Van Güçbirliği Platformu'nun "ulaştırma" gündemiyle gerçekleştireceği toplantı için kente gelen Arslan'ı, Van Ferit Melen Havalimanı'nda Vali ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Murat Zorluoğlu, AK Parti Van Milletvekilleri Beşir Atalay, Burhan Kayatürk ve ilgililer karşıladı.

Bakan Arslan, kentteki bir otelde düzenlenen toplantıda yaptığı konuşmada, en son 8 gün önce Afrin'deki harekatta şehit düşen Uzman Onbaşı Rıdvan Çevik'in cenazesi için Van'a geldiğini, şehit babasının metaneti, duruşu ve söylediklerinin ülkenin bu mücadelesinde ister içeride ister dışarıda terörle mücadelesinde ne kadar haklı olduğunu ortaya koyduğunu söyledi.

Türkiye'nin Asya ile Avrupa arasında bir köprü konumunda olduğunu ancak bu köprünün hakkını vermedikleri takdirde, ülkeyi uluslararası koridorun parçası haline getirmedikleri sürece bunun sözde kalacağını anlatan Arsan, şöyle devam etti:

"Ülkemizin 3-4 saat uçuş mesafesinde erişebildiği yaklaşık 1,5 milyar insan var. Bu, iş adamları açısından önemli bir avantaj. Bu 1,5 milyar insanın bulunduğu coğrafyada oluşturduğu gayri safi yurt içi hasıla yaklaşık 36 trilyon dolar. Bu bölgeye biz üç saatte ulaşabiliyoruz. Bu hasıladan kaynaklı milyarlarca dolarlara varan ticaret hacmi ve bundan kaynaklı 75 milyar dolarlık bir taşımacılık pastası var." 

4-808.jpg

"76 ilimizi birbirine bağlamış durumdayız" 

Arslan, ülkeye, taşımacılıktan kaynaklı katma değer kazandırmak istediklerini dile getirdi. Bunun için büyük projeler düşündüklerini aktaran Arslan, şunları söyledi:

"Van'ın İran'a erişimini, İstanbul'un, Edirne'nin, Kırklareli'nin Avrupa'ya erişimini, denizden deniz aşırı ülkelere gitmeyi, kuzeyden de diğer komşu ülkelere erişimi önemsiyoruz. Sınır ötesine erişmek doğru değil, bunu ülke içinde doğru ulaştırma koridorlarıyla birbirine bağlamak önemli. Bizim yaptığımız bu. Bugün 26 bin kilometre bölünmüş yoldan söz ediyorsak bu uluslararası taşıma koridorlarının Türkiye üzerinden geçmesini sağlamak adınadır. 76 ilimizi bugün itibarıyla birbirine bağlamış durumdayız, iki yıl içinde bunu 81 ile çıkarmış olacağız."

Karayolları koridorlarının birbirini tamamlamasının önemli olduğunu ancak 3 tarafı denizle kaplı Türkiye'de bunları deniz limanlarıyla, limanları da demiryolu ağıyla birbirine bağlamanın önemine işaret eden Arslan, ulaştırmanın kara, demir ve deniz yolunu birbiriyle entegre etmek, insanların seyahat konforunu arttırmak, zaman açısından tasarrufu sağlamak ve bundan kaynaklı ülkenin ekonomisini büyütmek adına önem taşıdığını kaydetti.

İnsanların uzak mesafeli yerlere kısa sürede ulaşması adına havayolu taşımacılığının da çok önemli olduğunu belirten Arslan, artık her ilde bir üniversite bulunduğunu, öğretim üyelerinin günübirlik gidip gelebildiğini, geçmişte böyle bir durumun söz konusu olmadığını ifade etti. Arslan, kentin bölünmüş yollarla, demir yoluyla, deniz limanlarıyla birbirine bağlanarak kolay erişilebilir hale getirilmesinin öğrencilerin tercih etmesini sağladığına dikkati çekerek bölgedeki üniversitelerin gelişmesinin ulaşım ve erişimle doğrudan ilgili olduğunu dile getirdi.

