Bu yıl üçüncüsü düzenlenen ‘Van Tarım Hayvancılık ve Gıda Fuarı'na toplam 50 firma katıldı. Fuarda konuşan Van Valisi Münir Karaloğlu, “Bizim topraklarımız gerçekten yorgun değil. Ayrıca kimyasal bakımından son derece temiz topraklara sahibiz. Bu bizim için son derece büyük bir avantajdır” dedi. 


Van’da düzenlenen fuar, Van Altaylı Spor Tesisleri’nde açıldı. 15 il dışı olmak üzere 50 firmanın katıldığı fuarda konuşan Vali Karaloğlu, tarım ve hayvancılığın kentin lokomotif sektörlerinden biri olduğunu belirtti. Fuarın hem kentte hem de bölgeye katkı sunacağını temenni eden Karaloğlu, “Van’ın geçmişine baktığımızda özellikle tarım ve hayvancılık sektörüne baktığımızda geçmişi bu günden daha iyi. Ama 30 yıllık bölgede yaşana sıkıntılardan dolayı hayvancılıkta olduğumuz noktadan bir hayli geriye gittik. Son 5 yılda küçükbaş hayvanda ciddi bir artış var. Yaklaşık 2,5 milyonu geçtik. Büyükbaş hayvanda ise 200 bin civarındayız. Bu yeterli olamadığını hepimiz biliyoruz. Geçmişte Van’da 6,5 milyon küçükbaş hayvan olduğunu da biliyoruz. Bu şu demek bizim en az eski sayıyı bulmamız lazım. Bölgede huzur havası İnşallah devam ederse köylerini boşaltan vatandaşların da yeniden geri dönmesiyle o sayıyı tekrar bulacağız” dedi.

""

“BİZİM TOPRAKLARIMIZ KİMYASAL BAKIMINDAN SON DERECE TEMİZDİR”
Bölgedeki toprağın kimyasal bakımından son derece temiz olduğuna dikkat çeken Vali Karaloğlu, “Tarımda maalesef bazı bölgeler hariç ot yetiştirmeni dışında sulu tarım bilmiyoruz. Son 4 yıldır Gevaş’ta başlayan sebzecilik 3 bin dönümü geçti. Orada vatandaşlar sebzeden para kazanılacağını öğrendi. Şu anda Gevaş’ta 20 çeşit sebze bulabilirsiniz. Hem de Türkiye standartların üstünde görüsünüz. Bizim topraklarımız gerçekten yorgun değil. Ayrıca kimyasal bakımından son derece temiz topraklara sahibiz. Bu bizim için son derece avantajlıdır. Bu yıl ilk kez Van’dan Rusya’ya sebze ihraç edeceğiz. Bu son derece önemli bir gelişmedir” şeklinde konuştu.

“BU KADİM TOPRAKLAR ÜZERİNDE YÜRÜTÜLEN HER ÇABA BİZİM İÇİN DEĞERLİDİR”
Van Belediye Başkan Yardımcısı Abdurrahman Doğar da, “Tarihte önemli medeniyetlere başkentlik etmiş ve tarım alanlarında neredeyse dünyanın en verimli toprakları üzerinde kurulan kentimiz Van'da, böylesi bir fuarın düzenlenmesinden büyük mutluluk duyuyorum. Van kenti son yıllarda fuarlar konusunda gösterdiği başarı ile isminden söz ettirmeye başlamış, Türkiye ve Ortadoğu'nun önemli çekim merkezi haline gelme gayreti göstermiştir. Bir yandan kentimiz de fuarların yapılması, diğer yandan Turizm ve kültürel çalışmaların hız kazanması Van için önemli bir istikrarın da seyrini ortaya koymuştur. Bu kadim topraklar üzerinde yürütülen her çaba bizim için değerli ve anlamlıdır” dedi.


""

FUARA 50 FİRMA KATILDI
Van Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mirza Nadiroğlu ise “Kadim tarihe sahip olan ilimiz, tarihsel süreci ile birlikte her zaman çok önemli bir merkez olmuştur. Bizler bu kentin sahipleri olarak kalkınması gelişmesi ve hakkettiği yere gelmesi için bir misyon üstlenrniş bulunmaktayız. Bunu da en iyi şekilde yerine getirme çabası içindeyiz. Bu yıl üçüncüsünü düzenlediğimiz Van Gıda, Tarım ve Hayvancılık Fuarı 4 bin metrekare kapalı alanda kurulmuş, 15'i il dışında toplam 50 firmamız katılıyor. Tarımsal aletler ve tarım ürünlerinin yer aldığı fuarımız 4 gün boyunca ziyaretçilere açık olacaktır” ifadelerini kullandı.

“VAN VERİLEN DESTEKLERLE HAYCILIĞI TEMSİL EDEN BAŞKENT OLACAĞINI DÜŞÜNÜYORUZ”
Van Aktif Sanayici ve İşadamları Derneği Başkanı Ali Çiçeksay da, “Bu fuar tarım ve tarımı temsilen gıda sektörü açısından çok önemlidir. Van’da ekonomi bu temel üzerine kurulmuş ve Van’ımız aslında Allah vergisi çok kıymetli bir değere sahiptir. Çok zengin topraklarımız, yine Allah vergisi çok kıymetli bir güneşimiz var. Son 10 yılda tarım ve hayvancılık alanında verilen desteklerle beraber inşallah bundan sonraki günlerde biz Van’ı Türkiye’de hayvancılığı temsil eden hayvancılığın başkenti sayılabileceği kanaatindeyiz” dedi.


Konuşmaların ardından açılan fuar alanı gezildi. Dört gün boyunca ziyarete açık olacak fuarda, Vanlı çiftçiler için çeşitli ürün tanıtımlarının yanı sıra, iş makineleri, gıda, tarımsal ilaçlama ve destekleme konularında da eğitimlerin verileceği belirtildi.

Editör: Wan Haber