İlhan Siyahtaş

Valilik önünde oturma eylemi yapmak isteyen yaklaşık 100’e yakın taşeron işçi polis tarafından bahçeye alınmadı. Bir süre polisle görüşme yapan işçiler sonuç alamayınca eylemlerini cadde üzerinde yaptılar. Burada basın açıklaması yapan işçiler adına bir grup işçi ve Van Yararına Çalışma Derneği Başkanı Ethem Altın Vali Yardımcısı Ramazan Kurtyemez ile makamında görüşerek “Sorunumuza çözüm istiyoruz” dedi.

“Binlerce insan mağdur oldu”

Van Yararına Çalışma Derneği Başkanı Ethem Altın “Deprem sonrası İşkur bünyesinde çalıştırılan 7bin 200 işçinin üç yıldan bu yana devlet kurumlarında çalıştığını belirterek, “Bu çalışmanın sonunda dün bir deprem daha yaşadık ve işimize son verildi. Tüm arkadaşlarımızı işten çıkardılar. Şu an aileleri ile birlikte binlerce insan mağdur oldu. Daha öncede söylemiştik böyle bir olayla karşı karşıya gelirsek gereken bütün demokratik haklarımızı kullanacağız. Bu ülkede eğer yaşama hakkımız varsa bu mücadeleyi sonuna kadar sürdüreceğiz. Maalesef 3 yıldan bu yana kulaklar tıkanmış. Hiç kimse bu insanlara çare olmuyor. Sadece derdimizi valiye anlatmak istiyoruz. Bugüne kadar bizim için her hangi olumlu bir adım atılmadı. Seçim öncesi bize verilen vaatler vardı. Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç işçi arkadaşlarımıza sizi işten çıkarmayacağız diye söz vermişti. Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay aynı şekilde bize söz vermişti. Maalesef cuma gününden  itibaren 7 bin 200 insan sokağa atıldı. Bir daha alınmayacak şekilde. Bu proje 2016 yılına kadar devam edecekti. Sadece bu hakları istediğimiz için bu insanlar bir daha işe alınmayacak. Deprem yaşayan bölgelerde ki insanlara nasıl muamele yapılıyorsa Van da ki bu insanlara da o şekilde muamele edilsin” diye konuştu.

 “Durumumuz çok vahim”

Altın “AK Parti İl Başkanı Abdullah Aras ile yaptığımız görüşmede sizin için mecliste bir çalışma var demişti. Size kendimi affettireceğim dedi. Van’da şu an 12 bin insan işe alınacak. Bu konuda Van Ticaret ve Sanayi Odası’na da başvurduk. Sağ olsun Necdet Takva bu konuda bizim için TBMM’ye bir yazı yazdı. Şu an 7 bin 286 arkadaşımızın içerisinde 2 bin 136 kişi bankalara borçlular. 1423 arkadaşımız TOKİ’lerde oturuyor. Bunlar her ay devlete taksitle para ödeyecekler. İşsiz kalırlarsa bu parayı ödeyemezler. 582 arkadaşımız kirada kalıyor. Bunun dışında bin 400 bayan arkadaşımız var. Bunlar çocuklarına bakmakla mükellefler. Bu kadınlar bu saatten sonra erkekler gibi gurbete gidip kazma kürek çalışamazlar. Bu insanlar umutlarını buraya bağlamışlar. 200’ün üzerinde engelli arkadaşımız var. 50 yaş üzeri 570 insanımız aramızda var. Anlayacağınız durumumuz çok vahim. İsyanımız bundan dolayıdır. Biz 3 bin 200 öğrenciye bakıyoruz. Bunların 1400 tanesi üniversite okuyor. İşimiz olmazsa öğrencilerimizi okutamayız. Yetkililerin bu insanların sorunlarını çözmelerini istiyoruz.” İfadeleri kullandı.

“Çaresiz insan ne yapabilir”

On çocuk babası Maşallah Türkan ise, “Bugün ekmeksiziz. Bugün derdimizi valiye anlatmak için valilik önüne geldik. Bize kalıcı bir iş veya ekmek verilmezse bizde bu güce karşı bütün gücümüzü kullanacağız. Gücümüz benzini alıp kendimizi yakmaktır. Biz bunu yapmak istemiyoruz ama bize zorla yaptırmasınlar. Kendimizi yakacağız. Çaresiz insan ne yapabilir. Size soruyorum. 3 senedir devletin elemanı olarak çalışıyorduk ama işimize son verildi. Ekmeğimizi elimizden aldılar. Başka çalacak kapımız yok. Van’a sürekli gelen bakan ve milletvekilleri bize sürekli sizin işinizi çözeceğiz diyorlar ama herhangi bir çalışma yapılmadı. Kurumlar sürekli rüşvetle torpille kendi adamlarını işe alıyorlar” şeklinde konuştu.

Yapılan açıklamanın ardından valilik önünde bir süre oturma eylemi yapan işçiler daha sonra vali yardımcısı Ramazan Kurtyemez ile görüştüler.

“Biz sadece aracıyız”

Van Yararına Çalışma Derneği Başkanı Ethem Altın ve bir grup işçiyi makamında kabul eden Vali Yardımcısı Ramazan Kurtyemez görüşme sonrasında basın mensuplarına bilgi verdi. Vali Yardımcısı Kurtyemez” Biz işçi arkadaşlar ile görüştük. İşlerinin sonlandırılması ile ilgili sorunlarının olduğunu ve bizden yardım talep ettiler. Bütün işçilerin istediği tek şey işlerine devam etmeleridir. Bizimde bu arkadaşlarımızın gayretle her kurumda görev aldıklarını gittiğimiz her kurumda bizzat şahit olduk. Bizde gelen İşçi arkadaşlarımıza şunu söyledik, bizim tek başımıza karar alıcı bir merci olmadığımızı, bizim sadece aracı olduğumuzu söyledik. Kendilerinin işlerinin devam edeceği hususunda yardımcı olacağımızı söyledik ve görüşmeye gelen arkadaşlarımız da buna çok olumlu yaklaştılar. Somut olarak işe tekrar başlayacaklar diye bir şey demek yanlış olur. İşleri tamamen bitmiştir açıklaması yapmak bizim açımızdan mümkün değildir. Biz gerekli yerlerle görüşüp, durumu tekrar değerlendireceğiz. Karar verici mercilerle görüşüp insanların sıkıntılarını anlatacağız, karar verici merciler de bunu değerlendirecekler. Şunu tekrar belirtmek isterim, biz bunların işi tamamen bitmiştir, yada 15 gün, yada 30 gün sonra bunlar tekrar işe alınacaktır diye bir şey söyleyemeyiz. Bizim elimizde olan bir şey değildir, biz bu konuda sadece aracıyız” dedi.

Valilik önünden Fekiye Teyran Parkı’na kadar yürüyen işçiler burada slogan atarak oturma eylemi yaptılar. 

Editör: Wan Haber