İSHAK KARA - İSTANBUL

Vali Aydın Nezih Doğan, Büyükşehir Belediye Eş Başkanı  Hatice Çoban,  Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Necdet Takva, Van Denizi Turizm Derneği Başkanı Umut Akay “En az 20 Bin Kişiyle
Van Kahvaltısı Rekoru” Projesi’ni tanıtmak üzere bugün İstanbul’da ulusal basınla bir araya geldiler.
Sabah saat 11 sıralarında İstanbul  Ticaret Odası Fuaye salonunda bir araya gelen hazirun Van Gunniess Rekorlar kitabına girecek olan Van kahvaltı sofrasına dair şık bir sunuma tanıklık ettiler.
Toplantı öncesi Van TSO Genel Sekreteri Ramazan Temizer Kahvaltı sofrasını dair kısa bir sunum yaptı.


Van  Vali Aydın Nezih Doğan, Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Hatice Çoban,  Van BDP Milletvekili Nazmi Gür, Van AK Parti Milletvekil Mustafa Bilici, İstanbul Vali Yardımcısı Kazım Tekin, DAKA Genel Sekreteri Emin Yaşar Demirci, Van OSB yönetim kurulu başkanı Necmettin Çok, Van Serbest Muhasebeciler Mali Müşavir Odası Başkanı İbrahim Şahin,  Van YYÜ Rektörü Peyyami Battal, İstanbul Ticaret Odası yönetim kurulu üyesi İbrahim Çağlar, Van Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Necdet Takva,  Van Denizi Turizm Derneği Başkanı Umut Akay, sektör başkanları, üst  düzey  protokol  üyeleri,  İstanbul  turizm  acenteleri  temsilcileri,  tur operatörleri, Van Vakfı  Başkanı Müjdat  Çelik, İstanbul’da  bulunan Vanlı iş adamları, Vanlı otel sahiplerinin yanı sıra  50’e  yakın Türk ve yabancı yazar, gazeteci, televizyon  kuruluşu ve radyo temsileri katıldı.


Toplantıda Proje Başkanı ve Van TSO Genel Sekreteri Ramazan Temizer, Rescate Otelleri Danışmanı ve Proje Koordinatörü Şule Gökırmak, Rekor Danışmanı Prof. Dr. Orhan Kural ve Aydın Türkgücü, Proje PR Danışmanı Derya Duysak da hazır bulunduğu toplantı yaklaşık 2 saat sürdü.
Toplantıda ilk sözü alan Van Valisi Aydın Nezih Doğan, Amerika’ya ait olan 18 bin 941 kişilik dünyanın en kalabalık kahvaltı rekorunu 1 Haziran 2014 günü Van Kahvaltısı ile kırmak için   yapılan çalışmalara  değinerek  rekor denemesinin Van için taşıdığı öneme vurgu yaptı.


Vali Doğan Van’ın doğal ve kültürel zenginlikleri, turizm boyutu, Van kahvaltısının yerel ve ulusal marka değerine vurgu yaparak, 1 Haziran 2014 Pazar günü Van Kalesi yanında yer alan Atatürk Kültür Parkı içerisinde kurulacak olan masalarda 1 saatlik süre içerisinde 30 bin haşlanmış yumurta, 1 ton otlu peynir, 1.5 ton yöreye ait bal ve Van'a ait 20 tür yöresel kahvaltılıkların sunulacağı,  en az 20 bin kişinin katılacağı Van Kahvaltısı Guinness Dünya Rekoru denemesi ve sonrasında düzenlenecek konser ve çeşitli yarışmaların ayrıntılarına değinerek  rekor denemesine Dünya ve Türkiye’den katılmak isteyenlere açık davette bulundu.
 

Daha sonra söz alan Van Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Hatice Çoban ise, “Bu sofra; kardeşliğimizin, dostluğumuzun, birlikte yaşama duruşumuzun ve kentimizin geleceğinin kurulacağı sofradır. Aynı sofrayı paylaşmak barıştır, eşitliktir, dostluktur. Aynı sofrada oturmak kucaklaşmanın ve paylaşmanın adıdır. Hiç şüphemiz yok ki, paylaştıkça ve bölüştükçe bir ekmeği 'başarmışız' demektir. Dostlarımıza çağrımızdır, gelin bu dost sofrasında güne birlikte ‘merhaba’ diyelim” dedi. 

Çoban: Tuşba'ya yapılan her yolculuk, aslında bir sevdaya yolculuktur

Van Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Hatice Çoban kahvaltı rekorunu Van tarihi açısından önemli bir çıkış olarak gördüklerini belirten Çoban, bunun için önemli bir ortaklaşmanın yaşandığını belirtti. Van’ın tarihin en köklü medeniyetlerinin buluşmasına tanıklık ettiğini ve o köklü tarih üzerinde büyük insanlık değerlerini buluşturan bir kent olduğunu belirten Çoban, Van’ın tarihi ve medeniyetleriyle dünyanın yitik hazinesi olduğunu söyledi. Van’ın Denizi, dağı, lalesi, sümbülü, kalesi, Akdamar’ı, Yedikilise'si ve derin tarihi ile adeta bir renk ve kültür cümbüşü sunduğunu aktaran Çoban, 3000 yıllık medeniyetin başkenti olan Van'a yani Tuşba'ya yapılan her yolculuğun aslında bir sevdaya yolculuğu andırdığını belirtti. 

