Geçen hafta bir otelde Van TSO Yönetim Kurulu Başkan Vekili Fevzi Çeliktaş, Van Organize Sanayi (Van OSB) Başkanı Memet Aslan, Van Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı (VANESOB) İsa Berge ile Van TSO Yönetim Kurulu üyesi turizmci Ömer İnanç’ın katılımıyla yapılan toplantıda, İran-Van arasındaki ticaret ve turizmin yeniden canlanması için Vali Mehmet Emin Bilmez ile görüşme kararı alınmıştı.

GÖRÜŞME YAPILDI

Van TSO Yönetim Kurulu Başkan Vekili Çeliktaş, Van OSB Başkanı Aslan, ESOB Başkanı Berge ile turizmci İnanç, önceki gün Vali Bilmez’i makamında ziyaret ederek, sınır kapısıyla ilgili görüşlerini dile getirdi ve Vali Bilmez’den destek talebinde bulundu.

Görüşmeye ilişkin bilgi veren Van TSO Yönetim Kurulu Başkan Vekili Çeliktaş, “Elitte World Otel’de basın ve turizmcilerimiz ile yapmış olduğumuz toplantıda sayın valimizi ziyaret etme kararı almıştık. Kendisinden randevu talep ettik. Sayın valimiz randevumuza olumlu cevap verdi ve önceki gün randevuya, Van OSB Başkanı sayın Memet Aslan, ESOB Başkanı İsa Berge, yönetim kurulumuzdan turizm temsilcisi Ömer İnanç ve Van Ticaret ve Sanayii Odası Dış Ticaret sorumlusu olarak, Van TSO Yönetim Kuruluna vekalet ederek katılmış olduk.” dedi.

SORUNLAR AKTARILDI

Vali Bilmez’e, İran ile yapılan ticaret ve turizmin pandemi ile sekteye uğraması ardından kentte ekonomik anlamda ciddi sıkıntıların ortaya çıktığını aktardıklarını belirten Çeliktaş, şunları söyledi: 

“Vali Bey ile görüşmede, dünyayı saran, ülkemizi ve ilimizi de etkisi altına alan Covid-19 hastalığının yaratmış olduğu zararları ve etkilerini istişare ettik. Özellikle ilimizin bir turizm kenti olması hasebiyle yılda 1 milyona yakın İranlı turist ağırladığımızı, buna göre yatırımların yapıldığını, iş insanlarımızın çok zor durumda olduğunu, adeta turizmin felç olduğunu söyledik.”

İKİ ÜLKE SALGINDAN ARINMALI

Vali Bilmez’in konuya çok duyarlı bir yaklaşım gösterdiğini belirten Çeliktaş, “Sayın valimiz de bunun farkında olduğunu, açılması durumunda ilin ticaretine olumlu etki edeceğini ancak bunun uluslararası salgın durumundan kaynaklandığını söyledi. Ülkelerin hastalıktan arınması durumunda kapıların da tekrar açılacağını, bunun için de mücadele edeceğini ifade etti.” diye konuştu. 

İRAN TARAFI DA KAPIYI MODERNLEŞTİRİYOR

Türkiye tarafında yer alan Kapıköy Sınır Kapısı 2019 yılında modernleştirilirken hemen karşısında bulunan Razi Sınır Kapısı’ndan ise herhangi bir çalışma başlatılmamıştı. 
Vali Bilmez’in bu konuda da kendilerine bilgi aktardığını anlatan Çeliktaş, “Vali Beyin bize verdiği bilgiye göre, İran çok ciddi anlamda kapımızın karşısında çok modern, çok büyük kapsamlı, fiziki şartları iyi, iki ülke arasındaki ilişkiye olumlu etkileri olacak, çok hızlı inşaatı devam eden, muhtemelen 5-6 aya bitecek gibi görünen ciddi ticaretlerin de yapılacağı bir gümrük binası inşa ediyor.” diye konuştu. 

“TAKİPÇİSİ OLACAĞIZ”

İran ile ticaret ve turizm konusunda ısrarcı olacaklarını ve bu konudaki tüm imkanları değerlendireceklerini ifade eden Çeliktaş, “Van TSO olarak bir süre sonra pandeminin seyrine göre bir yol haritası belirleyeceğiz. İlimizin ve iş insanlarımızın menfaati doğrultusunda gerekli mücadeleyi vereceğiz.” diye kaydetti. Prestij Gazetesi

Editör: Wan Haber