“Koca Koca boruların üstünü silikonla kapatmışlar bize su vermiyorlar burada yaşayan insanlar hasta ve engelli insanlar, aşağı köylerde su almaya gittiğimiz zaman tepki alıyoruz inanın su taşımaktan kollarımız koptu kışın yine iyiydi ama havalar ısındığından beri suya hasret kaldık.” Bu sözlerin sahibi Van’ın Bostaniçi Beldesi’nde TOKİ konutlarında yaşayan ev işçisi kadınlar.
 
Haber: Gönül DEMİR
 
Van'da yapılan birçok TOKİ konutu neredeyse haftanın 2-3 günü manşetlerde yer alan sorunlarla gündeme geliyor. Yapıldığı günden beri bitmek tüketmek bilmeyen su sorunu TOKİ’de oturan yurttaşların canından bezdirdi. Defalarca siyaset ve Bürokrat camiasından bu konuda yardım isteyen TOKİ mağdurları, suyun verilmemesinden dolayı hastalıkların baş gösterdiğini ifade etti.
 
Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı tarafından ekonomik durumu kötü olan aileler için yaptırılan 1+1 TOKİ konutlarında, yaşanan su sıkıntısı yüzünden aileler perişan durumda. 96 dairenin bulunduğu TOKİ dairelerinde aylardır yaşanan su sıkıntısı yüzünden birçok aile daireleri terk edip kiraya çekilirken, bir çoğu da Van Valisi’ne seslenerek bu soruna çözüm bulmasını istedi.
 
3+1 TOKİ’lerin yöneticileri tarafından sularının kesildiğini belirten Nuran Yitiz, “benim 4 çocuğum var mağdurum hastayım suyumuz yok bizim için buraya kurulan sular akmıyor buradaki yöneticiler sularımızı kesiyorlar gece bilerek vanalarımızı kapatıyorlar kaç kez buna şahit olduk itiraz ettiğimiz zaman hakarete uğruyoruz” dedi.
 
Sularının akmadığını belirten bir başka TOKİ sakini Süheyla Sarıtaş ise; “6 çocuğum var daracık yerde yaşamaya çalışıyoruz maddiyatımız zaten yok eşim çalıştığı yerden çıkacak 5 tane çocuğumu bu sıkıntılar içerisinde okutmaya çalışıyorum ekmek alacak durumum yok burada pişirme imkanım olmadığı için Karşıyaka mahallesinde olan akrabaların evine gidiyorum onların tandırında ekmeğimi yapmak zorundayım sularımız akmıyor diyebilirim ki son 6 aydır doğru düzgün sular akmamış çocuklarımız hep hasta oldu yıkayamıyoruz su taşımaktan perişan bir durumdayız. Buraya gazeteciler geldiği zaman hemen gidip suları açıyorlar onlar gittikten sonrada yine kapatıyorlar.” İfadelerinde bulundu.
 
Netice Çelik "eşim hasta 4 çocuğum var herhangi bir gelirimiz yok bizden 100 tele aidat istiyorlar. Bize verdikleri 1 oda içine sığamıyoruz çok dar bu daracık yerde 6 kişi nasıl yaşasın eğer bir gelirim olsa idi taksitlerimi ödeme imkanım olurdu ama yok nerden getireyim buradan Başbakana sesleniyorum bize yardım etsin el uzatsın durumumuz iyi değil ekmek alacak paramız yok ekmek yapacak bir tandırımız yok olmuş olsa idi ekmeğimizi kendimiz yapardık bize bir çare bulsunlar ortak kullanabileceğimiz bir tandır yapsınlar, sularımız akmıyor kirden pislikten hepimiz hastalandık hiç bir şekilde derdimize çare bulamıyoruz Valiliğe gidiyoruz. Belediyeye gidiyoruz sonuç yok bazen telefon açarız yalvar yakar su isteriz tankerle su getirtiriz o gelen su ise bırakın içmeyi bulaşıkları bile yıkayamıyoruz sanki üstünde tabaka tabaka yağ yar ne olacak bizim bu halimiz perişan durumdayız”
*Vanbulten

""

""

""

""
Editör: Wan Haber