Son dönemlerde terör olayları, saldırılar ve benzeri birçok problemden dolayı defalarca yara alan Van turizmi son birkaç yıl içerisindeki önemli dokunuşlarla yeniden yükselişe geçti. 2016 yılında PKK’nın bayramın birinci günü gerçekleştirdiği bombalı saldırıda adeta sıfıra inen turist sayısı son 2 yıl içerisindeki yatırımlar ve adımlarla eski günlerine dönmeye başladı.

Van’da 1990’lı yıllarda her yıl neredeyse 1 milyon turistin geldiği Van’da Avrupalı turist sayısında düşüş olsa da uzunca yıllar bu yoğunluk devam etti. Sonraki yıllarda yaşanan olumsuzluklar ile her yıl 200 bin civarındaki Avrupalı, 800 bin civarındaki yeril ve yabancı turist sayısı azalsa da son 15 yılda Van yeniden hareketliliğin yaşandığı kentlerden birisi oldu. Özellikle İran ile son yıllarda gelişen ticari ve diğer ikili ilişkiler ile Van oteller, alışveriş merkezleri ile bir cazibe merkezi haline gelirken son 5 yılda Van ekonomisi İranlılar ile birlikte büyük yükseliş yaşadı. Olumsuzluklardan dolayı birbirinden özel tarihi ve turistik güzellikleri hala saklı kalan ve Türkiye’nin en güzel kentlerinden birisi olan Van’da en büyük darbe ise şüphesiz 2016 yılında patlama oldu.

3-20180623011147.jpg

BİR BAYRAM GÜNÜ TÜM KAZANIMLAR 1 GÜNDE BİTİRİLDİ!

Van’ın son dönemlerdeki İranlılar’dan kaynaklı turistik yükselişi, yerli turistlerin de katılımıyla sürerken 2016 yılındaki patlama adeta bu güzelliği baltaladı. Çözüm sürecinin getirdiği barış ve huzur ortamı ile birlikte ilgili odağı olan kent, yatırımların da en gözde kentlerinden birisi olmuştu. Fakat 2016 yılı Kurban bayramında, yine İranlı turistlerin de kentte bulunduğu bir dönemde Beşyol civarında yapılan patlama kentin kazanımlarını bir günde bitirdi. Kurban Bayramı’nın ilk günü AK Parti il başkanlığı önünde, uzaktan kumandalı kumandayla patlatılan bombada 2 İranlı turist hayatını kaybetmiş aralarında polislerin de bulunduğu 50’ye yakın vatandaş da yaralanmıştı.

O PATLAMANIN ARDINDA BIRAKILAN İLGİNÇ MESAJ!

Uzaktan kumandalı patlayıcı ile patlatılan bombanın ardından yapılan incelemelerde çarpıcı bilgilere ulaşılmıştı. Olay yerinin yakınında bulunan patlamada saldırganın attığı uzaktan kumanda bulunmuş ve bu kumanda üzerindeki mesaj dikkat çekmişti. Hendek olaylarının ve benzeri sorunların yaşandığı süreçte Vanlılara kumanda ile verilen mesajda şu ifadeler dikkat çekmişti: “Van ihanetinin bedelini ödeyecek derken çok ciddiydik. Bu Van’a devrimci bir uyarıdır.” İşte o patlama ile İranlılar’ın da vefat etmesiyle Van’da turist gelişleri bir anda bıçak gibi kesilmiş ve İran hükümeti ve diğer ülkeler de kente gidilmemesi için çağrılar yapmıştı. ABD gibi ülkelerden sonra İran’ın da vatandaşlarına “Van’a gitmeyin çağrısı sonrası Van yeniden zorlu günler yaşamıştı.”

4-852.jpg

TÜM OLUMSUZLUKLARA RAĞMEN VAN YENİDEN TOPARLANDI

Fakat o tarihten sonra bölge ve kentte alınan tedbirler kentte yeni bir sürecin başlangıcı oldu. Sıfıra düşen turist sayıları uzun uğraşlar ve yatırımların ardından yeniden canlandı. Kayyumların belediyelerde görev almasıyla birlikte Van’da hem kamu yatırımları hem arttı hem de özel yatırımlar çoğaldı. Edremit Belediyesi tarafından ilk kez yapılan plaj ile İranlılar sadece alışveriş değil tatil yapmak için de kente gelmeye başladı. Edremit’in yenilenen sahilleri kenti bir turizm şehrine dönüştürürken İranlılar’ın kentte kalma süresi de uzamaya başladı. Ve kısa sürede kent alışveriş ve eğlence kenti olmanın yanında bir tatil şehri oldu.

5-653.jpg

YARALAR SARILDI… ŞİMDİ SAHİPLENME ZAMANI

Van Akdamar Adası’nda geçtiğimiz yıl 100 binin üzerinde ziyaretçi ağırladı. Van ekonomisi sadece 2017 yılında 400 bin civarında bir turistin ağırladığı bir kent haline gelirken, barış ve huzur ortamı ile bu rakam 2018’in ilk çeyreğinde adeta rekor tazeledi. Yüzbinlerce İranlı turist 2018’in ilk 3 ayında Van’a gelip hem turizme hem ekonomiye can verdi. Tüm bu ilgi ile Van kazandı ve Van’ın ekonomisi değer kazandı. Van’da 2 olan 5 yıldızlı otel sayısının artması noktasında bir çok isim harekete geçti. Cumhurbaşkanı Erdoğan Van ziyareti sonrası Türkiye’nin önemli turizm yatırımcılarına Van’a gidin mesajı verdi. Koç Holding bünyesindeki Divan Oteller Zinci Van’daki inşaatını hızlandırdı ve önümüzdeki aylarda yeni bir 5 yıldızlı otel kazandırmak için tempoyu artırdı. Kentte otel sayısı bir anda yüzde 300-400 oranında artarken yeni mağazalar ve yeni ticaret alanları da açıldı. Şimdi ise Van bu ilgiyi sürdürmek istiyor. Bölgede yerli turist ilgisinin de üst düzey olduğu şu sıralar Van zor kazandığı bu ilgiye ve canlılığı sürdürmek istiyor.

KAYNAK: ŞEHRİVAN GAZETESİ

Editör: Wan Haber