İlahiyat Fakültesi Konferans Salonu’nda düzenlenen toplantıya, akademisyenler ve öğrenciler katıldı. Toplantıda Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’na bağlı Endüstri Mühendisi Süleyman Bulut ile Gıda Mühendisi Fatma Çayır tarafından Santez ve Teknogirişim konularında akademisyenlere ve öğrencilere önemli bilgilendirmelerde bulunuldu. Toplantı sonunda bir açıklamada bulunan Bilim Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Ahmet Can, Bilim Sanayi ve Teknoloji İl Müdürlüğü olarak üniversite-kamusal işbirliğini geliştirmek adına böyle bir toplantının düzenlendiğini belirterek, amaçlarının Santez programı ile Teknogirişim sermayesi adı verilen destek programları hakkında akademisyenlere, öğrencilere ve sanayicilere bilgi vermek olduğunu söyledi.
 

Santez ve Teknogirişim programlarının ilde mutlaka değerlendirilmesi gerektiğini vurgulayan Can, “Santez dediğimiz programlar, bakanlığımız tarafından yüzde 75’i hibe olmak üzere yüzde 25’i de projeye katılan işletme sahibi tarafından oluşturulan bir bütçeyle sanayi tezleri programıdır. Bu programın kesinlikle ilimizde değerlendirilmesi gerektiğini düşünüyoruz” dedi.
 

Van’da bugüne kadar sadece iki Santez programının gerçekleştiğini, ancak bunun yeterli olmadığını ifade eden Can, “İlimizin bilimsel, kültürel ve insan sermayesini düşündüğümüz zaman bu sayı çok yeterli değil. Bu anlamda bunun artması için gayret ediyoruz” ifadelerini kullandı.
 

Teknogirişim denilen sermaye kaleminde ise, iş fikri olan öğrencilere 100 ile 500 bin TL arasında hibe desteğinin olacağını belirten Can, “Bir iş fikrim var diyen öğrencilerimize yapmış oldukları proje programları kapsamında 100 bin TL hibe desteği var. Çok önemli bir destek. İlimizde bu destekten istifade eden yok. İlimizin bundan istifade edebilmesi için bu anlamda çalışmalarımız ve çabalarımız devam ediyor” dedi.
 

Van’ın yeraltı ve yerüstü zenginlik kaynaklarının değerlendirecek sürdürülebilir projeler başta olmak üzere her alanda yapılacak projelerin destekleneceğinin altını çizen Can, hibe desteğinin ise sürdürülebilir durumuna göre 500 bin TL’ye kadar çıkabileceğini sözlerine ekledi.

Editör: Wan Haber