‘’Van Kahvaltısını tüm dünyaya tanıtmak ve tescillemenin zamanıdır’’

Tuşba kentinin 79 tanrı ve tanrıçanın tüm yaşanmışlıklarına tanıklık etmiş kadim bir kent olduğunu ifade eden Çoban,”Dillerin, dinlerin ve medeniyetlerin bu derin tecrübeleri ve kalıntıları üzerine kurulu Van; aynı zamanda halkların kardeşlik beşiğidir de. Kentimiz Van; tarihin en köklü medeniyetlerinin buluşmasına tanıklık etmiş ve o köklü tarih üzerinde büyük insanlık değerlerlerini buluşturmuş bir kenttir. Avrupa, Asya ve Ortadoğu’nun kapı noktasında yer alan kentimiz aynı zamanda tarih ve medeniyetlerin buluştuğu bir kenttir. Turizm ve kültürel potansiyel açısından ülkemizin en zengin illeri arasında yer alan kentimiz, bugüne kadar yitik bir hazine gibi duruyor. Kültür, Arkeolojik ve İnanç Turizmi ile çok önemli bir noktada yer alan kentimizin tüm bu değerlerini açığa çıkaramadık. Geçmişte büyük çabalar olsa da kentimizin turizmi açısından istenilen noktaya gelinemedi. Bugün belki de ilk kez tüm kurumlarımız, kentimizi Dünya'da hak ettiği noktaya taşıma ortaklaşması yaşıyoruz. Van'da düzenleyeceğimiz 'Dünyanın en kalabalık kahvaltı rekoru' ise işte bu ortaklaşmamızın ilk ve önemli bir adımıdır. Dünya'nın sayılı kahvaltıları arasında belki de ilk sırada yer alan Van Kahvaltısı'nı tüm dünyaya tanıtmak ve tescillemenin zamanı olduğunu düşünüyoruz” dedi.

Çoban: Gelin, barışın sofrasında bir arada olmaya olalım

Yıllar önce yapmaları gerekeni bugün yaptıklarını söyleyen Çoban, “Hiçbir siyasi ve kurum ayrımı yapmadan, kentimizin geleceği için çok önemli gördüğümüz bu rekoru hep birlikte başarmak istiyoruz. Van halkı bu rekoru kırarken, tüm Van sevdalılarını, dostlarımızı ve halklarımızı hem bu an'a şahitlik etmek hem de barışın sofrasında bir arada olmaya çağırıyoruz. Bu sofranın dostluğumuza, birlikte yaşama irademize ve kardeşliğimize büyük bir katkı sunacağına inanıyoruz. Biz sabahın ışıklarıyla tüm dünyaya yeni bir kapı açıyoruz. Diliyoruz ki, tüm dostlarımız ve Van sevdalıları da yanımızda olsunlar. Üstat Cemal Sürreya'nın "Yemek yemek üstüne ne düşünürsünüz bilmem ama kahvaltının mutlulukla bir ilgisi olmalı" sözüne ek olarak bizde diyoruz ki, ‘Van kahvaltısının mutlulukla kesinlikle bir ilgisi var’ Bu nedenle hepinizi bu mutluluğa ortak olmaya davet ediyoruz” dedi.

Çoban: Aynı sofrayı paylaşmak barıştır, eşitliktir, dostluktur

Çoban son olarak “Bu sofra; kardeşliğimizin, dostluğumuzun, birlikte yaşama duruşumuzun ve kentimizin geleceğinin kurulacağı sofradır. Kentimiz ve halkımızın sizleri büyük bir misafirperverlik örneği ile karşılayacağına dair hiçbir şüpheniz olmasın. Aynı sofrayı paylaşmak barıştır, eşitliktir, dostluktur. Aynı sofrada oturmak kucaklaşmanın ve paylaşmanın adıdır. Hiç şüphemiz yok ki, paylaştıkça ve bölüştükçe bir ekmeği 'başarmışız' demektir. Dostlarımıza çağrımızdır, gelin bu dost sofrasında güne birlikte merhaba diyelim” diyerek konuşmasını tamamladı. Açıklamanın ardında konuklara çeşitli hediyeler verildi.


Basın toplantısına ayrıca İstanbul’dan İstanbul Vali Yardımcısı Kazım Tekin, Turizm sektöründen Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği (TURSAB) Başkanı Başaran Ulusoy, Turistik Otelciler, İşletmeciler ve Yatırımcılar Birliği (TUROB) Başkanı Timur Bayındır, Türkiye Otelciler Federasyonu (TUROFED) Başkanı Osman Ayık, Anadolu Turizm İşletmeciler Derneği (ATID) Başkanı Seçim Aydın, Türkiye  Aşçılar ve Şefler Federasyonu (TASFED) Başkanı Yalçın Manav’ın yanı sıra,  ve sanat  dünyasından bazı ünlü isimlerinde katıldı. / Vanekspres

1-043.jpg

2-038.jpg

3-048.jpg

4-046.jpg

5-034.jpg

6-020.jpg

7-013.jpg

8-011.jpg

Editör: Wan Haber