Van Depremi - 9 Kasım 2011 tarihinde, 21:23'de meydana gelen, Van merkezinde can ve mal kayıplarına neden olan 5,6  büyüklüğündeki deprem 3. yılında hüzünle anıldı. 

İlhan SİYAHTAŞ

9 Kasım 2011 tarihinde, TSİ 21:23'de meydana gelen 2'si otel olmak üzere 25 binanın yıkıldığı 40 vatandaşımızın hayatını kaybettiği, on binlerce konut ve iş yerinin ağır hasar gördüğü, Van’ın sosyal ve ekonomik, kültürel yapısında derin izler bırakan deprem 3. yılında çeşitli etkinliklerle anıldı.

Vali Aydın Nezih Doğan'ın katılımıyla İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü Konferans Salonunda "09 Kasım Van Depremi 3. Yıl Dönümü Anma Programı" düzenledi. Programda deprem ve sonrası yapılan çalışmalar sinevizyon  gösterimi eşliğinde anlatıldı. Şiirlerlerin  okunmasının ardından Abdurrahman Gazi Anadolu Lisesi Müzik Öğretmeni Yasemin Yaldız ve Güzel Sanatlar Lisesi Öğrencileri tarafından Van deprem şehitleri anısına yazılan ağıt seslendirdi. Van İl Müftülüğü tarafında depremde hayatını kaybeden vatandaşlar için Boyalar Caminde Mevlid-i Şerif okunarak dua edildi. Depremde vefat edenler mezarları başında dua ve göz yaşlarıyla anıldı. 

Anma törenine Vali Aydın Nezih Doğan, Ak Parti Milletvekili Mustafa Bilici,  AFAD İl Müdürü Cafer Giyik, kurum amirleri ve vatandaşlar katıldı.

van-depremi.jpg

 VAN'I  YIKAN 9 KASIM DEPREMİ

9 Kasım 2011 tarihinde, Edremit  merkezli 21:23'de meydana gelen ve 5,6 Mw depremin etkisiyle 2'si otel olmak üzere 25 bina yıkıldı. 40 kişinin öldüğü ve 30 kişinin enkazdan sağ kurtarıldığı depremde ölenler arasında Doğan Haber Ajansı muhabirleri Sebahattın Yılmaz, Cem Emir ve Japon yardım görevlisi Prof. Dr. Atsushi Miyazaki de yer aldı.

Van'da yaşayan binlerce Vanlı bu depremden sonra Van'ı terk ederken, on binlerce konut  ve iş yeri  yıkılmış, Van ekonomisi ciddi şekilde hasar görerek derinden etkilenmişti. Evleri  yıkılanların çoğu   AFAD tarafından TOKİ'ye yaptırılan afet konutlarına yerleşmiştir.  

DENİZDEN GEÇİLDİ DEREDE  BOĞULDU

Deprem sonrası 75  milyon Türkiye ve dünyanın çeşitli ülkeleri ikinci kez Van'ın yardımına koşarak  Van'ı ve Vanlıları yalnız bırakmamıştı. Depremin yaraları devletin, hayırsever kurum ve iş adamlarının desteği ile yaralarını çabuk sarmayı başarmıştır. Ancak deprem sonrası özellikle TOKİ afet  konutlarında yaşanan su, yol çevre  düzeni, sosyal alan gibi  basit  sorunlar ise  maalesef  depremin 3.  yılında  da çözülememiş. TOKİ sorunlarının ilgisizlik nedeniyle ortada kalması, muhatap bulamaması depremzede vatandaşların tepkisine neden olurken, vatandaşlar  sorunlarını  çeşitli eylemlerle duyurmaya çalışmış anacak sonuç alamamıştı. Depremin 3. Yılında TOKİ sorunlarının devam etmesine üzülen depremzede vatandaşlar “denizden  geçildi, derede boğuldu” ifadesini kullanarak sorunların çözülmesini  dile getirdiler.

