Uzunca yıllar Van'da görev yapan ve ilgi alanı Van Balığı'ndan dolayı Van Gölü olan Prof. Dr. Mustafa Sarı, kentteki son döneminde, Sualtı Görüntüleme Yönetmeni Dalgıç Tahsin Ceylan ile Van Gölü'ne yaptığı dalışta büyük bir keşfe imza atmıştı. Boyları 20 metre ile dünyanın keşfedilmiş en büyük mikrobiyolitlerinin Van Gölü'nde olduğunun tespit edilmesinin ardından, önceki gün bir radyo programına konuşan Prof. Dr. Sarı, Van Gölü'nün dalış turizmi için keşfedilmeyi beklediğini söyledi. Sualtı Görüntüleme Yönetmeni Dalgıç Tahsin Ceylan ise, Van Gölü'nü tanımak gerektiğini vurguladı.

Prof. Dr. Mustafa Sarı ile Sualtı Görüntüleme Yönetmeni Dalgıç Tahsin Ceylan bir süre önce Van Gölü'ne yaptıkları dalışla, dünyanın en büyük mikrobiyolitlerinin Van Gölü'nde olduğunu keşfetmişti. Heyecan yaratan bu keşif, zaman zaman ülke gündemine de geliyor. Geçtiğimiz günlerde TRT radyoya canlı olarak bağlanan Prof. Dr. Mustafa Sarı ile Sualtı Görüntüleme Yönetmeni Dalgıç Tahsin Ceylan, Van Gölü'nü ve sahip olduğu mikrobiyolitleri anlatarak, dalış turizmine meyilli kişilere de Van Gölü önerisi yaptı.

DÜNYANIN EN BÜYÜĞÜ

Türkiye'nin en büyük gölü olan Van Gölü'nde, dünyanın en büyük mikrobiyolitleri keşfedildi. Özellikle Van Gölü'nün Gevaş, Tatvan, Ahlat ve Adilcevaz ilçe sınırları içinde gerçekleştirilen dalışlar esnasında dünyanın en büyük mikrobiyalitlerine ilişkin yeni bulgular elde edildi. Prof. Sarı, Dünyada bilinen mikrobiyalitlerin boyunun genelde 2-3 metre civarında olduğunu, ancak Van Gölü'nde 20 metre civarında boyu olan mikrobiyalitler tespit edildiğini ve görüntülendiğini kaydetti. Prof. Sarı, mikrobiyolitlere ilişkin şunları söyledi; "Mikrobiyalitler, Van Gölü'nün dibinden çıkan kalsiyumca zengin suların etrafında cyanobakteriler ile bazı alg türlerinin toplanarak kireç taşı çökeltisi oluşturması sonucunda oluşmaya başlamaktadır. Oluşan kireç taşı çökeltisi içinde su borularının yukarıya doğru devam etmesi sonucunda büyümeye devam eden mikrobiyalitler, su altında ağaç gibi yapılar oluşturmaktadır."

PROF. SARI: "DALIŞ TURİZMİ İÇİN BÜYÜK ÖNEM TAŞIYOR"

Van Gölü'ndü mikrobiyolitler ile ilgili elde edilen bulguların, dalış turizmi açısından son derece önemli olduğuna işaret eden Prof. Dr. Mustafa Sarı, "Mikrobiyolitler ile ilgili ilk çalışmamız tamamlansa bile yeni çalışmalarımız olacak. Mikrobiyolitler sayesinde Van Gölü'nde dalış turizmi olacaktır. Ben inanıyorum ki bu mikrobiyolitleri görmek için Van Gölü'ne gelen dalgıçlar olacak. Bu da zamanla dalış turizmini geliştirecek ve bu sayede Van'a çok insan gidecek. Ben buna inanıyorum. Bu da birçok insana iş, aş demek olacak."

CEYLAN: VAN GÖLÜ'NÜ TANIMAK GEREKİYOR

Aynı radyo programına katılarak değerlendirmelerde bulunan Sualtı Görüntüleme Yönetmeni Dalgıç Tahsin Ceylan da, Van Gölü'nü tanımak gerektiğini söyledi. Ceylan; "Ülkemiz Van Gölü'ne yabancı. Gölde sadece inci kefalini biliyorlar ama bu inci kefalinin nasıl bir hayat sürdügü, neler yaşadığı bilinmiyor. Bizim eksik parçamız toplumsal bilinçlenmeyle ilgili. Bir şeyi tanımadan onu koruyamayız. Bu nedenle Van Gölü'nü tanımak gerekiyor. Hakikaten çok heyecanlı oluyor Van Gölüne dalış. Zamanla yeni keşifler, yeni heyecanlar için Van Gölü'ne dalışlar olacaktır" dedi.

Ceylan konuşmasını şu uyarıyı yaparak tamamladı; "Ancak Van Gölü'ne dalış yapılacaksa, bu mutlaka rehber eşliğinde olmalı."

Prestij Gazetesi

Editör: Wan Haber