Van Mimarlar ve Mühendisler Odası’nın itirazı üzerine, eski vali konağı yerine yapılan YTY Çarşı AVM’nin inşaatı durduruldu. Oda, trafik ve yaşam alanı yoğunluğu, kentsel, sosyal ve teknik altyapı, güneşin ve rüzgarın önlenmesi, Van silüetinin bozulması gerekçelerini öne sürdü. Firma ve belediye, “Oda projeyi neden onayladı” derken, Oda ise, “Onaylamak zorundaydık, itiraz hakkımızı kullandık” diyor.

YTY inşaat firması, YTY Çarşı AVM için Van Belediyesi’ne başvuruda bulundu. Edinilen bilgiye göre, Van Belediyesi 7 Nisan 2014’e 96 sayılı meclis kararıyla plan değişikliği kararı aldı. Bir ay boyunca askıda kalan karara ne Van Mimarlar ve Mühendisler Odası’ndan (Van MMO) ne de herhangi bir kurumdan itiraz gelmedi. Eğer herhangi bir itiraz gelseydi belediye meclisinin yeniden kararı değerlendirmesi gerektiği belirtiliyor. Ardından Belediye YTY Çarşı AVM projesini Van MMO’na gönderdi. Oda projeyi 15 Ekim 2014’de onayladı. Bunun üzerine büyükşehir statüsüne giren belediye, projeyi 9 Nisan 2015’te İpekyolu Belediyesi’ne gönderdi. İpekyolu Belediyesi YTY firmasına 15 Nisan 2015’te 2015/48 numaralı ruhsatı verdi ve inşaat başladı. 

Oda neden onayladı?
100 milyonluk yatırım yapan firma yetkilileri, “Madem proje uygun değildi mimarlar odası neden onay verdi, sonra da itiraz etti. Burada yüzlerce insan ekmek yiyecek. Biz memleketimize yatırım yapıyoruz mimar odası ise bunu engelliyor.” diyor. 

İtiraz edildi ama 14 kat çıkılmıştı
Van MMO, plan yapımı esaslarına dair yönetmelikteki trafik ve yaşam alanı yoğunluğu, kentsel, sosyal ve teknik altyapı gibi konuların yer aldığı 3. maddenin 6. bendi ve 27. maddeye aykırı olduğu gerekçesiyle itiraz etti ve Van Büyükşehir Belediyesi’ni mahkemeye verdi. Van 1. İdare Mahkemesi’nde itiraz ve mahkeme süreci başlayana kadar bina 14. kata kadar çıkmıştı. Mahkeme 30 Eylül 2015 tarih ve 2015/949 esas nolu kararla yürütmeyi durdurdu ve İpekyolu Belediyesi inşaatı mühürledi. Van AVM’nin getirdiği yoğunluğa dikkat çeken mimarlar odası, güneş ve rüzgarın engellenmesinin yanı sıra binanın Van’ın silüetini bozduğunu da öne sürdü. 

Oda ve belediye karşı karşıya geldi
Van MMO, projeyi onaylamak zorunda olduklarını söylüyor ancak belediye yetkilileri aksini söylüyor. Mimarlar odası, “Bize gelen projeyi onaylamak zorundayız, onaylamamak gibi bir durumumuz yok ancak sonradan itiraz etme hakkımız var” diyor. Belediye yetkilileri ise, “Mimarlar odası projeyi onaylamak zorunda değildir, kaldı ki onaylasa bile şerh koyma ve çekinge yazısı yazma hakkı vardır, bu da yapılmamıştır. İlk onayı veren mimarlar odasıdır, sonradan belediye ruhsatı verir. Planlama kararı askıdayken neden zamanında itiraz edilmedi, edilseydi proje başlamazdı veya bazı değişiklikler yapılabilirdi.” diyor. 

Peki ne olacak?
Van 1. İdare Mahkemesi bilirkişi heyeti istedi. İstanbul ve Yıldız Teknik Üniversitesi’nden gelen heyet mayıs ayı içerisinde incelemelerde bulundu. Heyetin raporunun ardından mahkemenin karar vermesi bekleniyor. Projenin iptali durumunda Van Büyükşehir Belediyesi ya binayı kamulaştıracak ya da yeni planlama kararı alacak. Hatta belediyenin planlı inşaat alanını genişleten Emsal 6 (E 6) kararını aldı ve karar askıya çıktı. Bu durumda mahkeme projeyi iptal etse de E 6 kararına istinaden inşaatın tamamlanabileceği ifade ediliyor. Ayrıca Van Büyükşehir Belediyesi 13 ilçeyi de kapsayan 1/25.000 il bütünlüklü nazım imar plan çalışmasına başladı. 

YTY Çarşı AVM
5 kat AVM 10 kat rezidans Eksi 2 kat otopark Eksi 1 kat bodrum Toplam 18 kat (Van Ekonomist)

Editör: Wan Haber