Adli yıl açılış töreni davetini Van Barosunun da aralarında olduğu 6 baro daha reddetti: "Hukuk ve adalet adına bildiğimiz bütün öğretilerin reddi anlamına gelecek" Yargıtay'ın daveti, İzmir Barosu'nun ardından İstanbul, Muğla, Antalya, Adana, Aydın ve Ordu ve son olarak da Van baroları da reddetti.

2 Eylül tarihinde Beştepe'deki Cumhurbaşkanlığı Sarayı'na gerçekleştirilecek Yeni Adli Yıl Açılış Töreni için Yargıtay tarafından barolara yapılan daveti, İzmir Barosu'nun ardından Van, İstanbul, Muğla, Antalya, Adana, Aydın ve Ordu baroları da reddetti.

Van Barosu yaptığı açıklamada "Yargının kurucu unsuru olan savunmanın meslek örgütü olarak, yeni bir yargı yılının açılışına katılmaktan kıvanç duyabilirdik. Ancak bu toplantının Cumhurbaşkanlığı Kongre ve Kültür Merkezinde yapılacak olması, demokrasi, hukuk ve adalet adına bildiğimiz bütün öğretilerin reddi anlamına geleceğinden, davetinize icabet etmemiz mümkün olmayacaktır" ifadelerini kullandı.



Van Barosu Zülküf Uçar'ın imzasıyla yayımlanan cevap yazısı

"Cumhurbaşkanlığı Külliyesinde yapılması planlanan adli yıl açılışına davetiniz tarafımıza 16 Ağustos tarihinde ulaşmıştır. Öncelikle nazik davetiniz için teşekkür eder, yargının kurucu unsuru olan avukatların ve tüm baroların da programa dahil edilmesi düşüncenizi takdirle karşıladığımızı belirtmek isteriz. Ancak; yeni adli yıl açılışı programının Cumhurbaşkanlığı Külliyesinde yapılacak olması, bağımsız yargıya büyük zarar vereceği gibi toplumun yargıya olan güveninin sarsılmasında da büyük bir etken olacaktır. Yargı ve yürütme erkinin birbirinden bağımsız olması gerekliliği hukukun en evrensel ve hiç bir surette terk edilmemesi gereken ilkelerinden biridir. Nitekim Türkiye, 2019 Hukukun Üstünlüğü Endeksi’nde (Rule of Law İndex) 126 ülke arasında 109’uncu sıraya gerilemiş, kamuoyunda yapılan araştırmalarda da ülke halklarının yargıya büyük bir derecede güvenmediği ortaya konulmuştur. Nitekim 28 Haziran 2019 tarihinde Yargıtay’da düzenlenen yargı etiği hukuk kliniği eğitimi alan öğrencilere verilen sertifika töreninde, "Etik değerler üzerinde yükselen ve halkın yüksek güven duyduğu bir yargı sistemi oluşturmanın ön koşulu, toplumda 'ortak bir yargı etiği bilinci' oluşturulmasına bağlıdır.” yönünde tarafınızdan takdirle karşıladığımız bir konuşma gerçekleştirilmiş, zaman zaman tarafınızdan yapılan açıklamalarda da yargıya olan güvenin hızla arttırılması gerektiği bu yönde de çalışmalar yapıldığı belirtilmiştir. Tam da bu noktada yargı ve yürütme erkinin birbirinden ayrı olması gerektiğine dair tarafınızdan yapılan açıklamaları da büyük bir önemle takip ettiğimizi belirterek, külliyede yapılacak olan adli yıl açılışına katılamayacağımızı bildiriyoruz. Yargının bağımsızlığı adına sizler gibi ülkenin yargı sisteminde çok önemli yerlere sahip olan yargı mensuplarının da Beştepe’de yapılacak açılışa katılmaması gerektiğine olan inancımızı bildiriyor, yeni adli yıl açılışının yürütmeden tamamen ayrı ve bağımsız olan Yargıtay Binası’nda yapılması gerekliliğine olan inancımızı sizlerle paylaşıyoruz" Vanekspres

Editör: Wan Haber