Kayıtlara göre 3 bin yıllık tarihsel geçmişi olduğu söylenen, rivayetlere göre 20 bin yıllık geçmişe sahip Van, tarihi, geçmişi, tarihsel güzellikleri, doğası ile kendine hayran bırakıyor.

Van tüm bu güzelliklerinin yanı sıra mutfağı ve yöresel ürünleriyle de adından bahsettiriyor. Bugüne kadar Van Otlu Peyniri, Keledoş, Kavut, Van Pastası ve Murtuğa'nın yöresel ürün olarak 'Coğrafi İşaret Tescili' alındı. Geçtiğimiz günlerdeki kentteki basın mensuplarıyla bir arya gelen Van Ticaret ve Sanayi Odası (Van TSO) Yönetim Kurulu Üyeleri, Van'ın 20 yeni ürünün coğrafi işaret başvurusu yapılacak.

Yapılacak çalışmayla ilgili bilgiler veren Van TSO Yönetim Kurulu Üyesi Eren Görsel Görmen şunları söyledi: 

"TSO olarak önemsediğimiz ve üzerinde durduğumuz konulardan biridir. Coğrafi İşaretler, bölgeyle özdeşleştiriliyor. Yöreye çok ciddi katkıları bulunmaktadır. Coğrafi işaretlerin bize avantajı, kaliteli bir ürünü temsil ettiğini göstermekle birlikte dikkat uyandırıyor ve bununla birlikte ticari değerini arttırıyor. Şu ana kadar 6 üründe coğrafi tescil aldık. Bu ürünler Murtuğa, Kavut, Keledoş, Otlu Peynir, Van Pastası ve Savatlı Gümüş. Bunların dışında tescilini almak için şu an tescillerini almak için başvurduğumuz 20’e yakın ürün bulunmaktadır. Bunlardan bazıları şu şekilde, sengeser, Kürt köftesi, ayran aşı, tandırda Van Balığı, acem köftesi, erişte aşı, helise, tandır ekmeği, taptapa ekmeği, ciğer köftesi, kavurmalı çılbır ve bunun gibi birçok ürünümüz için coğrafi işaret tescilini almak için başvurduk. Bunlar bizim için çok önemli çünkü biz bunları hepsini marka kent olma yolunda attığımız adımlardır." GüncelVan

Editör: Wan Haber