Özellikle Van Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı tarafından dar gelirli ailelere dağıtılan kalitesiz kömürün neden olduğu kirlilik, kenti yaşanılamaz hale getiriyor. Yapılan araştırmalara göre oluşan hava kirliği bir çok hastalığı da beraberinde getiriyor.Van ÇEVDER Başkanı Ali Kalçık, “Temel ihtiyaç olan yakıtın sağlığımızı çok ciddi derecede tehdit ettiğini belirterek ,sorunun kalitesiz kömür kullanımından kaynaklandığını söyledi.

Van’da kışın gelmesi ile birlikte ilin en önemli sorunlarından biri olan hava kirliliği yine baş gösterdi. Yakılan kalitesiz kömürlerden dolayı kent yaşanılamaz bir hal alıyor. Doğalgazın yaygınlaşmadığı kentte Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı tarafından dar gelirli ailelere verilen kömürler insan sağlığını tehdit ediyor.

Van’ın en temel sorunlarının başından bugünkü koşullarda tüketilen yakıtın geldiğini söyleyen Van Çevre ve Tarihi Eserleri Koruma Derneği (ÇEV-DER) Başkanı, “Çok ciddi bir temel ihtiyaç olan yakıt, sağlığımızı ve çevremizi çok ciddi bir şekilde ediyor. Ülkemizde sanayinin olmaması noktasında böyle bir kirliliğin nedenlerini araştırdığımızda sorunların kalitesiz kömürden kaynaklandığı somut bir şekilde görüyoruz. 1727 rakımlı ilimizde böyle bir kirliliğin olması kabul edilebilir bir olgu değil.” dedi.

“ÇÖZÜM YOLU KALİTELİ KÖMÜR”
Kömürün temel bir ihtiyaç olduğuna vurgu yapan Kalçık,kirliliği önlemenin yolunun kaliteli kömür kullanımından geçtiğini söyledi. Kalçık, “Vatandaş kışın soğukta ortada kalamaz. Bunun çözüm yolu kaliteli kömür kullanılması. Dünyada buna benzer birçok yer var. Ama hiçbir yerde bu kadar kirlilik yaşanmıyor. Bu kirliliğin en temel kaynağı kalitesiz kömürdür. İnsanlarımız bu yüzden zehirleniyor. Akşama doğru şehirde nefes alınmıyor. TOKİ alanlarına doğalgaz çekilmemiş, en büyük olumsuzluk bundan kaynaklanıyor. Bu da şehir merkezinde ciddi bir sorun yaratıyor.”ifadelerini kullandı.

“KALİTESİZ KÖMÜR KULLANIMI CİDDİ HASTALIKLARA NEDEN OLUYOR”
Kalitesiz kömürün hastalıklara davetiye çıkardığının altını çizen Kalçık, “ Yakılan bu kalitesiz kömürler özellikle yaşlılarda astım hastalıklarına ve çocuklarda da çok ciddi rahatsızlıklara neden oluyor. Bu problem ile ilgili Mutlaka önlem alınması gerekir. İnsanların sağlığıyla ilgilenilmesi ve bütün halkımızın da çevreye duyarlı olma noktasında bu konudaki tepkilerini göstermeleri gerekmektedir diye düşünüyorum.” şeklinde konuştu.

“İNSANLARIN TEZEK YAKACAK KOŞULLARI DA KALMAMIŞ TEZEK DE KALMAMIŞ”
Kalçık, Türkiye’nin yaşadığı çok ciddi bir sorun ile karşı karşıya olduğunu söyleyerek , “ Bilindiği gibi Türk güvenlik güçleri bir Rus uçağını düşürdü. Sebzelerin, ekonominin yanında bir de doğalgazı kesme gibi bir durum var Doğalgazı kesince bazıları ‘tezek yakarız’ diyor. Yani insanların tezek yakacak koşulları da kalmamış tezek de kalmamış. Halkımız çok ciddi bir şekilde mağduriyet yaşayacak. Doğal gaz ve enerji noktasında sorun yaşayacaktır.” ifadelerini kullandı. (Mehmet Baran - Merkür Tv)

Editör: Wan Haber