Türkiye’nin birçok bölgesinde etkili olan kuraklık, Van’da da etkisini gösterdi. Tuşba’daki Sıhke Göleti, Gürpınar’daki Zernek Barajı, Muradiye’deki Sarımemet Barajı ve Erciş ilçesindeki Koçköprü Barajı’nda su seviyesi son yılların en alt seviyesine kadar düştü. Sıhke Göleti’nde su yaklaşık 100 metre çekilirken, çiftçiler ise yaşanan kuraklık karşısında kara kara düşünüyor.


Baraj ve göletlerdeki su seviyesinin düşmesi karşısında endişelendiklerini ifade eden Celalettin Çapan isimli çiftçi, “Sıhke Göleti’nde su seviyesi yaklaşık 100 metre çekilmiş. Geçmiş yıllara göre bu çekilme çok fazla. Geçen sene bu zamanlarda göletteki su seviyesi daha fazlaydı” dedi.


Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Coğrafya Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Faruk Alaeddinoğlu ise, Van Gölü Havzası’nda buharlaşmanın giderek arttığını belirterek, “Uzun vadede özellikle Van Gölü’nün doğu, kuzeydoğu, güneydoğu kesiminde bir gerileme ve bu alanda yağışların azalması ve buharlaşmanın da yüksek olması nedeniyle bir kuraklık durumu görülüyor” dedi.
DSİ 17. Van Bölge Müdürlüğü yetkilileri ise konuyla ilgili açıklama yapma yetkilerinin olmadığını belirtti.

Editör: Wan Haber