Van Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Necdet Takva, özellikle deprem sonrası üç önemli sorunun çözümü noktasında ısrar ediyor. Van'a gelen tüm hükümet yetkililerine ve ilgili bakanlara vergi terkini, afet konutları ve sınır ticareti konusunda yapılması gerekenleri dile getiren Takva, söz konusu üç sorunun kentin ayağa kalkmasında büyük rolü olduğunu ifade etti.

Bölge Gazetesi'nden Bişar Ulutaş'ın haberine göre: Van'da meydana gelen depremlerin ardından kısa süreli de olsan birçok esnafın KOSGEB kredileri ile işini rayında götürdüğü, ancak sonraki süreçte bu kredilerin geri ödenmesi konusunda büyük sıkıntı yaşadığı görüldü. Vatandaş açısından bakıldığında ise evleri yıkılan depremzedelere TOKİ konutlarının tahsis edilmesi kısa süreli de olsa onları rahatlattı, ama ödemelerin başlaması ile birlikte onlar da büyük sıkıntılar yaşamaya başladı. Yine Van'ın en önemli sorunlarından biri olan sınır ticareti konusunda ise bir türlü istenilen düzeye gelinmedi. İşte bu üç önemli sorunlarının çözümü noktasında ısrar eden isimlerin başında Van TSO Başkanı Necdet Takva geliyor.

Takva, Van'da devam eden ekonomik durgunluğa ve yaşanan sorunlara karşı olağan zamanlarda uygulanan çözüm yöntemlerinin etkili olamayacağını, bu nedenle ilde özel ekonomik müdahale stratejilerin uygulanması gerektiğini belirterek, 2001'de Kocaeli depremi sonrası esnaf ve tüccarlara uygulanan vergi terkininin Van'daki esnaf ve tüccara da uygulanması gerektiğini savundu.
Deprem sonrası vatandaşa tahsis edilen TOKİ konutlarının yüksek fiyatlarının birçok kişiyi olumsuz etkilediğini dile getiren Van TSO Başkanı Takva, bu geri ödemelerin mutlak suretle yeniden düzenlenmesi gerektiğini hatırlattı.

Takva, sınır ticaretinin de mutlaka aktif hale getirilmesi gerektiğini söyledi.
 

"MEVCUT PAKET İSTENİLEN FAYDAYI SAĞLAMAMIŞTIR"
Van Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Necdet Takva, mevcut teşvik paketlerinin Van'a istenilen düzeyde fayda sağlamadığını, bu yüzden özel bir paketin devreye girmesi gerektiğini anlatarak, "Van başta olmak üzere bölgemizde ekonomik bir durgunluk söz konusu. O yüzden özel bir paketin açıklanmasını kaçınılmaz görüyoruz. Özellikle tarım, hayvancılık ve turizm gibi sektörlerde bölgemiz için açıklanan teşvik paketlerinden ayrı, yeni desteklerin açıklanması ve yatırımların yapılması sağlanmalıdır. Halen uygulamada bulunan 6. Bölge teşvik uygulamasından etkin çıktılar alınamamıştır. İlimizin sahip olduğu potansiyel göz önüne alındığında hayvancılık ve turizm alanında bölgenin ve ülkemizin ihtiyaçlarını karşılayacak düzeye getirilmesi sağlanmalıdır. Bu durum ilimizin kalıcı ve sağlam bir ekonomik yapıya kavuşmasını sağlayacaktır" dedi.

Vergi terkini konusundaki açıklamalarını tekrarlayan Takva, "İlimizde devam eden ekonomik durgunluğa ve yaşanan sorunlara karşı yeni bir çözüm yolu arayışı içine girilmeli. Deprem sonrası ertelenen vergi borçları ile birlikte daha önce bankalardan kullanılan kredilerin geri ödemelerinin başlaması, tüccar ve sanayicimizi ekonomik açıdan zor durumda bırakmış, ticaret durma noktasına gelmiştir. Borçların yeniden yapılandırılması veya ertelenmesi daha büyük sorunlara sebebiyet vermektedir. İlimizde deprem sonrası tahakkuk eden vergilerin 3 yıl süre ile terkin edilmesi, krizden çıkış yaklaşımı olarak değerlendirilmelidir. 30.12.2001 tarih ve 24626 sayılı resmi gazetede yayınlanan 4731 sayılı kanun ile bu hak Kocaeli depreminde zarar gören tüccar ve esnafa uygulanmıştır" dedi.
 

"SINIR TİCARETİ EKONOMİYE BÜYÜK CANLILIK KATACAKTIR"
Takva, sınır ticaretinin önemine de vurgu yaparak, "Maalesef sınır ticaretindeki sorunlar halen aşılmış değil. İlimizin önemli ekonomik kalemlerinden biri olan sınır ticaretinin yoğun olarak yapıldığı dönemleri incelediğimizde vergi sıralamasında dönemsel olarak ilk sıralarda yer aldığı görülecektir. Bu dönemde ilimizde yaşanan ekonomik canlılık olağan hayata da yansımıştır. İnsanımızın vergilerini düzenli ödedikleri gibi kaçakçılık büyük oranda düşmüştür. Beklentimiz mevcut ve uygulamadan kaynaklı sorunların giderilmesi, sınır ticaretinin kesintiye uğramadan devam etmesi, gümrük kapılarımızın modernizasyon işlemlerinin kısa sürede tamamlanması ve Hoy-Razi arasında devam eden yol yapımının İran'daki muhatapları ile görüşülerek bir an önce çözüme kavuşturulması yönündedir" dedi.

Başkale Gelincik Sınır Kapısı ile ilgili de konuşan Takva, güvenlik nedeniyle kapatılan bu kapının açılacak olmasının ekonomiye büyük bir canlılık katacağını vurguladı.

Söz konusu sınır ticaretinin bölge insanına büyük faydalar sağlayacağına inandığını anlatan Takva, "Sınır ticareti ile bölge halkının ihtiyaçları mahallinde temin ve tedarik edilebilecek ve bölge ekonomisine canlılık gelecektir. Sınır ticareti ile kaçakçılık asgari düzeye çekilecektir. Sınır ticaretinin başlaması bölgeye önemli bir istihdam kapısı olacaktır. Bu şekilde bölge halkının refah düzeyi yükselecektir. Sınır ticaretinin en önemli ekonomik katkılarından biri de insanlarda girişimcilik ruhunun gelişmesi ve insanların ticari faaliyetlerde bulunarak bölgesine katkıda bulunması olacaktır. Sınır ticareti böle ekonomi dışında ülke ekonomisine de katkıda bulunacaktır" ifadelerini kullandı.

Editör: Wan Haber