Van tarih kültür araştırmaları derneği Başkanı ikram kali, 121 sene önce İstanbul’da yayınlanmakta olan Saadet gazetesine manşet olan Van Gölü Canavarı için şunları söyledi: “Osmanlı’dan günümüze varlığı anlatılan bu yaratığın varlığının yalan olduğuna inanmıyorum.”  Dedi.

Van Gölü’nde varlığı ile yokluğu devamlı bir tartışma konusu olan ve bugüne dek birçok gazete ve televizyona haber olan efsane Van gölü canavarının 121 sene önce de haber olduğu ortaya çıktı. Görgü tanıklarının uzunluğu 10 ile 15 metre, ses çıkaran, su püskürten, siyah renkli olarak tarif ettiği ve Van gölü canavarının 121 yıl önce manşet olan haberi ile ilgili Van Tarih ve Kültür araştırmaları Derneği Başkanı ikram kali açıklamalarda bulundu.

Kali, dönemin Van Vali Yardımcısı olmak üzere Doktor, asker, futbolcu, köylü, balıkçıların da bulunduğu çeşitli yaş ve mesleklere sahip yüzlerce insanın çeşitli tarihlerde gördüğü, adına isim yarışması açılan, heykeli dikilen, eski başbakanlardan Bülent Ecevit tarafından adına Van Gölü Canavarı ismi ile şiir yazılan, Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından Van Gölü Canavarı araştırma Komisyonu kurulan, Van Denizli’nin simgesi canavarın yalan olduğuna inanmadığını anlattı.

Van Gölü Canavarı Abdest Alan Bir Kişiyi Götürmüş

Rivayet edildiğine göre Bitlis merkez sancağına bağlı Hizan kazası ahalisinden 3 kişiyi yolculuğa çıkıp Bulanık tarafına giderken yol güzergahı olması sebebiyle Van Denizi’nin Tatvan Ahlat arasındaki sahillerine tesadüf etmektedir. Bunlardan birisi namaz kılmak amacıyla deniz kenarında bir yerde abdestini almaya başladıktan sonra ayaklarına sıra gelip yıkamak için denize girer girmez Deniz hayvanlarından biri derhal ayağından tutup kendisini denize çekmeye başladı. Şahıs ise bütün kuvvetiyle dışarı çıkmaya çabalar.

Van Gölü Canavarı

Tek başına olduğu için hayvanın saldırısından kurtulamayacağını anlayınca feryat ile arkadaşlarından yardım istemektedir. Arkadaşları güç halde bu şahsı denizden çıkarır. Hücum eden hayvan  adamın topuğundan tutup denize kadar sürüklemiştir. Adamın feryadı göklere kadar çıkar, bütün bu öabalar netice vermeyince biçare adam’ın arkadaşları ateş yakarak canavarın, adamın ayağını bırakması için kuyruğunu ateşle yakarlar. Ateşin tesir ile hayvan, heybet, kuvvet ve acele ile havaya fırlatan ayağını kapmış olduğu adamı da beraber kaldırıp 20 ila 25 metre yükseklikten sonra denize doğru inerek adamı da beraber alıp götürür.

Tam 120 yıldan fazladır çeşitli zaman dilimlerinde, çeşitli insanların çeşitli ve farklı alanlarda farklı yer ve zamanlarda Van Gölü Canavarı ile ilgili rivayetleri, söylentileri elbette ki tesadüf ya da yalan olup olmadığı ile ilgili akıllarda soru işareti bakmaktadır.

Van Gölü Canavarı

Van Gölü Canavarı Yeniden Hortladı!

Bitlis'in Adilcevaz ilçesinde sahilde arkadaşıyla gezmeye çıkan Mehmet Şeşen, Van Gölü'nde hızla hareket eden cisim görüntüledi. Şeşen, siyah renkte canlı ve parlak olduğunu söylediği cismin 'Van Gölü canavarı' olduğunu tahmin ettiğini söyledi. Sahil kenarında gezdiği sırada gölde bir hareketlilik yaşandı. Bunun üzerine Mehmet Şeşen, hemen cep telefonuyla kayıt yapmaya başladı. Hızla hareket eden cismi kısa süreli görüntülemeyi başaran Şeşen, büyük heyecan yaşadığını anlattı. Cep telefonu kamerasına yansıyan görüntülerde, cismin hızlı bir şekilde hareket ettiği, bu sırada iz bıraktığı ve gözden kaybolduğu görüldü.
 

Editör: Wan Haber