van-depremi-001.jpg

İNSANLIĞI UNUTMADIK

Yakınlarını, evlerini, sosyal ortamını kaybeden vatandaşlar da “Deprem evlerimizi yıkmakla kalmadı,  komşuluklarımızı, sosyal ilişkilerimizi umutlarımızı da yıktı. İkinci deprem Van’ı gerçek anlamda yıktı. Hasarların sonuçları yeni hissediliyor. Yıl dönümünde 75 milyon Türkiye halkına, insanlığı  Van’da  gösteren herkese  teşekkür ediyoruz. Zor zamanlarımızda bize kardeş olarak koşan kurum, kuruluş ve insanlarımıza, devletimize teşekkür ediyoruz. Allah bir daha  bu acıları memleketimize yaşatmasın.. Özellikle depremde hayatını kaybeden 40 insanımıza, Doğan Haber Ajansı muhabirleri Sebahattin Yılmaz, Cem Emir ve Japon yardım görevlisi Prof. Dr. Atsushi Miyazaki’yi rahmet ve saygıyla anıyoruz. Depremin acıları kadar insanlık boyutunu da Vanlılar unutmamıştır. Depremden özellikle belediyelerin,  yetkililerin, mühendislerin, müteahhitlerin ve  bütün vatandaşların gerekli dersi alması gerekir. Artık çarpık, depreme hazırlıksız bir kentte yaşamak istemiyoruz” dediler.

9 Kasım depreminin 3. Yılı nedeniyle yakınlarını kaybeden aileler kabirleri ziyaret ederek dua ederken bazı aileler camilerde ve evlerinde mevlit  okuttu. Belediyelerin, Üniversitenin, Mimar ve Mühendisler Odasının yıl dönümünde etkinlik düzenlememesi ise dikkat çekti.

van-depremi-002.jpg

 VAN DEPREMİ

Deprem vurdu bizi, derindir acım
Hem anne gitti, hemide bacım
Dayanmaz yürekler derindir acım
Deprem ile Van’ da, söndü ocaklar.

Herkesin bir sıcak, yuvası vardı
Koca dünya sanki, bize daraldı
Deprem sevenleri bizden ayırdı
Deprem ile Van’ da, söndü ocaklar.

Kimi sevdiğine kaderine yanıyor
Enkazlar altında yavrusunu arıyor
Yaralı yürekler gözler ağlıyor
Deprem ile Van’ da, söndü ocaklar.

Bütün cihan Van’ a, yandı üzüldü
Ağlayan gözlerden yaşlar süzüldü
Ölen canlar, sıra sıra dizildi
Deprem ile Van’ da, söndü ocaklar.

Ölümler acıdır herkes biliyor
Duyanlar üzüldü yürek yanıyor
Deprem sevenleri bizden alıyor
Deprem ile Van’ da, söndü ocaklar.

Yaralı yüreğim derindir acım
Hem kardeşim gitti, hemide bacım
Yaramı sarmaya yoktur ilacım
Deprem ile Van’ da, söndü ocaklar.

Doymadık gidenlere ağlayıp yandık
Depremden kurtulup gelecek sandık
Bu nasıl kadermiş, şakadır sandık?
Deprem ile Van’ da, söndü ocaklar

Depremle dünya virandır bize
Ne acılar verdi yüreğimize
Gidenler gelmiyor, cevap yok söze
Deprem ile Van’ da, söndü ocaklar.

Deprem vurdu bizi, yüzler gülmüyor
Derindir yareler aman vermiyor
Enkazda kalanlar geri gelmiyor
Deprem ile Van’ da, söndü ocaklar.

BAKARİ depremi görmüş ağlamış
Sevenleri gitmiş kara bağlamış
Irmak olmuş, derya gibi çağlamış
Deprem ile Van’ da, söndü ocaklar.

Yılmaz Bakar-29.10.2011-Almanya

van-depremi-003.jpg

Editör: Wan Haber