Van'da şehir merkezinde bazı caddelerin kaldırım ve yol kenarlarının seyyar satıcı ve kahvehane işletmecileri tarafından işgal edilmesi kentte yaşayan kadınlara büyük zorluklar yaşatıyor. Van sokaklarında yürümenin kadınlar için oldukça zor olduğunu dile getiren kadınlar, yetkililerin bu konuda derhal adım atmasını istiyor. 

Van şehir merkezinde bazı caddelerde, kaldırım ve yol kenarlarında seyyar satıcı ve kahvehane işletmecilerinin yaptığı işgaller kentte yaşayan yurttaşlara, en çok da kadınlara büyük zorluk yaşatıyor. Kentte yaşayan kadınlar erkeklerin yaptıkları yol ve kaldırım işgalinin, yaşam alanlarının daralttığını, bunun için yetkililerin olaya derhal müdahale etmesi gerektiğini söyledi. Öte yandan tüm kaldırımların işgal edilmesiyle, kaldırımlar kullanılamaz hale gelirken, kaldırım yerine ana caddede yürümek zorunda kalan yurttaşlar da olası kazalara da davetiye çıkarıyor.

'Erkekler kadınların geçişlerini tahammül edemiyor'

Özellikle park ve ara sokaklarda kadınların geçişinin çok sıkıntılı olduğunu dile getiren Emine Bozkurt isimli yurttaş, "Van'ın sokaklarında kadının geçmesi çok zor oluyor. Van'da hiç bir kadın parklarda rahat oturamıyor. Van'da kadınların rahat bir şekilde geçtiği tek alan olan Ehmede Xani Parkı'dır. Bu park bile erkekler tarafından işgal edilmiş durumda. Özellikle yaz mevsiminin gelmesiyle dışarıda oturulacak yer yok. Diyelim kahvehanelerde 100 sandalye mi var, yazın bu sayı 400-500'e çıkıyor. Maalesef bu yerlerde de yüzde 100 erkekler oturuyor. Çay içiyorlar, okey oynuyorlar, günlük sohbetlerini bu alanda gerçekleştiriyorlar. Yalnız kadının bu alanlarda geçişine tahammül edemiyorlar. Biz özellikle Van Büyükşehir Belediyesi'nin kadınlar ve erkekler için oturulacak park alanlarının yapılmasını istiyoruz" dedi. 

'Kadınlar ve çocuklar geçişlerde zorlanıyor'

Sokak ve caddelerde yürümenin kendileri için çok zor olduğunu, kadınların dışarı çıkmalarının bile yasak veya günahmış gibi algılandığını dile getiren yurttaşlardan Yıldız Bardur ise, bu durumdan çok rahatsız olduğunu söyledi. Kaldırımların işgal edilmesinden kaynaklı caddelerde, özellikle yaşlı ve çocuk sahibi olan kadınların, oldukça güç durumda kaldığını belirten Betül Çınar da "Özellikle kadınlar bu konuda zorluklar yaşıyor. Bu iş yerlerinin önünde oturan insanlar için bir şeylerin yapılmasını istiyoruz. Özellikle kahvehane önlerinde kurulan masa ve sandalyelerin kaldırılmasını istiyoruz. Bir vatandaş olarak bunların kaldırılmasını istiyor, yetkililerin bir an önce bir şeyler yapılması gerekiyor" diye konuştu. 

Belediye kaldırım işgali için seferber oldu!

Kaldırımların işgal edilmesi üzerine Van Büyükşehir Belediye kentin birçok noktasında çalışmalarına başladı. Yurttaşları, caddelerde daha rahat geçebilmesi için çalışmalarına aralıksız devam ettiklerini belirten Van Büyükşehir Belediyesi Zabıta Müdürü A. Vahap Kıpçak, "Zabıta sayımızın az olmasından kaynaklı, yoğun çalışmalarımızdan dolayı ancak yetebiliyoruz. Biz kahvehane, lokanta, iş merkezi işleten yerlere yaya ve trafik akışını kesmemek suretiyle izin verdik. Defalarca kez işletmecilerin masa- sandalyesini almamıza rağmen değişen bir şey olmadı. Tabi bu sorunların giderilmesi için elimizden geleni yapıyoruz. Özellikle halkın, Van merkezde bulunan Elit World Oteli'nin önündeki kaldırımdan şikayetçi olduğunu biliyoruz. Bunun için olayı Yapı ve Fen İşleri Müdürlüğü'ne devrettik. Arkadaşlarımız konuyla ilgileniyorlar" dedi.

Editör: Wan Haber