Van Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği tarafından, birliğe bağlı 19 oda başkanının hazır bulunduğu istişare toplantısı düzenledi. Başkan İsa Berge'nin öncülüğünde gerçekleşen toplantıya Van Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkanvekili Mehmet Emin Bilmez de katılım sağladı. 

"Herkes Van'dan yayılacak diye korkuyordu"

Koronavirüs salgını sürecini değerlendiren Vali Bilmez, “Virüsün Çin’den İran’a gelmesiyle birlikte herkes Van’dan tüm Türkiye’ye yayılacak diye korkuyordu. Tam aksine virüs Van’a, İstanbul’dan gelen hemşerilerimizden yayıldı. Taziyeler ve iftar davetleri Van’da virüsün yayılmasına sebep oldu. Örmetaş Mahallesi 50, Ortanca Mahallesi 128, Turgutlar Mahallesi 24 ve Eminpaşa Mahallesi’nde 40 vaka var. Bu dört mahalle Van’da vaka sayısının 500’e yaklaşmasına neden oldu. Bugüne kadar Van’da toplam 10 kişi vefat etti.” dedi.

"Güzel şeyde payınız, yanlış şeyde günahınız var"

Esnafların kentin için  önemine dikkat çeken Vali Bilmez “Esnaf Van’ın gündemini belirleyen kesimdir. Kamuoyunu doğru da yanlış da yönlendiren sizsiniz. Van’da güzel bir şey varsa bundan sizin payınız var, yanlış bir şey varsa da onda da sizin günahınız var, hepimizin günahı var. Esnaf zor bir dönemden geçti. Sizlere büyük iş düşüyor. Üyelerinizi ve müşterilerinizi doğru bilgilendirmeniz gerekiyor. Hep birlikte başaracağız. Maske, sosyal mesafe ve hijyen konusuna dikkat edeceğiz.” şeklinde görüş belirtti. 

"Ticaret Tuşba ve Edremit tarafına gitmesi lazım"

Hareketliliğin kentin her tarafına yayılması gerektiğinin altını çizen Vali Bilmez, “Şehir 2,5 milyonluk nüfusa hitap edecek şekilde imar edilmiş ama biz şehri İpekyolu’nun göbeğinden çıkartamıyoruz. Oysa ticaret biraz Tuşba ve Edremit tarafına gitmesi lazım. Kent yönetimi duygusallıkla olacak bir şey değildir." şeklinde konuştu. 

“Kurallara uymazsak Van'da normalleşme beklemeyelim”

Van Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı İsa Berge ise, salgın süreci hakkında görüş belirtirken, “Eğer gerekli kurallara uymazsak Türkiye genelinde birçok ilde normalleşme baş gösterecekken Van’da normalleşme beklemeyelim, tam aksine daha fazla sıkı tedbirler bekleyelim. Herkesin büyük sıkıntılar yaşadığı bu zorlu süreç bitmez. Eğer her anlamda bir an önce normale dönmek istiyorsak, bana bir şey olmaz anlayışından kurtulmalıyız. Van’da da hayatın normale dönmesini istiyorsak, herkesin yeniden eski günlerinde olduğu gibi sağlıklı günlere kavuşmasını istiyorsak, herkesin işinde gücünde olduğu bir Van istiyorsak, okulların açıldığı bir Van istiyorsak, koronavirüsten kaynaklı yeni işsizliklerin yaşanmasını istemiyorsak, COVİD-19’un daha çok insana bulaşmasını istemiyorsak, yakınlarımızın bu virüsten can vermesini istemiyorsak lütfen kurallara uyalım." şeklinde konuştu. Gazete Van

Editör: Wan Haber