Düğün, nişan ve söz kesimi gibi organizasyonlara hizmet veren sektör, uzun bir aradan sonra düğün ve benzeri organizasyonların belli kurallar çerçevesinde serbest edilmesi ile birlikte iş yoğunluğu yaşamaya başladı. 
Düğün sezonu ile birlikte kuyumcular, mobilyacılar, halıcılar, pastaneler, çeyizciler, davetiyelerin basıldığı matbaalara kadar bir çok esnaf grubunun, 1 haziran sonrası kısmen de olsa yüzü gülmeye başladı. 

Geniş bir kesime hitap eden ve birçok farklı alanı bünyesinde bulunduran düğün sektörü, binlerce insana da istihdam oluşturuyor.

Düğün sektörü temsilcileri son yaşanan gelişmelerden oldukça memnun olmasına rağmen işlerinde istedikleri artışı göremeyen esnaflar da mevcut. Konuyla ilgili görüştüğümüz esnafların ortak dileği ise, pandemisiz günlere bir an önce kavuşma isteği oldu.

“10 KİŞİDEN 5’İ MUTLAKA ALIŞVERİŞ YAPIYOR”

Atlantik Outlet Halı Pazarı Mağaza Müdiresi Çilem Seven, 1 Haziran’la beraber işlerinde bir canlılık yaşandığını söyledi. Seven: “1 Haziran sonrası işlerimizde bir canlılık yaşanmaya başlandı. Haziran ayının ilk haftasına göre şuan durum biraz daha iyi ama tam istediğimiz gibi de değil, işlerimizin ayın 15’inden sonra tam anlamıyla açılmasını bekliyoruz. Vatandaşlar son günlerde mağazamıza gelmeye başladı, ürün bakıyorlar, istedikleri ürünleri alıyorlar. Dükkanımıza gelen her 10 kişiden 5’i mutlaka alışveriş yapıyor. İşlerimiz iyi ama beklediğimiz oranda da değil henüz, ay sonu hedefimizi tutturabilir miyiz bilemiyorum” ifadelerini kullandı.

“SATIŞLARDAN MEMNUNUZ”

Yakupoğlu Kuyumculuk Satış Departmanı görevlisi Vefa Özkan ise, 1 Haziran’dan sonra piyasaların genel olarak canlandığını söyledi. Kuyumcu sektörünün, düğün sezonuyla birlikte daha çok iş yoğunluğu yaşamaya başladığını belirten Özkan: “Ürünlere yönelik çok talep oluyor. Şuan işlerimizde yoğunluk var, tabi diğer esnaflarımızda da işler aynı durumda. Bu şekilde devam ederse piyasalar biraz rahatlığa kavuşur. Gelen vatandaşlar genelde düğünleri için ürün alıyorlar, nişan ve söz kesimi için daha öncesinden yani kışın alışveriş yapılmıştı. Şuan genelde yöresel kıyafetlere uygun ürün alımı yapılıyor, Hint Setleri çeşitleri, Tergali modelleri, geniş bilezik çeşitleri bu tarz ürünler alınıyor, satışlardan memnunuz” şeklinde konuştu.

“GÜZEL BİR HAREKETLİLİK OLDU”

Ömeroğulları Mobilya Mağaza Müdürü Adil Gültepe de, 1 Haziran sonrası iş yoğunluğu yaşadıklarını söyledi. Düğün sezonunun başlamasıyla birlikte vatandaşların mobilyaya yöneldiğini aktaran Gültepe, her bütçeye uygun ürün yelpazesine sahip olduklarını belirtti. Gültepe şöyle konuştu: “İşlerimizde son günlerde güzel bir canlılık oldu, piyasada bir hareketlilik var. Düğünlerin yapılmasına devlet izin verdikten sonra çok güzel bir hareketlilik yaşıyoruz, gayet de memnunuz şuan. Ciddi yoğunluk yaşıyoruz, satışlar gayet iyi.” 

“İŞLERİMİZ ÇOK İYİ OLMAYA BAŞLADI”

Düğün, nişan, söz kesimi ve benzeri organizasyonlarda vatandaşların ikramlık taleplerine cevap veren pastane işletmecileri de, iş konusunda yaşanan gelişmelerden memnun. Sektör temsilcilerinden Akmis Pastanesi Satış Sorumlusu Rahmi Kılıç, kuru pasta, tatlı ve yaş pasta çeşitlerinde sipariş yoğunluğu olduğunu söyledi. Gelen vatandaşların davetli sayısına göre ürün sipariş ettiklerini ifade eden Kılıç, talebe cevap verebilmek adına yoğun mesai harcadıklarını söyledi. Rahmi Kılıç: “Pandemi döneminde bütün esnaf gibi biz de sıkıntılar çektik, açık olduk ama yine de sıkıntılar yaşadık. Düğün sezonunun açılmasıyla işlerimiz de çok iyi olmaya başladı. Düğün, nişan ve söz kesimi için baklava, kuru pasta ve yaş pasta siparişleri alıyoruz, günlük taze olarak üretiyoruz. Özellikle perşembe, cuma ve cumartesi günleri yoğun oluyoruz” diye konuştu.

ÇEYİZCİLER DE DURGUNLUK!

Genç kızların söz kesimi sonrası düğün hazırlıklarını tamamlamak için en çok uğradıkları adreslerden biri de çeyizlik ürünlerin satıldığı mağazalar oluyor. Birbirinden farklı onlarca çeyizlik ürünün yer aldığı mağazalarda, genç kızlar ürün seçimi yaparken, bir taraftan da özel sipariş vererek hummalı bir hazırlığın içine giriyor.

Ancak çeyizlik ürünü satan esnaf, 1 Haziran sonrası işlerinde ciddi manada bir artışın yaşanmadığını söyledi. Sektör temsilcilerinden Denizli Çeyiz Yetkilisi Aysel Abut: “Yeni normalleşme süreci sonrası işlerimizde bir canlılık yaşandı, Haziran ayının ilk haftası benim açımdan çok iyi geçti ama şuan durgunuz. Pandemi yasaklarının olduğu süreçte bize yansıması çok kötü oldu, çok zor bir süreç geçirdik. Şimdi satışlar biraz açıldı ama tatmin edici değil. Önümüzdeki günlerde bir canlılık olmasını bekliyoruz, şayet böyle devam ederse iş yerimizi kapatma durumumuz bile var” derken, Yuvam Çeyiz sahibi Fatma Gök ise, işleriyle ilgili şu yorumu yaptı: “ Sezon yeni açıldı, daha tam anlamıyla açılma olmuş değil, iş deseniz alıyoruz ama geçen seneler ki gibi kesinlikle değil. Umarız işlerimiz açılır, kiralarımız yüksek, ödeme sıkıntısı yaşıyoruz, çok mu kötüyüz hayır en azından açığız.”

MATBAALAR, DAVETİYE SİPARİŞLERİNE YETİŞMEYE ÇALIŞIYOR

Belli kurallar çerçevesinde düğünlere izin verilmesinin ardından matbaalarda da davetiyede sipariş yoğunluğu yaşanmaya başladı. Matbaacılar, bu aralar en çok mesaiyi, sipariş edilen davetiyeleri yetiştirmek için harcıyor.

Prestij Gazetesi - M. Selim KURT

Editör: Wan Haber