Van Gölü’nde paletsiz, değişken ağırlık ile 55 metre olan dünya göl dalışı rekorunu egale etmeyi hedefleyen Ercümen, aynı zamanda bin 650 metrelik rakımda rekor deneyen ilk sporcu olacak. Van Valiliği Ali Paşa Toplantı Salonu’nda 1-2 Haziran tarihlerinde gerçekleştirilecek olan rekor denemesi ile ilgili basına açıklamalarda bulunan dünya serbest dalış rekortmeni Şahika Ercümen, bunu Türkiye Sualtı Sporları Federasyonu (TSSF) ve Dünya Sualtı Sporları Konfederasyonu’nun (CMAS) resmi hakemlerinin gözetiminde gerçekleştirileceğini belirtti. Dalış ekstrem su kalitesi nedeniyle dünyanın en zor dalışlarından birini gerçekleştireceğini vurgulayan Ercümen, antrenmanlarını yapmak için buraya geldiğini kaydetti. Bu deneme için aylardır fiziksel ve zihinsel olarak hazırlandığını ifade eden Ercümen, “Dünyanın birçok yerinde dalmış olmama rağmen Van Gölü’nün ayrı bir büyüsü olduğuna inanıyorum. İlhamımı akıntıya karşı mücadele eden inci kefalinden alacağım. İlk kez Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Sarı’nın davetiyle öğrencilerle buluşmak adına kente geldim ve atmosferine hayran kaldım. Özellikle dünyada sadece burada bulunan inci kefalinin akıntıya karşı inanılmaz göç yolculuğu bana büyük ilham verdi. Van Valiliği’nin de desteğini alarak bu rekora karar verdik. Van Gölü bin 650 metrede, dolayısıyla irtifada zorluk derecesi çok yüksek bir dalış. Oksijen az, su sodalı. Bölgenin coğrafik ve jeofizik yapısındaki farklılık ve zorluk bu rekor denememde dezavantaj gibi görünse de aksine beni heyecanlandıran ve yeni keşiflere götüren önemli bir nedendir. İstemek ve inanmak çok önemli. İstekli bir zihnin önünde imkansız yoktur. Aslında Van Gölü hem coğrafiği hem de yüksek rakımlı etkenlerinden dolayı zor bir yer. Ama buranın güzel atmosferiyle burada rekor denemesi yapmaya karar verdik ve antrenman yapmak için buraya geldik. Ben burada çok fazla antrenman yapamadım. Ama partiküllerin su üzerine çıktığı belli dönemler oluyor. İlk 15 metreden sonra görüntü yoktu. Ama 15 metreden sonra rahat görüş elde edebildik” dedi.


""

Yapılacak olan rekor denemesi ve beraberinde tanıtımı gerçekleştirilecek olan inci balığı ile ilgili açıklamalarda bulunan Van Valisi Münir Karaloğlu ise, “1-2 Haziran’da Van Gölü’nde ilk defa serbest dalış rekor denemesi yapılacak. Hem bayanların hem erkeklerin rekoru Şahika Hanım’da. İnşallah Van Gölü’nde yapılacak bu rekor ile amacımıza ulaşırız. Urartu medeniyetinin başkenti, 7 bin yıldır çeşitli medeniyetlere ev sahipliği yapmış olan Van Gölü ve çevresi, dünyanın en nadir ekosistemlerinden birine sahip. Gölün sodalı sularında yaşamaya alışmış ve endemik tek balık türü inci kefali, ilkbahar aylarında büyük sürüler halinde akarsulara göç etmektedir. Bu yıl 4’ncüsünü düzenleyeceğimiz İnci Kefali Kültür ve Sanat Festivali ile tanıtmaya çalıştığımız inci kefali hem Türkiye’nin hem de Van’ın önemli değeri. Göç esnasında önüne çıkan engelleri, şelaleleri somon balıklarında görmeye alışık olduğumuz gibi atlayarak, uçarak aşıyor. Zorlu göç esnasında kaçak avcılık ne yazık ki inci kefalini de tehdit etmektedir. Yapılacak bu rekor denemesi ile hem Van Gölü havzasına hem de endemik bir tür olan inci kefaline dikkat çekmek üzere Şahika Hanım’ın bu rekor denemesini 31 Mayıs-2 Haziran tarihleri arasında düzenleyeceğimiz festivalde olacak. Bu resmi bir rekor denemesi olacak. İnşallah güzel bir rekor gelir diye temenni ediyoruz. Tabi bin 650 rakımında ilk defa böyle bir rekor deneneceği için o yüzden önemli. Bu kadar yükseklikte hiçbir gölde böyle bir deneme olmamış. Oksijenin az olduğu bir rakımdayız. Nasıl bir sonuç çıkacak bizde merak ediyoruz. Bölgenin yapısına ve oksijen yapısına alışmak için kendisi Keşiş Gölü’ne çıkıyor. 2 bin 700 rakımda çalışmalarını sürdürüyor. Biz kendisine her türlü desteği vermeye devam edeceğiz” dedi.


Yapılan konuşmaların ardından Şahika Ercümen, Vali Münir Karaloğlu’na kendi fotoğrafının bulunduğu bir tabloyu hediye ederken, Vali Karaloğlu ise kendisine Van Gölü’nün suyunun bulunduğu losyonlardan hediye ederek, rekor denemesinde Van’ın plakasını bulacaklarını söyledi. 


Basın toplantısında Kültür ve Turizm İl Müdürü Muzaffer Aktuğ ile Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Sarı da hazır bulundu.

""

Editör: Wan Haber