Son yıllarda itibarı da maaşı da yükselen muhtarlığa ilgi de artıyor.

Van’da yerel seçimlerde muhtar adayı bolluğu yaşanıyor. Kadın muhtar adaylarının yoğunluğu gözden kaçmazken bazı mahallerde birden çok kadın aday 31 mart seçimlerine hazırlanıyor.

Van ve ilçelerinde 80'e yakın kadın muhtar aday kıyasıya yarışacak.
 

KADIN ADAYLAR İDDİALI

Van’da kadın muhtar adayı sayısında bu seçimlerde artış göstermesi gözden kaçmadı.  Kadın adaylar şimdiden mahallelerin yönetimine talip olduklarını belirterek, bir bir adaylıklarını açıkladılar.

İLLERE GÖRE KADIN MUHTARLARIN DAĞILIMI

Türkiye genelinde kadın muhtarların sayısı erkek muhtarlara oranla oldukça düşüktür. 2009 seçimleri sonrasında 412 kadın muhtar görev yapmakta iken 2014 yerel seçimlerinden sonra, Türkiye' de 623 mahalle ve 51 köy olmak üzere toplam 674 kadın muhtar görev yapmaktadır. Dolayısıyla son yapılan seçimlerle (2014) kadın muhtarların sayısı genel itibariyle bir önce ki seçimlere göre % 40.2 artışla, genel muhtar sayısının % 1.3 sini oluşturmaktadır.

 Türkiye’de toplam 73 ilde kadın muhtarı bulunmakta olup Adıyaman,  Bitlis, Hakkari, Iğdır, Muş, Batman, Şırnak, Sinop illerinde maalesef hiç kadın muhtarımız hiç bulunmamaktadır. Bu gün itibariyle en fazla kadın muhtar bulunan il İstanbul’dur. Bu ili İzmir ve Ankara takip etmektedir. En az kadın muhtar sayısının dağılımında ise 12 ilde sadece bir kadın muhtar görev yapmaktadır. Bu ara da şunu da söylemek gerekir ki; Türkiye’ nin en genç kadın muhtarı Ardahan, en yaşlı kadın muhtarı ise İstanbul’dadır.

Van'ın 690 mahallesinde kıyasıya yarış şimdiden başladı. Van'da 100 yakın kadın aday yarışacak. bunlardan bir kaç tanesi...

Vali MithatBey Mahallesi Muhtar Adayı Selver Gündüz ve Selimbey Mahallesi Muhtar Adayı  Yadigar Omrak,  Erenkent Mahallesi muhtarı Öznur Bingöl Pazarbaşı, Halilağa mahallesi muhtarı Nurgül Alpaslan, Vali Mithat bey mahallesi Sebiha Oflas, Bahçıvan mahallesi Nurten Sağlam kendi mahallesine muhtar olabilmek için diğer adaylarla yarışacak. 


MAHALLEMİ SEVİYORUM HİZMET İÇİN GELİYORUM

Van’ın Bahçıvan mahallesi için muhtar adaylığını açıklayan 4 çocuk annesi Nurten Sağlam: “İlimizde tek kadın muhtar var. Hem bu eksikliği hem de mahallemizin eksikliklerini gidermek istiyorum” dedi.

Bahçıvan Mahallesi Van'ın en merkezi mahallesi olduğu halde, maalesef mahalle sınırları dahilinde hiç bir ilk ve ortaokul mevcut değildir. Çocuklarımız çevre mahallelerin okullarına gitmek zorunda kalıyorlar. seçilmemiz durumunda Milli eğitim bakanlığı nezdinde bu sorunu gidermek için ilk icraatım bu olacaktır.

Mahallemizin arka sokakları hem yol hem aydınlatma konusunda adeta bir köy görünümündedir. Kışın çamur yazın toz toprak içerisindedir. seçilmem durumunda ilgili kurumlar nezdinde bu sorunları çözmek ve gerekli girişimlerde bulunmak olacak. Bahçıvan mahallemizin taziye evi sıkıntısı da var. kısa vadede büyük bir eksiklik olan bu sorunu da gidermek adına çaba sarf edeceğim.

Yeşil alan ve park sorunu olan mahallemizde yardıma muhtaç onlarca aile bulunmaktadır. aileler arasında gönüllülük esasına dayalı olarak kardeş aile projesini hayata geçirmeyi planlıyorum.

