""

Yurtsever Devrimci Gençlik Hareketi (YDG-H) ve Yurtsever Devrimci Genç Kadın Birliği (YDG-K) üyeleri, Bingöl'de E.A. isimli çocuğun aralarında askerlerin de bulunduğu 8 kişinin cinsel istismarına maruz kalması olayını protesto etti. Polisin gençlere müdahale etmesi üzerine çatışma çıktı. 

Van'ın Hacıbekir (Xaçort) Mahallesi'nde Yurtsever Devrimci Gençlik Hareketi (YDG-H) ve Yurtsever Devrimci Genç Kadın Birliği (YDG-K), Bingöl'de 16 yaşındaki E.A. isimli çocuğa 4'ü uzman çavuş 8 kişinin cinsel istismarda bulunmasını ve sanıkların mahkeme tarafından serbest bırakılmasını protesto etti. Eylemde duvarlara "YDG-H", "YDG-K", "PKK", "KCK", "Askere gitme halkının celladı olma", "Tecavüzcü devlet Kürdistan'dan defol", "Bijî Serok Apo" ve "YDG-H tecavüze ve uyuşturucuya son verecek" yazılamaları yapıldı. Sık sık, "Bijî Serok Apo", "Xaçort isyandır İmralı'ya selamdır" ile PKK ve Öcalan lehine sloganlar atıldı. 


""

Polis müdahalesi üzerine çatışma çıktı

Yüzlerine kırmızı renkte YDG-H ve YDG-K yazılı maskeler geçiren gençlerin, Sürmeli Sokak'ta bulunan mobese direğinin dibinde lastik yakmalarının ardından çok sayıda zırhlı araç ile eylem yerine gelen polisler ile gençler arasında çatışma çıktı. Gruba tazyikli su ile müdahale eden polise, gençler ses bombası, sapan, molotofkokteyli, havai fişek ve taşlarla karşılık verdi. Uzun süren çatışmaların ardından TOMA'ların depolarında suyun bitmesi üzerine polisler 3-4 kez geri çekilmek zorunda kaldı. YDG-H ve YDG-K adına açıklamayı YDG-K üyesi bir genç yaparken, "Önder Apo'ya özgürlük Wan YDG-K", "Tecavüzcü devlet hesap verecek Wan YDG-K" ve "Yurtsever Devrimci Genç Kadın Wan İnisiyatifi" pankartları açıldı. Bingöl'de askerler tarafından E.A. isimli genç kadına yönelik gerçekleşen tecavüzü şiddetle kınadıklarını dile getiren YDG-K üyesi, tecavüzü gerçekleştiren şahısların aklanmasına izin vermeyeceklerini belirtti.

""

'Bu tecavüz sadece E.A'ya yapılmamıştır'


Toplumu çürütmenin, temellerini sarsmanın ve kendine yabancılaştırmadaki egemen kültürün en temel dayanağının önce kadına el atmak olduğunu kaydeden YDG-K üyesi, bu şekilde kadının düşürülmesinin hedeflendiğini vurguladı. "Devlet siyaset, kanun ve ahlak kurallarını iktidar çıkarlarına göre düzenlemiştir" diyen YDG-K üyesi, "Tecavüz eden, el uzatan, gasp eden ve mülkleştiren aynı zamanda hem yasa koyucu, yargılayıcı ve karar verici olmakta. Kadın iktidar ve kirli çıkarların pençesinde saldırının, şiddetin hem mağduru hem de mahkumu haline getirilerek, suçlu ilan edilmektedir. Tecavüz eden, zor uygulayan, el uzatan ve şiddet uygulayan korunmakta ve çoğu zamanda ödüllendirilmektedir. Tüm bu politikalar Kürt halkına ve kadınına dönük geliştirilmekte ve bilinçlenen Kürt halkı ve kadınına karşı planlı ve bilinçli bir saldırıyı ifade etmekte. Özünde Kürt kadınında gelişen özgürlük duruşu hedeflenmektedir. Aynı zamanda demokratikleşme ve çözüm sürecinin önünü kapatmaktadır. Bingöl'deki bu tecavüz olayı sadece E.A. adındaki arkadaşımıza yapılmamıştır. Bu tecavüz Kürt halkı ve kadınının onuruna yapılmıştır. Bu olayı şiddetle kınıyor ve lanetliyoruz. Faillerin bir an önce yakalanıp cezalandırılmasını istiyoruz" dedi. 

""

Açıklama, "Tecavüzcü devlet Kürdistan'dan defol" sloganları ile sona ererken, açıklamanın ardından polisin tekrar zırhlı araçlar ile eylem yerine gelmesi üzerine gençler ile polis arasında başlayan çatışmalar gece geç saatlere kadar devam etti. DİHA

Editör: Wan Haber