Halkların Demokratik Partisi (HDP) Van İl Örgütü üyeleri, AKP hükümetinin barış sürecine ilişkin gelinen ikinci aşamada artık somut adımlar atmasını isteyerek, Rojava'daki Kürt halkının kendisini korumak için geliştirdiği örgütlenme ve ortaya çıkan kazanımlara ön yargılı yaklaşmaktan vazgeçilmesini belirtti. 

HDP Van İl Örgütü üyeleri parti binasında, "çözüm süreci" ve Rojava'daki gelişmelere ilişkin basın toplantısı düzenledi. Toplantıda konuşan HDP İl Eş Başkanı Harun Okay, 21 Mart Newrozu ile PKK Lideri Abdullah Öcalan'ın başlatmış olduğu "barış sürecinin" tüm Ortadoğu halkları açısından barışa dair büyük bir umut yarattığını belirtti. Kürt tarafının PKK'lilerin geri çekilmesi gibi somut adımlar atmasına rağmen AKP hükümetinin somut adımlar atmakta direttiğini belirten Okay, "AKP hükümeti, Kürt halkının temel hak ve özgürlüklerinin karşılanması kapsamında PKK Lideri Sayın Abdullah Öcalan ile varılan mutabakata uygun hareket etmek, çözüm ve müzakere sürecini hızla işletmek yerine, ayak sürtmeye devam ediyor. Çatışmaların durması, gerillalarının çekilmesi gibi birçok adım PKK tarafından atılmasına rağmen, hükümet hala sürecin ikinci aşaması olarak kabul edilen, yasal ve fiili demokratik hakların tanınması konusunda adım atmamaktadır. Karakol yapımının hızla sürmesi, koruculuğun yeni kadrolarla takviye edilmesi, barajların birer güvenlik tedbiri olarak sürdürülmesi, sadece bölge halkını değil, tüm Türkiye halklarını kaygılandırmaktadır" dedi. 

Son haftalarda yaşanan gelişmelerin altını çizen Okay, başta Öcalan olmak üzere, KCK Başkanlık Konseyi üyeleri ve BDP temsilcileri tarafından bu yönde yapılan açıklamalar ve belirtilen kaygıların ise giderilmediğini dile getirdi. Okay, hükümetin, söylenenleri ciddiye alıp, gereğini yapmak yerine, yapılan açıklamalar ve verilen demeçlerle, bildiğini yapmaya devam ettiğini söyledi. 

AKP hükümetinin birinci yılını dolduran "Rojava devrimi" karşısında da ön yargılı tutumunu sürdürmekte olduğunu kaydeden Okay, "Suriye'de hem Esat kuşatmasına direnerek hem de ÖSO denilen çetelerle mücadele ederek, kendi geleceğini belirleme mücadelesi sürdüren, Rojava halkının Serêkaniyê'de ÖSO güçlerini kovarak, idareyi yerel meclislere devretmesi karşısında hükümetin gösterdiği tutum kabul edilemez. Türkiye tarafı ve AKP hükümeti Rojava halkının iradesine saygı göstermelidir" diye konuştu. DİHA

Editör: Wan Haber