Yine bunun yanında sosyal sorumluluk projesi kapsamında sokak hayvanları için belli noktalara mama ve su istasyonlarının kurulması için belediye ile çalışmalar yürüteceğiz. Güven sizden hizmet bizden diyerek sözlerini noktaladı.

YENİLİKLER İÇİN DEĞİŞİM ZAMANI

Erenkent Mahelesi Muhtar Adayı, Öznur Bingöl Pazarbaşı genç, dinamik ve samimi karakteriyle tüm Erenkent sakinleri arasında sevilen bir insan olması yanında yaratıcı projeleriyle de en güçlü aday olarak görünüyor.

EŞİT VE ADİL BİR HİZMET İÇİN ADAYIM

Eşit ve Adil bir Hizmet İçin aday olduğunu belirten Sebiha Oflas ise, Vali Mithat Bey mahallesinde aday oldu.  "Eşit ve adil bir hizmet Vali Mithatbey Mahallesinin hakkıdır" diyor.

Van’ın Özalp ve Gürpınar ilçesinde tarihinde ilk kez kadınlar muhtar adayı oldu.

Gürpınar tarihinin ilk kadın muhtar adayı olarak seçimlere girecek olan Handan Atan, Akpınar Mahallesi'nde aday oldu. 1954 yılında kurulmuş bir ilçede ilk ve tek kadın muhtar adayı çıktı.

Gürpınar tarihinin ilk kadın muhtar adayı olarak seçimlere girecek olan Handan Atan, Akpınar Mahallesi'nde aday oldu. 1954 yılında kurulmuş bir ilçede ilk ve tek kadın muhtar adayı çıktı.

Özalp'ta ilk kez kadın muhtar adayı

Özalp tarihinin ilk kadın muhtar adayı olarak seçimlere girecek olan Billur Anzaflıoğlu, Cumhuriyet Mahallesi’nde aday oldu.



Van'ın ilk ve tek kadın muhtarı Leyla Tanrıtanır

'KADINDAN ÇOK İYİ MUHTAR OLUR'

Van'ın Cumhuriyet tarihindeki tek kadın Muhtarı Doğu ve Güneydoğu'da bulunan 8 Kadın muhtardan bir tanesi Türkiye Muhtarlar Konfederasyonu Doğu Anadolu Kadın Kolları Başkanı, Leyla Tanrıtanır, bölgede kadın muhtar olmanın hem avantajını hem de dezavantajlarını yaşadıklarını anlattı. 2009 yılında aday olurken bazı kişilerin tepkisi ile karşılaştığını söyleyen Tanrıtanır, "Yaptığımız çalışmaların ardından, kadın olmamızın çalışmalara olan katkısını insanlar gördü. Biz yeri geldiğinde erkeklerden daha iyi iş yaptık. Muhtarlık yapmanın hakkını fazlasıyla veriyoruz. Mahallemize en iyi hizmet getirmenin peşindeyiz" dedi.

Leyla Tanrıtanır, 10 bin nüfuslu ve yaklaşık 5 bine yakın seçmeni olan Cumhuriyet Mahallesi'nde kadınların yanı sıra erkeklerin de büyük desteğini aldığını söyledi. Tanrıtanır,"2009'daki yerel seçimlerinde 4 erkek rakibime karşı bin 500 oy fark atarak tarihte Van'ın ilk kadın muhtarı ünvanını aldım. 2014 yerel seçimlerinde ise kadın rakibim vardı. Bu seçimde 3 bin 312 seçmen oy kullandı. Burada 3 bin 80 oy aldım. Biliyorsunuz bölgemiz erkek feodal yapının olduğu bir bölge. İlk başta 'Kadından muhtar olmaz' söylemi çok vardı.Tabi insanlar yaptığım çalışmaları görünce kadının önemini orada çok iyi anladılar.Yaptığım çalışmalarımdan dolayı kadınların yanı sıra erkeklerin de büyük desteğini gördüm. Ben 2012'de depremde yaptığım çalışmalarımdan dolayı Samsun Valiliğinin yaptığı bir proje kapsamında, 2016'da da Ankara'da Kamu Derneği tarafından Türkiye'nin en başarılı ve en iyi kadın muhtarı seçildim 2019 Seçimlerinde Rakipsiz gireceğini söyleyen Tanrıtanır  Van ve ilçelerinde 100'e yakın Kadın aday olması büyük gelişme hepsinin beni örnek alması da bana onur veriyor. tümüne başarılar diliyorum. diye konuştu.

Kaynak:vanekspres-x gündem dergisi


 

Editör: Wan Haber