"Bakanlık olarak Van'a 5 milyar liralık yatırım yaptık"

Van'ın gölüyle önemli bir avantaja sahip olduğunu, aynı zamanda İran'a komşuluğu, Irak ve Suriye'ye yakınlığı, kuzeyde Van üzerinden Nahçıvan'a, Rusya'ya gidebilme adına bölgede önemli bir kavşak, ulaştırma koridoru merkezi konumunda bulunduğunu anlatan Arslan, şöyle konuştu:

5-627.jpg

"Bunun farkında olduğumuz için Van'da ulaşım alanında 15 yılda çok önemli çalışmalar yaptık. Sadece Bakanlık olarak 15 yılda Van'da yaptığımız yatırımın miktarı 5 milyar 181 milyon lira. Biz, bundan 15 yıl önce IMF kapılarında 100 milyon dolar borç alabilmek için el pençe divan duruyorduk. O günden sadece Van'a o dönem ki kurla dolara çevrilirse 2,5 milyar dolar sadece Van'a Bakanlık olarak yatırım yapmışız. Bu kadar para yatırdık da ne oldu. Van'da bölünmüş yol miktarı 36 kilometre bizim üzerine eklediğimiz 511 kilometre. Van gibi bir kentte hiç sıcak asfalt yoktu, bugün 153 kilometre sıcak asfalt yollara sahibiz Van'da. Bu Van'ı ne kadar önemsediğimizi göstermesi adına önemli bir gösterge. 16 aktif proje var. Bunların parasal bedeli 2 milyar 271 milyon. Bunun yaklaşık 1,5 milyarı harcanmış."

Arslan, Van üzerinden güneye inilecek "Habur Projesi" çalışmalarını başlattıklarını, bunun Gevaş ve Bahçesaray ilçeleri üzerinden güneye inilmesini de içerdiğini ve birinin uzunluğu 7 bin 910 metre olmak üzere 2 tünel içerdiğini aktararak şu değerlendirmeyi yaptı:

"Uzunluğu 3 bin 250 metre olan Bolu Tüneli'ni bu ülke 15 yılda yapabildi. Ondan vazgeçeceklerdi, AK Parti olarak biz bitirdik. Bugün artık 8-10 kilometrelik tüneller yapabilir hale geldik. Ovit Tüneli 14 bin 200 metre. Zigana 14 bin 500 metre. Cankurtaran Tüneli Van'ı da ilgilendiriyor. Van, kuzey güney aksında da 18. koridor olarak Karadeniz'i İran, Irak, Suriye'ye bağlayacak önemli bir bölge. Bu nedenle sizi ilgilendiriyor. 7 bin 900 metre tünel yapıyoruz Van'a. Tendürek Tüneli de proje çalışmaları başladı, iki tüp, 5 bin 500 metre olacak."

Arslan, "Van Çevre Yolu Projesi''nin de kent için çok önemli olduğunu, bu projeyi çok önce hazırladıklarını ve çalışmalara başladıklarını belirterek belediyelerin de uygulamada elini taşın altına koyup, "vatandaşa hizmet edeceğim" diyerek gereğini yapmasını istedi. Van'ın eskiden sorumluluk verdiği belediye başkanının derdinin vatandaşa hizmet olmadığı için o konuda kendilerine yardımcı olmadığını bu nedenle projenin beklediğini anımsatan Arslan, Vanlıların daha fazla beklememesi için Bakanlar Kurulu kararı çıkarıldığını ve şu anda çalışmaların devam ettiğini söyledi. 

3-20180310172827.jpg

Kapıköy Sınır Kapısı'nın önem taşıdığını ancak İran'ın Hoy kenti tarafında yol standardının çok düşük olduğunu vurgulayan Bakan Arslan, şunları kaydetti:

