Van Feribot İskelesi alanında TCDD tarafından yapılan demiryolu manevra alanını genişletme projesi üzerine Mart ayında İskele Sahil Yolu yeşil alan, oturma yerleri yıkılarak kaldırılmış, Van halkının yoğun tepkisi ve yerel basının baskısı üzerine TCDD Genel Müdürlüğü projede revizyona giderek sahil yolunun yeniden yapılacağını açıklamıştı. Yeni sahil yolunda çalışmalar devam ederken yola köy yollarında kullanılan kilitli parke taşı döşenmesi dikkat çekti.

İSKELE SAHİL YOLU YENİDEN YAPILACAK

Mart ayında İskele Sahil Yolu alanında bulunan yeşil alan ve dinlenme yerlerinin yıkılarak kaldırılması ve yeniden yapılmayacağı açıklamaları üzerine Vanlıların tepki göstererek “ İskele sahil yolunu geri istiyoruz” çağrıları ve yerel basının ısrarlı takibi sonrası Van Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkan vekili Mehmet Emin Bilmez ve TCDD 5’inci Bölge Müdürü Aliseydi Felek konuyla ilgili olarak Ağustos ayında basın toplantısı düzenlemişti. Valilik bahçesinde ve İskele ‘de devam eden çalışmaların yapıldığı sahada açıklamalarda bulunan Aliseydi Felek, yeni demiryolu döşeme projesinde Vanlıların yoğun talebi üzerine revizyona gidilerek İskele Sahil Yolu’nun yeniden yapılacağını belirtmişti.

SAHİL YOLU YILSONUNDA AÇILACAK

Alınan kararla sahil yolunu yeniden yapılacağını belirten Felek, “Yeni yaptırdığımız, yaklaşık biri 1,5 yıl diğeri 3,5 yıldır çalışan devletimizin yeni yaptırdığı iki adet 50 vagonluk feribotumuz var. Bu iki feribotumuzla Türkiye’nin her yerinden İran’a gelen vagonları biz yeni feribotlarımızla taşıyoruz. İskele de sağ hat dediğimiz kısım çalışıyor. Birde sol hattı var. Yani ikinci feribotun yanaşacağı diğer iskele tarafı var onun yolları yapılıyor. Yani ikinci feribotun yanaştığı zaman onun içindeki vagonları indireceğimiz demiryolunu yapıyoruz. Bunu yapacak manevra yolumuz yoktu. Proje kapsamında 3 adet vagon bekletebileceğimiz, manevra yapabileceğimiz yol yaptık. Biz bu yollara başlarken ve bu sol hat dediğimiz feribot yolunu yaparken, limanlar dairesi başkanlığımızın yazısına binaen oradaki diğer oturma yerlerini, yürüyüş yerlerini ortadan kaldırdık ve kafeleri de boşalttık. Alınan kararla sahil yolunu yeniden yapacağız. Çalışmalarımız devam ediyor. Allah nasip ederse yılsonuna kadar sahil çalışmasını tamamlayarak Van halkının hizmetine sunacağız” açıklamalarında bulunmuştu.

SAHİL YOLU İÇİN 12 METRE GENİŞLİĞİNDE ALAN AYRILDI

Projede revize karar doğrultusunda İskele ‘de demiryolu manevra yolları çalışmaları devam ederken sahil yolu yeniden yapılmaya başlandı. Yıkılan İskele Sahil Yolu için ayrılan yola köy yollarında kullanılan kilit taşı döşenerek beton duvar yapılarak tel örgü çekildi. Daha önce yaklaşık 20 metre genişliğinde olan, oturma grupları, çocuk oyun alanları, ağaç ve yeşil alan bulunan sahil yolu için yeni projede yaklaşık 12 metre genişliğinde alan ayrıldı. Öte taraftan yeni sahil yolu geçmiş yıllarda olduğu gibi feribot iskelesine kadar uzanmıyor, iskele yaklaşım noktasında son buluyor.

BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ PROJEYE KATKI SUNMALI

Vatandaşlar, TCDD tarafından yapılan yeni sahil yolu için Van Büyükşehir Belediyesi’nin projeye müdahale ederek katkı sunmasını ve sahil yolunun eski görünümünü artamayacak şekilde yeşil dokusuyla, oturma gruplarıyla, zemin döşemesiyle Van Gölü ile uyumlu şekilde Van’a kazandırması gerektiğini ifade ettiler. Van Sesi Gazetesi

Editör: Wan Haber