Van Ticaret ve Sanayi Odası (VAN TSO) Başkanı Necdet Takva, seçim arifesinde olan ülkemizin bu zamanları daha hoşgörü çerçevesinde geçirmeye çalışması gerektiğini ifade ederek, “Politik duruşlardaki farklılığın zenginlik olduğu bilincini taşıyıp bunları bastırmak, manipüle etmek yerine demokrasi ortamında kendi görüşünü dile getirip farklı duruşları hoşgörü dahilinde anlamaya çalışmalıyız” dedi.


Seçim sürecinin başlamasıyla beraber yaşanan saldırı ve gergin olayların sükunete erişmesi ve sağlıklı bir seçim havası oluşması maksadıyla Van’daki 119 sivil toplum kuruluşu (STK), VAN TSO binası önünde ortak bir açıklama yaptı. STK temsilcileri adına basın metnini okuyan Takva, heterojen ve kozmopolit yapısıyla farklı kültürleri, dinleri, dilleri, gelenekleri ve anlayışları kendinde barındıran şehirlerin ellerinden, dillerinden, zihinlerinden ve kalplerinden bırakmamaları ve her daim diri tutmak için çaba sarf edilmesi gereken unsurlar olduğunu söyledi. Takva, “Birlikte yaşam olanaklarının mümkünlüğü ve barış imkanı, hoşgörü ve azami derecede saygı gibi. Ziyadesiyle değerli olan bu unsurların düşünce ve eylemlerde rol oynamaması, göz ardı edilmesiyle yerini şiddete, öfkeye, tahammülsüzlüğe, ötekileştirmeye, kişi, kitle ve siyasal yapıyı kriminalize etmeye, yok sayma/etmeye ve insanlığa yakışmayacak sonuçlara bırakacaktır. Tarih, siyaset ve toplumsal meselelerde farklılıkların varlığı apaçıkken, toplumsal bellek/yargı ve bilinçaltındaki anlayışların da olumlu ve olumsuz şiddet potansiyellerinin ortaya konmasına neden olabilir. Oluşan bu şiddet anlayışının hayatla iç içe geçmesi ve sıradanlaşmış bir hal alması, bir arada yaşamanın olanaklarını tüketir. Bu yüzden düşünceyi oluştururken, eyleme geçirirken hakkaniyeti elden bırakamamanın gerekliliğine inanıyoruz” dedi.


Seçim arifesinde olan ülkemizin bu zamanları daha hoşgörü çerçevesinde geçirmeye çalışması gerektiğini ifade eden Takva, “Politik duruşlardaki farklılığın zenginlik olduğu bilincini taşıyıp bunları bastırmak, manipüle etmek yerine demokrasi ortamında kendi görüşünü dile getirip, farklı duruşları hoşgörü dahilinde anlamaya çalışmalıyız. Özellikle seçim döneminde karanlık güçlerin devreye girerek toplumda hassasiyeti yönlendirebilecek toplumsal mühendislikle, değerlerimize, kişiliklere ve farklı fikirlere saldırılar düzenlemesini de göz ardı etmeden, topluma öncülük yapanların tabanı tahrik edici söylem ve eylemlerinde dikkatli olmaları gerekir. Geçmişte karanlık güçlerin neler yapmaya muktedir olduklarının bilincinde olarak; kışkırtma, tahrik ve saldırgan dilin şiddete eş değer olduğunu ve her iki yöntemin kabul edilir olmadığını belirtmek isteriz. Herkes iyi bilmelidir ki, ne kışkırtıcı dil ne de şiddet hiç kimseye fayda sağlamaz, sadece karşıtını besler. Bu vesileyle sivil toplum kuruluşları olarak seçim çalışmalarının, seçimlerin insanların hür iradelerine ipotek koymadan, şiddetten, karanlık güçlere dayanan projelerden uzak, sağlıklı bir şekilde gerçekleşmesinin takipçisi olacağımızı belirtmek isteriz. Sivil toplum kuruluşları olarak, en temel haklardan olan örgütlenme ve siyaset yapma hakkının ve birlikte yaşama isteğinin ihlal edilmesine yönelik bu tür şiddeti, tahrik edici söylemleri, provokasyon kokan eylemleri kınıyor, özelde siyasi partileri genelde de ilimizde yaşayan tüm vatandaşlarımızı sağduyuya davet ediyoruz” ifadelerini kullandı.

“BARIŞ SÜRECİNE YEREL SEÇİMLER GÖLGE DÜŞÜRMESİN”
Barış sürecine de değinen Takva, “Bir yıldan fazladır devam eden barış sürecine, yerel seçimlerin gölge düşürecek şekilde gelişmelere meydan vermesi kabul edilebilir değildir. Keza barış sürecinin sağlıklı devam etmesine katkı sağlayacak somut adımlar bir an önce atılmalıdır. 30 Mart seçimlerinin adil, şeffaf ve güvenlikli bir ortamda geçmesi gerektiğini belirtir, seçim sürecini tekrar mercek altında takip edeceğimizi belirtmek isteriz. Bu çağrımız ile batıdan doğuya bireyin özgür iradesine engel teşkil eden bütün kışkırtıcı eylemlerin karşısında olduğumuzu ilan ediyoruz. Bu vesile ile bütün halkımızın Newroz Bayramı’nı da kutlar, yerel seçimler öncesi barış ve kardeşliğe vesile olmasını dileriz” şeklinde konuştu.


Basın açıklamasına katılarak ayaküstü bazı STK yetkilileriyle konuşan Adalet ve Kalkınma Partisi Van Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Osman Nuri Gülaçar ise, AK Parti’ye yapılan saldırıları anlatarak, “Barış oluşması için STK’larla her zaman bir araya gelmeye varız. Buradan sizin yapacağınız en güzel iş, şu memlekette huzurlu bir seçimin sağlanmasıdır” dedi.

Editör: Wan Haber