUK

Görevden uzaklaştırılan Örmetaş köyü muhtarı Mikail Duman ise virüsü gizlediği yönündeki iddiaları yalanladı. Muhtar Duman, “Virüsü insanlardan gizlemek benim ne haddime. Bir muhtar bunu neden yapsın? 7 Nisan’da köyümde bir vaka görüldü. Bunun üzerine kaymakamlık ve sağlık ekipleri ile biz irtibata geçtik. Köy karantina altına alındı. Bu süre içinde Başkale İlçe Sağlık Ocağı ile de iletişime geçtik ve bir koordinasyon sağladık. O süreç içinde sağlık ekibimizle ve kaymakamlığımızca tespitler yapılmış, çalışmalar yürütülmüştür. Bu iddiaları kabul etmiyorum” diye konuştu.

‘BİR İFTİRAYA KURBAN EDİLDİM’

Örmetaş köyünün kendileriyle yapılan görüş alışverişinin ardından karantina altına alındığını da söyleyen Muhtar Duman, “Ben virüsü gizleyecek kadar nankör insan değilim. Başkale’de hepimiz tüm muhtarlar seferber olduk. Askeriyesi, kaymakamlığı, köy heyeti, seferber olduk. Ömerlitaş köyümüze giriş çıkışı kapalıdır. Bu durum 7 Nisan’dan beri böyledir. Hakkımda yazılanlar tamamen yalandır. Üstüne basa basa söylüyorum gizlenmiş bir durum yoktur. Seçilmiş bir muhtarım. Beni köyüme sorsunlar. Şu an yerime birinci aza Metin Sarı atandı. Yargıya başvuracağız. Ben hekim değilim, bir iftiranın kurbanıyım. Bir insanda virüs olup olmadığını bilemem. Bunu bilecek olan sağlıkçılardır. Biz de onlara gördüğümüz her şeyi bildiriyoruz” dedi. (DUVAR)

Editör: Wan Haber