Van Valisi M. Emin Bilmez ve AK Parti Milletvekili Abdulahalat Arvas’ın aralarında bulunduğu bir heyet, Adalet Bakanlığı’nın Van’ın Erciş ilçesine yapacağı yeni cezaevi inşaatında incelemelerde bulunarak özelliklerini basına anlattı. İnşaatı süren T Tipi Açık ve Kapalı Cezaevi için yatırım bedelinin 90 milyon TL olduğu belirtildi. 64 bin metrekare alana sahip olan cezaevinde açık bölüm 500 kişi, kapalı bölüm ise 760 kişi olmak üzerine toplam 1260 kapasiteli olacak.

CHP Van İl Başkanı Mehmet Kurukçu ve HDP Van Milletvekili Muazzez Orhan ise yeni cezaevinin ‘yatırım’ olarak tanıtılmasına tepki gösterdi.

CHP Van İl Başkanı Mehmet Kurukçu’da, cezaevleri için ayrılan bu bütçenin diğer yatırımlara ayrılması gerektiğini söyledi. Kurukçu, “90 milyona cezaevi değil de çevreyolu, otogar, stadyum ya da fabrikalar da yapılabilirdi. İnsanların aklıyla dalga mı geçiyorsunuz?  Manzaralı yerler güzel yaşam içindir mahpusluk için değil. Bugün bir ilde 20 yıllık sorunlar hala çözülememişken fabrikalar yerine cezaevleri yapılıyorsa, yapanlar da bununla övünüyorsa artık söylenecek laf bulamıyor ve vay halimize diyorum” diyerek tepkisini dile getirdi.

ORHAN: SON DÖRT YILDA 166 CEZAEVİ YAPILDI

HDP Van Milletvekili Muazzez Orhan, AKP iktidarının baskı politikalarını yoğunlaştırdığını belirterek ülkenin dört bir yanını demir parmaklıklarla ördüğünü söyledi. “Türkiye zaten açık bir cezaevine dönüştürüldü” diyen Orhan, şöyle devam etti: “Son dört yılda 166 cezaevi yapıldı, 34 cezaevine ek binalar yapıldı. 48 cezaevi daha yapma projesi hazırlanıyor. İşte Van’ın Erciş ilçesine büyük bir cezaevi daha yapılıyor. Bu ülke insanının cezaevine değil işe, eşitliğe, demokrasiye, özgürlüğe ihtiyacı var. Ekonomik sorunlarımız bu kadar büyümüşken, açlık sınırımızda milyonlarca insanımız varken, milyonlarca gencimiz işsiz halde perişan olurken böylesi bir cezaevi yapmak AKP hükümetinin gerçek niyetini bir kez daha ortaya koyuyor. AKP çözmek istemiyor, cezalandırmak istiyor. Tüm bunlar bir tehdittir. Kürt halkı ve siyasetine karşı cezaevlerini bir koz olarak kullanma politikasıdır.” (DUVAR)

Editör: Wan Haber