Koronavirüs tedbirleri kapsamında kapatılan Kapıköy Sınır Kapısı gündemde kalmaya ve konuşulmaya devam ederken, konuyla ilgili  Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan’dan Kapıköy Sınır Kapısına İlişkin Açıklama geldi. Son bir kaç aydır kentin gündeminden düşmeyen ve neredeyse tüm kesimlerin "Açılsın" dediği Kapıköy hala kapalı dururken, konuyla ilgili olarak son girişim HDP Van Milletvekili Murat Sarısaç'tan geldi.

Daha önce Vali Mehmet Emin Bilmez ve Ak Parti Van Milletvekili Abdulahat Arvas'ın bakana taşıdığı konuyu, son olarak da Sarısaç’ın TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda Ticaret Bakanlığının 2021 yılı bütçesinin görüşmelerinde Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan'a sordu. 

HDP'Lİ VEKİL PEKCAN'A SON DURUMU SORMUŞTU

Plan ve Bütçe Komisyonu’nda Ticaret Bakanlığının 2021 yılı bütçesinin görüşmeleri sırasında Sarısaç, Van esnafının sorunlarını anlatarak Bakan Pekcan’a esnafın önemli geçim kaynağı olan Kapıköy Gümrük Kapısını sormuştu. O sorunun ardınadn Bakan Pekcan’ın Kapıköy’e ilişkin Sarısaç'a verdiği cevabı Van vekili de kamuoyu ile paylaştı.

BAKAN PEKCAN: İRAN TARAFINDA ÇALIŞMALAR SONA ERİNCE YÜK TAŞIMACILIĞI BAŞLAYACAK!

İşte Sarısaç tarafından paylaşılan Bakan Pekcan'ın o açıklaması: “İran’a açılan Kapıköy Gümrük Kapımız, Yap-İşlet-Devret modeli kapsamında Tek Durakta Kontrol Projesine uygun biçimde modernize edilerek 15.02.2019 tarihinde 70 dönümlük yeni gümrük sahasında 3 giriş – 3 çıkış olmak üzere toplam 6 adet peronla hizmet vermeye başlamıştır. Hâlihazırda, İran tarafınca da anılan Kapımıza bitişik Razi Gümrük Kapısında bir modernizasyon çalışması yürütülmektedir. Ayrıca İran tarafı, Razi-Hoy kara yolunda da yer yer yük taşımacılığına uygun olmayan yerlerde genişletme ve iyileştirme çalışmaları sürdürmektedir. Söz konusu çalışmalar Bakanlığımızca yakından takip edilmektedir. Bu çalışmaların tamamlanmasını müteakip İran tarafı ile mutabakat sağlanarak Kapıköy ve Razi Gümrük Kapıları uluslararası yük taşımacılığına açılacaktır.

KAPIKÖY YAYA GİRİŞİNE NE ZAMAN AÇILACAK?

"Öte yandan, yolcu giriş ve çıkışlarına ilişkin işlemler, İçişleri Bakanlığınca belirlenen mevzuat çerçevesinde yürütülmekte İçişleri ve Sağlık Bakanlıklarınca alınan Kovid-19 önlemleri kapsamında Kapıköy Gümrük Kapımız yolcu taşımacılığına kapalı durumdadır. Hâlihazırda İran tarafınca; İran vatandaşlarının, İran’da oturma izni bulunanların ve İran makamlarından izin alan iş insanlarının İran’a girişlerine müsaade edilmektedir.” Şehrivan

Editör: Wan Haber