Van 2. İdare Mahkemesi, kentte 9 Kasım 2011'de meydana gelen depremde yıkılan Aslan Oteli'nde ölen Mevlüt Sinan'ın ailesi tarafından açılan davada, Van Büyükşehir Belediyesi, Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığının 45 bin lira manevi tazminat ödemesine karar verdi.
 

Van 2. İdare Mahkemesi, 9 Kasım 2011'de meydana gelen 5,6 büyüklüğündeki depremde yıkılan Aslan Oteli'nin enkazı altında kalarak yaşamını yitiren Mevlüt Sinan'ın ailesince açılan tazminat davasını karara bağladı.
 

Davacıların sosyal ve ekonomik durumları ile hayatını kaybeden kişiye yakınlıklarını göz önünde bulunduran mahkeme , Mevlüt Sinan'ın çocukları Hatice Kubulan, Cem ve Cesim Sinan'a 45 bin lira manevi tazminat ödenmesine karar verdi.
 

Mahkeme, manevi tazminatın 23 bin 140 lirasının Van Büyükşehir Belediyesinden, 16 bin 720 lirasının AFAD'dan, 5 bin 140 lirasının da Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'ndan 23 Ağustos 2012 tarihinden itibaren işleyecek yasal faizi ile tahsil edilmesine hükmetti.
 

Müşteki avukatı Mustafa Aladağ, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Van 2. İdare Mahkemesince verilen kararın deprem davaları açısından önemli olduğuna dikkati çekerek, "Mahkeme tarafından verilen karar şu anlama geliyor: Eğer bir yerde meydana gelen depremde can ve mal kaybı yaşandıysa bunun sorumlusu sadece binayı yapan müteahhit, teknik uygulama sorumlusu ya da yapı denetim şirketi değildir, aynı zamanda mevzuatta kendilerine verilen görevleri yerine getirmeyen kamu idareleri de sorumludur. Bunlar karar örneğinde görüldüğü gibi belediye, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve AFAD'dır. Karar, tazminat miktarı düşük olmakla birlikte, taşıdığı anlam itibarıyla önemlidir" diye konuştu.
 

Aladağ, tazminat miktarının düşüklüğü ile miktarın idarelerden müteşekkilen ve müteselsilen tahsili şeklinde karar tahsis edilmemesi nedeniyle kararı Danıştaya temyiz edeceklerini söyledi.
 

Kararda, Aslan Oteli'nin yıkılmasıyla ilgili açılan dava dosyalarında bulunan bilirkişi raporlarına ilişkin, şu ifadelere yer verildi:
 

"Müteahhidin malzeme kalitesi ve donatı detaylarına uyulmaması ve gerekli sözleşmelerin yapılmamasından yüzde 24, proje müellifinin projelendirmenin iyi yapılmamış olmasından yüzde 18, fenni mesulün malzeme kalitesi ve donatı detaylarına uyulmaması ve gerekli sözleşmelerin yapılmamasından yüzde 23, Van Büyükşehir Belediye Başkanlığının proje ve uygulama konusundaki denetimlerini yerine getirmemesinden yüzde 18 kusurlu görülmüştür. İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğünün deprem sonrası yapıyı sağlam olarak nitelendirmesinden ve denetim görevini yerine getirmemesinden yüzde 9, Çevre ve Şehircilik Bakanlığının plan ve projelendirme konusundaki denetim görevini tam olarak yerine getirmemesinden yüzde 4, Afet ve Acil Durumu Yönetimi Başkanlığının afet durumu ile ilgili gerekli çalışmaların ve denetimlerin yapılmamasından yüzde 4 kusurlu olduğu görülmüş, ilgili kurumlar, kusurları oranında tazminat ödemekle yükümlü oldukları sonucuna varılmıştır."( A.A)

Editör: Wan Haber