Bilim Sanayi ve Teknoloji Genel Müdürü Doç. Dr. Cevahir Uzkurt, gençlerin fikirlerini projeye dökmelerini ve projeler için ayrılan bütçeden sıkıntı olmadığını belirterek, “Sorunumuz para değil, AR-GE desteklerinden yaralanacak potansiyelimizi harekete geçirememektir” dedi.

Bilim Sanayi ve Teknoloji Genel Müdürü Doç. Dr. Cevahir Uzkurt, Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) bünyesinde kurulma kararı alınan ‘Teknoloji geliştirme bölgesi’nden incelemelerde bulunmak çin Van’a geldi. Uzkurt, YYÜ Rektörü Prof. Dr. Peyami Battal ile görüşerek çalışmalar hakkında bilgi aldı.

 

Burada gazetecilere bilgi veren Uzkurt, gençlere güzel imkanlar sunduklarını söyledi. Uzkurt, “YYÜ öncülüğünde ‘Teknoloji geliştirme bölgesi’ kurulmuştur. Ancak kuruluş aşaması kısa sürede gerçekleşmiyor. Çünkü alt ve üst yapı gerekiyor. Van ilimizde kurulmuş olan teknoloji geliştirme bölgesi alt ve üst yapıların yapılma aşamasındadır. Burası hem Van hem de bölge için çok önemlidir. Buradan gelen her projeye biz elimizden gelen desteği vereceğiz. Biz buraya gelerek kampüs alanında yapılacak olan yapılarla ilgili bir takım incelemelerde bulunduk. Binalar yapıldıktan sonra üniversite, akademisyenlerimiz ve öğrencilerimiz sanayicilerle bir araya gelerek sanayiyi daha yenilikçi bir hale getireceğine inanıyorum. Biz gençlerimize önemli destekler sunuyoruz. Üniversitemizin son sınıfında olan yada mezuniyeti üzerinden 5 yıl geçmemiş olan gençlerimize iş fikirleri karşısında 100 bin TL hibe veriyoruz. Gençlerimiz fikirlerini projelendiriyor biz de Bakanlık olarak bunu değerlendiriyoruz. Uygun görülen projelerde de 100 bin TL hibe veriyoruz. Önemli olan bu projelerin gerçekleştirilmesidir. Projenin sonunda ürün çıkar veya çıkmaz bu önemli değil. Önemli olan gençlerimiz şimdiden kendi yaratıcı fikirleriyle kendilerini denemeleridir. Biz bunu istiyoruz” dedi.
 

Bugüne kadar 5 bin projenin kendilerine geldiğini belirten Uzkurt, “Bu projelerin yaklaşık yüzde 40’ına destek verdik. Biz bu projeleri satmaları yada yatırımcı bulmaları amacıyla gençlerimizin bir kısmını Amerika’ya gönderdik. Oradaki şirketlerle görüşmeleri için. Hem ulusal hem de uluslararası bir şirket bulsunlar diye. Şu anda Ankara ve İstanbul’dan çok sayıda müracaat var. Biz istiyoruz ki bu bölgeden de projeler gelsin. Bu nedenle bu desteklerimizi buradaki gençlerle veriyoruz” ifadesini kullandı.
 

Uzkurt, proje için harcanan parada kısıtlama olmadığını da belirterek, şunları söyledi.
 

“Devlet, proje için ayrılan paralar harcandıkça daha fazlasını yerine koymaya hazır. Sorunumuz para değil, AR-GE desteklerinden yaralanacak potansiyelimizi harekete geçirememektir. Üniversitelerde çok yetenekli hocalar var. Biz istiyoruz ki bu beyinlerindeki güzel projeleri sanayicilere ve sanayiye yansısın. Bu yıl bir seferberlik başlattık ve illeri geziyoruz. Valilik, Rektörlük ve sanayicilerle bir araya geliyoruz. Ülkenin geleceği için yeni teknolojileri, yeni bilgileri kendi ilimizde, kendimiz üretmemiz gerekir. Aksi taktirde lazım olan bir makinayı gidip dışarıdan almak zorunda kalacağız. Bu nedenle geleceğimizi ipotek altına almamız gerekiyor.”

Editör: Wan Haber