İlhan Siyahtaş

Van Kalesi Abdurrahman Gazi türbesi yanında bulunan 4 dönüm araziye 2008 yılında dönemin Van Valisi Niyazi Tanılır’ın talimatlarıyla İl Özel İdare Müdürlüğü tarafından kurulan “Gülistan” ismi verilen gül bahçesi bakımsızlıktan ve içinde yakılan otların külleriyle  birlikte  çöp bahçesine döndü.  

Van’a ait katkatı, kişmili endemik gibi güllerin yanı sıra Isparta Süleyman Demirel Üniversitesi'nden, Türkiye ve yurtdışındaki bazı bölgelerdeki endemik, kokulu güllerin getirilerek dikildiği gül bahçesinin yıkık dökük, bakımsız, sahipsiz görünümüne tepki gösteren vatandaşlar ilgilileri göreve çağırdı.

2 bine yakın farklı gül ağacının dikildiği gül bahçesinde güllerin büyük bir çoğunluğu zamanında su verilip, bakımı yapılmadığı için kurumuş durumda. Van Kalesi'ni ziyaret eden yerli ve yabancı turistler kapısı kapalı ve çirkin bir görünümde olan Gülistan’a giremiyor. Çöplükten bakımsızlıktan dolayı özelliğini kaybeden gül bahçesinin görüntüsü tepki çekiyor.

2008 yılında İl Özel İdaresi tarafından hazırlanan proje kapsamında Van'ın güllerinin yer aldığı bahçede 2 bine yakın gül fidesi bulunuyordu. Van Kalesi'ne gezmeye gelen vatandaşlar, Gülistan’ın üzüntü veren görünümde olduğunu ifade ederek şunları söylediler: “Bahçe kötü bir görünümde Gülistan bu haliyle olmuş külistan. Gül bahçesinin temizlik ve bakımı yapılarak aslına uygun şekilde yeniden düzenlenmesi gerekiyor. Bahçeden sorumlu olan kurumların derhal harekete geçmesini istiyoruz.”  

Editör: Wan Haber