WanHaber - Özel

Korona virüs salgını tüm Dünya’yı etkisi altına alırken Türkiye’de hastalığın fiilen en çok zararı verdiği kentlerden biri Van oldu. Nevruz Bayramı dolayısıyla binlerce İranlı her yıl Mart ayında kentte büyük bir kalabalık oluştururken, ekonomiye önemli derecede katkı sağlanıyordu. Tüm Dünya ile birlikte İran’a da büyük kayıplar yaşatan salgın nedeniyle sınırlar kapatılırken Van’da esnaf bu yıl beklediğini bulamadı.

VAN SOKAKLARI BOŞ KALDI

İranlı turistlerin yanı sıra, Van halkı da zorunlu olmadıkça dışarı çıkmıyor. Hal böyle olunca kent sessizliğe büründü. Eğitime ara verilmesiyle kentte görev yapan bir çok memur ve öğretmen de memleketlerine doğru yola çıktı.

BİR ÇOK KİŞİ İŞSİZ KALDI

İçişleri Bakanlığı tarafından hizmet sektöründe faaliyet gösteren bir çok iş yerinin koronavirüs tedbirleri kapsamında kapatılması kararının ardından Van ekonomisi de nasibini aldı. Kentteki işletme sahipleri giderlerin nasıl karşılanacağını kara kara düşünürken, bir çok çalışan bu süreçte evlerine para götüremeyecek olmanın sıkıntısına düştü.

VAN’DA SIKINTILAR BAŞ GÖSTERECEK

Van Ticaret ve Sanayi Odası yaptığı açıklamayla ekonomik anlamda tedbirlerin alınması gerektiğini duyururken “Salgın hastalık yaşamın tüm katmanlarını etkileyecektir. Özellikle Van gibi ekonomisi daha çok hizmet sektörüne dayanan kentlerde ekonomik sıkıntılar daha çok baş gösterecektir. Yaşanan krizin ekonomik bir çöküntü oluşturmaması için vergi ödemelerinden, borç ertelemelerine ve yeni kaynak imkânına kadar geniş kapsamlı bir destek paketinin devreye sokulması gerekmektedir.” Cümlelerine yer verdi.

KENTİ KARA GÜNLER BEKLİYOR

Türkiye’de korona virüs salgınlarının artmasıyla alınacak tedbirlerin daha da genişletileceği düşünülüyor. Van’da yoksullukla mücadele içerisinde olan bir çok vatandaş alınan tedbirlerin doğru olduğunu düşünse de ekonomi açıdan büyük sıkıntı içerisine girdi. Yaşanan maddi problemlerin üstüne bir de salgın eklenince vatandaşlar ne yapacakları konusunda düşünmeye başladı.

Editör: Wan Haber