WanHaber - Özel Haber

Türkiye genelinde koronavirüsle mücadele ile birlikte vaka sayılarında düşüş görülürken, Van'daki son durum can sıkıyor. Kentte gerek kurulan taziyeler, gerekse sosyal mesafe kuralı ihlalleri koronavirüsle mücadeleyi sekteye uğratırken, karantinaya alınan mahalelere nereydese her gün yenileri ekleniyor. 

Hürriyet konuyu böyle gündemine taşıdı

Kantte koronavirüs tedbirlerine uyulmaması vaka sayılarını etkilerken Tüm Türkiye Van'dan gelen haberleri şaşkınlıkla takip ediyor. Ulusal düzeyde yayın yapan basın organları ise Van'daki son durumu okuyucularına böyle servis ediyor:

Hürriyet Gazetesi: "Taziye evlerine gittiler, şehir dışından gelenleri gizlediler’, ‘Muhtarlar korona taşıyanları sakladı’, ‘112 Acil Komuta Merkezi’ni arayarak hastaneye gitmek için izin istediler, akrabalarına bayram ziyaretine gittiler’, ‘Tedavi için tutuldukları hastaneden kaçtılar.’ Korona günlerinde Van’dan gelen haberlerin başlıklarından sadece bir bölümü bu..."

"Haber7: Van'da neler oluyor?"

Türkiye'nin köklü haber sitelerinden Haber 7 ise son durumu "Van'da neler oluyor?" başlığıyla manşetine taşıdı. Haberde Van Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkanvekili Mehmet Emin Bilmez'in açıklamalarına yer verilirken kentte tedbirlerin vatandaşlar tarafından uygulanmadığına dikkat çekildi. 

Van'da 480 vaka bulunuyor

Van’da şu anda 480 koronavirüs vakası var. Tespitlere göre bunların yarısından çoğu, cenazeler sonrası yapılan taziye ziyaretleri sonunda oluştu. Bugüne kadar 66 bin kişi karantinaya alındı, halihazırda ise 18 bin kişi karantina altında. Bütün bunlara rağmen Van’dan her hafta ilginç bir korona vakası haberi medyaya yansımaya devam ediyor. 

Vali Bilmez sorunun kaynağını böyle özetledi

Hürriyet Gazetesi'ne konuşan Van Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mehmet Emin Bilmez, vakaları anlatırken “Örf, âdet, gelenek ve aile yapısı” cümlelerine yer verdi. Gazete Van'daki salgınla mücadeleyi şu cümlelerle okuyucularına anlattı: "Koronavirüs bile Vanlıların geleneklerinden, örf ve âdetlerinden geri durmasını engellememiş. Bir de üstüne “çekirdek aile” kavramındaki sayıların çokluğu eklenmiş. Vali Bilmez’e göre korona Vanlılara sokakta değil evde bulaştı. Taziye çadırları da artıştaki en büyük sebeplerden biri. Taziyeye katılmayanlara sitem edildiği için herkes evde de olsa bu ziyareti yapmak istiyor. Bu da vaka sayısının katlanmasına neden oluyor."

Editör: Wan Haber