Van Gölü’nde bulunan mikrobiyalitleri görüntülemek amacıyla daha önce de Sualtı dalış yapılması gerektiği ile ilgili çeşitli açıklamalarda bulunan Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi öğretim üyesi Dr. Mustafa Akkuş, Van Gölü mercanları olarak da ifade edilen dünyanın en büyük mikrobiyalitleri Van Gölü’nde bulunmaktadır. Van Gölü suyunu geri çektikçe kıyıda ve kıyıya yakın kesimlerde bulunan bu tip mikrobiyalitler gün yüzüne çıkmaktadır. Mikrobiyalitleri geçmiş zamanlarda görmek mümkün değildi. Fakat şu anda suyun 2 ila 3 metrelik bir geri çekilmesi söz konusu olduğu için artık bu Mikrobiyalit ileri görmek mümkündür. Dedi.

Dünyanın en büyük sodalı gölü olma özelliğini taşıyan ve 3.712 kilometrelik çap alanıyla da Türkiye’nin en büyük gölü Van Gölü’nde yağışların azalış göstermesi ile beraber özellikle de son senelerde çekilme meydana geldi. Van Gölü’nde var olan dünyanın en büyük Mikrobiyalitler de suyun geri çekilmesi ile beraber gün yüzüne çıkmış bulunmaktadır. Özellikle de Van ilinin Gevaş ilçesinin altınsaç Mahallesi’nde su yüzeyine çıkan çeşitli mikrobiyalitler ilginç görüntülerin meydana gelmesini sağladı. Oluşması, yaklaşık olarak binlerce sene süren bu tip mikrobiyalitleri gören vatandaşlar da şaşkınlık yaşıyor.

Suyun Seviyesi Düştükçe Mikrobiyalitler Ortaya Çıkıyor

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi öğretim üyesi Dr Mustafa Akkuş Van Gölü’nün su seviyesinin yağışların azalmasına bağlı bir şekilde geriye çekilmesi neticesinde buharlaşma ile beraber gölden su uzaklaşmış olmaktadır. Fakat son senelerde artık küresel ısınma Sebebine bağlı bir şekilde mevsimlerinde süresi değişiklik gösteriyor, yani kış mevsimleri kısalıyor yaz mevsimleri daha uzun sürüyor. Bu durumu otomatikman su seviyesinin çekilmesi anlamına geliyor. Bu durum böyle oldukça aslında dünya kültürünün mükemmel bir eseri olma özelliğini taşıyan Van Gölü’nün derinliklerinde daha nelerin olabileceği tartışma konusu olmalıdır.” Dedi.

Ayrıca her santimini yüzlerce yılda meydana geldiğini dile getiren Dr Akkuş, ileriki birkaç yıl içerisinde suyun daha da geri çekileceğini, bununla beraber gölün derinliklerinde başka nelerin olduğunun gün yüzüne çıkacağını da belirtti.

Editör: Wan Haber