"Türkiye tarafında çok iyi bir noktadayız. İranlı muhataplarımızla birkaç kez görüştük. 'Gerekirse İran tarafını da biz yapalım' dedik ama onlar 'Hayır' dedi. Yolu Türkiye'deki gibi yapacaklarını söylediler. Kısa sürede onların da buna müdahale etmesi iki ülke ticareti açısından da önemli. Biz yaptığımız iki tren ferisiyle 50 vagon kapasitesine yükselttik. Bunun yanında 350 yolcu taşıyabilir hale geldi. Sadece iki ferinin maliyeti 323 milyon lira. Böylece yılda 15 bin 840 vagon taşıyorken şimdi 115 bin vagon taşıyabilir hale geleceğiz. Demiryolu taşımacılığı açısından da önemli. İran'la yaptığımız görüşmelerde yolcu taşımacılığın tekrar başlaması adına görüşmelerimiz devam ediyor. Güvenlik gerekçeleri hep söylendi. Özellikle son dönemlerde güvenlik anlamında yaptığımız mücadelenin ne kadar başarılı sonuçlar elde ettiğini Vanlılar da gelen misafirlerimiz de dünya da biliyor. Bir başkanımız 'Bizi yormayın' dedi. Keşke Vanlı bizi yormasaydı, Vanlı yanlış adamı belediye başkanı seçip işi bu noktalara getirmeseydi ama bizim derdimiz Vanlıları yormadan kısa sürede çevre yolunu bitirip halka hizmet etmek."

"Hizmetler vatandaşlarla buluşturuldu"

Van Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Zorluoğlu da kentte özellikle depremden sonra önemli kamu hizmetlerinin gerçekleştirildiğini, ulaştırmadan sağlığa, eğitimden tarıma, spordan sosyal yardımlara ve çevreye kadar birçok alanda merkezi hükümetin ve bakanlıkların çok önemli yatırımları kente kazandırdığını vurguladı.

Son zamanlarda unutulan mahalli idare hizmetlerinin, geçen yıl büyükşehir ve ilçe belediyelerinde hükümetin gerçekleştirdiği zorunlu değişikliğin ardından vatandaşlarla buluşmaya başladığını ifade eden Zorluoğlu, şöyle devam etti:

"Bir yıl içinde vatandaşlarımızı hoşnut eden hizmetleri yerine getirdik. 2017 yılını asfalt yol yılı ilan etmiştik. Merkez ve ilçelerimizde 650 kilometresi sıcak olmak üzere bin kilometre asfalt yol yaptık. Kent için çok önemli 3 büyük projeyi uygulamaya koyuyoruz. Bunlardan biri atık su arıtma tesisi. Van denizinin ana kirleticisi Tuşba, Edremit, İpekyolu ilçeleri. Atıkların büyük bölümü arıtılmadan direkt göle akıtılıyor. 1 milyon 50 bin nüfusun atıklarını tam olarak arıtacak proje hazırladık. Van'a birkaç yıl içinde çok modern ve kirliliğin tamamen önüne geçen bir projeyi kazandırıyoruz."

Güçbirliği Platformu Mütevelli Heyet Başkanı ve AK Parti Van Milletvekili Beşir Atalay ise Van'ın tüm sorunlarının konuşulduğu toplantıların, bakanların da katılımıyla daha da anlam kazandığını söyledi. 

Her toplantının ayrı bir gündem maddesiyle yapıldığını aktaran Atalay, "Burası demokratik bir platform. İlin meselelerini ilin ileri gelenleriyle tartışmak, görüşme ve ilgililere ulaştırma çok değerli. İllerde bu çalışma sistemini verimli buluyorum. Zaman zaman bazı eleştiriler olabilir ama hayırlı, iyi işler yapıyorsanız buna devam edin. Bu platformun değerini ön yargısı olmayan herkes bilir." ifadelerini kullandı.

Toplantıda Karayolları Genel Müdürü İsmail Kartal, kente yapılan yatırımlarla ilgili bilgiler vererek Van Gölü çevresindeki 375 kilometrelik yolun tamamının bölünmüş yol olarak tamamlandığını, yüzde 50'lik kısmında BSK asfalt olarak yapımının bittiğini, 2019 yılı sonuna kadar Van Gölü çevresinin tamamının BSK asfalt olarak tamamlanacağını kaydetti.

Toplantıya, AK Parti Van Milletvekili Burhan Kayatürk, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığına bağlı birimlerin genel müdürleri, bürokratları, Van YYÜ Rektörü Prof. Dr. Peyami Battal, vali yardımcıları, ilçe kaymakam ve belediye başkanları, Güçbirliği Mütevelli Heyeti üyeleri, AK Parti Van İl Başkanı Kayhan Türkmenoğlu, sivil toplum kuruluşu temsilcileri de katıldı.

Bakan Arslan, toplantının ardından AK Parti İl Başkanlığına geçti. (AA)

Editör: Wan Haber